John Williams şi Orchestra Filarmonicii din Viena – potrivire perfectă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
John Williams & Wiener Philharmoniker

Deşi par că vin din lumi diferite, John Williams şi Orchestra Filarmonicii din Viena s-au întâlnit în ianuarie 2020 pentru două concerte cu muzică de film dirijată chiar de compozitor.

El – are 88 ani şi este cel mai cunoscut şi respectat compozitor de muzică de film din contemporaneitate. Deţine o pleiadă impresionantă de premii – Oscar, Bafta, etc. şi este artistul care a primit cele mai multe nominalizări la premiile Oscar din istorie: 52! A compus celebre muzici de film – Star wars, Indiana Jones, Harry Potter, ET sunt doar câteva. El este John Williams.

Ea – este una dintre cele mai bune orchestre la nivel mondial, cu o istorie de aproape 180 ani, orchestra pe care o urmărim în fiecare 1 ianuarie în celebrul concert de Anul Nou de la Viena, cel mai urmărit şi mediatizat eveniment dedicat muzicii clasice, la nivel mondial. Ea este Orchestra Filarmonicii din Viena.

Deşi par că vin din lumi diferite, John Williams şi Orchestra Filarmonicii din Viena s-au întâlnit în ianuarie 2020 pentru două concerte cu muzică de film dirijată chiar de compozitor. Fusese, de altfel, un eveniment programat încă din toamna anului 2018, care a trebuit să fie reprogramat din cauza stării de sănătate a compozitorului american.

Şi John Williams a avut temeri legate de această colaborare, spulberate însă chiar de la prima repetiţie, când orchestra l-a ovaţionat încă dinainte de primele note. După concert, John Williams mărturisea: “trebuie să mulţumesc în mod special orchestrei pentru marea ei virtuozitate şi fantastica abilitate de a interpreta orice fel de muzică”.

În program nu fusese inclus Marşul imperial din seria Star wars, însă muzicienii de la partida instrumentelor de suflat din alamă l-au rugat în mod deosebit pe Williams să cânte şi această partitură. Iar rezultatul a fost uimitor, John Williams însuşi afirmând că interpretarea Orchestrei Filarmonicii din Viena este “una dintre cele mai bune pe care le-a ascultat vreodată.”

Acel concert în care au mai fost interpretate muzici extrase din filmele Hook, ET, Jurassic Park, Fălci, Indiana Jones şi căutătorii arcei pierdute, printre altele, poate fi ascultat acum pe un disc apărut la casa Deutsche Grammophon pe 14 august 2020.

În urmă cu un an, în august 2019, John Williams, compozitor şi dirijor, apărea pe un prim disc la această casă de discuri dedicată eminamente muzicii clasice. Across the stars se intitula albumul care o avea în prim plan pe violonista Anne Sophie Mutter, un star. Anne Sophie Mutter a apărut, de altfel, şi în concertul din ianuarie 2020 cu Orchestra Filarmonicii din Viena, pe discul lansat pe 14 august fiind inserată şi o piesă cu ea solistă.

Şi nu, nu cred că Orchestra Filarmonicii din Viena ar pierde din seriozitate sau ar deveni prea comercială abordând un asemenea proiect. Muzica are o calitate excepţională – John Williams este, fără îndoială, unul dintre cei mai importanţi creatori de teme melodice care au trăit în ultimii 50 ani şi stăpâneşte perfect arta construcţiei muzicale şi a orchestraţiei. Sigur, lucrează într-un domeniu eminamente comercial, dar ne putem închipui astăzi succesul Star wars fără celebra sa coloană sonoră? Iar interpretarea Orchestrei Filarmonicii din Viena, care cântă cu vizibilă încântare aceste teme, este revelatoare. Experienţa partiturilor clasice este hotărâtoare şi detaliile puse în lumină nu le-am ascultat în nicio altă interpretare.

Aşa că pentru cei care sunt fani Star wars, dar şi pentru cei care pur şi simplu iubesc muzica bună, pentru tineri, dar nu numai, audiţia acestui album este o încântare. Şi poate ulterior, toţi aceştia vor asculta, de exemplu, şi Suita Planetele de Gustav Holst (tema din Star wars seamănă izbitor cu Marte din Suita Planetele) sau oricare altă lucrare din muzica pe care o numim cultă, dar care este, de fapt, expresia valorii confirmate de timp.

Albumul John Williams şi Orchestra Filarmonicii din Viena a fost difuzat de Radio România Muzical şi poate fi reascultat pe site-ul proiectului Discurile anului 2020.

Albumul este disponibil şi pe toate platformele de streaming online.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite