Jurnal de parlamentar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
costea

Rândurile ce urmează sunt o analiză sintetică a primelor zile ca senator ales din partea Alianţei pentru Unirea Românilor (partid aflat la prima prezenţă în Parlament), circumscripţia nr. 23 Ialomiţa.

 

20 decembrie 2020  

Ziua debutează cu o şedinţă a grupului parlamentar AUR, prezidată de liderii George Simion şi Claudiu Târziu. Sunt trasate principalele priorităţi pentru următoarea perioadă privind activitatea parlamentară şi organizarea în teritoriu. Sunt discuţii şi de ordin administrativ. Se ia decizia de a folosi subvenţia acordată partidului în scopul construirii unui spital, o iniţiativă fără precedent, popularizată destul puţin în presa noastră. 

Poporul a intrat în Casă!

După-amiaza se pleacă în grup cu autocarul partidului, cel care a servit drept „caravană” în campania electorală. Destinaţia: Casa Poporului. Scopul: preluarea mandatelor de către senatorii şi deputaţii AUR. Se dovedeşte a fi o acţiune inspirată de PR. Câteva site-uri de ştiri relatează despre intrarea noastră spectaculoasă în fostul templu al grandomaniei ceauşiste, actualmente edificiu al puterii legislative. Sunt intimidat de blitz-uri şi de mulţimea de jurnalişti aflaţi la intrarea în sala unde au loc formalităţile pentru preluarea mandatelor. Concluzia zilei, enunţată de unul dintre parlamentarii noştri: „Poporul a intrat în Casă”.

21 decembrie 2020

Conform decretului Preşedintelui de convocare a noului Parlament, cele două Camere se întrunesc în această zi în şedinţă solemnă. Este o dată cu puternice semnificaţii istorice, moment ideal de începere a activităţii acestui bastion al democraţiei. 

Sunt chemat mai devreme la Senat. Conform tradiţiei, prima şedinţă este prezidată de către decanul de vârstă, asistat de cei mai tineri patru senatori. Sunt cel mai tânăr senator- 33 de ani şi 3 luni. 

Domnul Ion Prioteasa, preşedintele de şedinţă, invită pe cei din sală să se ridice în picioare pentru imnul naţional. Poate pentru cei cu vechime în Parlament a devenit o simplă formalitate, un moment solemn care s-a erodat odată cu trecerea timpului. Este doar o presupunere, nu pot pune la îndoială sentimentul patriotic al nimănui. Dar eu trăiesc momentul: avem cel mai frumos imn!

Sper că va fi ultima dată când se va mai depune jurământul cu mască, Titus Corlăţean.

Prezenţa trece de 90 la sută. Absenţa nemotivată de la depunerea jurământului atrage după sine invalidarea mandatului. Doamna senator Iovanovici-Şoşoacă constată încălcarea unei proceduri din Regulamentul Senatului- nu a fost respectat termenul de 4 zile, interval în care comisia de validare a mandatelor trebuia să soluţioneze eventualele contestaţii privind alegerea senatorilor. Este găsită imediat rezolvarea: extrem de inspirat, liderul de grup al PSD iniţiază o consultare ad-hoc cu ceilaţi lideri. „Prin consensul liderilor de grup, Senatul este declarat legal constituit”, se transmite preşedintelui de şedinţă. Genial! 

Şedinţa se prelungeşte până aproape de ora 23. Este introdusă pe ordinea de zi şi alegerea preşedintelui Senatului. Multă grabă, tendinţă care se va menţine şi va creşte în intensitate în zilele ce vor urma. În premieră, este aleasă o femeie, Anca Dragu, fost ministru al finanţelor în guvernul Cioloş.

22 decembrie 2020

Liniştea de dinaintea furtunii. Multă incertitudine: nimeni nu ştie nimic cu privire la votarea Guvernului. Sunt, totuşi, semnale că până la Crăciun vom avea un Guvern instalat. În Senat sunt aleşi membrii Biroului Permanent. 

23 decembrie 2020

Suntem puşi în faţa faptului împlinit şi mult aşteptat: dimineaţa sunt anunţate audierile în comisii pentru miniştrii desemnaţi din guvernul Câţu. Audierile încep la ora 11, programul de guvernare soseşte cu o oră înainte. Odată încheiate, suntem convocaţi pentru şedinţa comună pentru acordarea votului de încredere. Totul merge perfect. Se prefigurează o Românie în care lucrurile vor merge la fel. 

După-amiaza se reunesc cele două Camere. Vom vota un Guvern cvasimasculin, cu o singură femeie. România are nevoie de bărbaţi de stat. Traversăm vremuri grele; corectitudinea politică să mai aştepte (sunt ironic, pentru cine nu a sesizat). Pentru câteva ore, pandemia este oprită. O asemenea adunare publică, cu aproape 500 de participanţi, nu a mai fost organizată la noi de mai bine de 10 luni. Există minuni de Crăciun!

Candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru este primit cu ostilitate de către grupul parlamentar al PSD-huiduieli, vociferări. Preşedintele de şedinţă îi invită să meargă pe stadion, deşi în România nu s-a mai jucat un meci de fotbal cu public din februarie 2020. De partea cealaltă, membrii majorităţii aplaudă cu frenezie. Este o atmosferă electrizantă.

Să ştii că ăsta (George Simion) o să prindă la lume!

Discursul lui George Simion, liderul deputaţilor AUR, debutează cu câteva versuri dintr-o poezie patriotică, „Capul de la Torda” (Adrian Păunescu). O doamnă deputat care se plimba printre rânduri are o reacţie de repulsie. Alte două doamne, aflate în faţa mea, îi prevăd o creştere fulminantă a popularităţii. Câteva site-uri de presă cataloghează alocuţiunea lui George Simion ca fiind una „care invită la anarhie” prin apelul adresat cetăţenilor de a boicota plata taxelor şi impozitelor. De admirat creativitatea jurnaliştilor noştri, ale căror demersuri sunt lipsite de rea-voinţă. Guvernul trece lejer la vot. În ajun de Crăciun avem Guvern instalat şi pace socială. 

Avem o misiune dificilă: AUR intră într-un Parlament cu o cotă populară de încredere ajunsă la un ridicol 5%. Trăim un film de-ale lui Frank Capra: nimeni nu dă nicio şansă domnului Smith, ajuns peste noapte senator în Congresul de la Washington. Vom avea parte de happy-end, precum celebrul film din anul 1939? Asta depinde numai de noi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite