Însinguratul domn Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu-i aşa că aveţi senzaţia că totul se prăbuşeşte în jur?

Nu-i aşa că nu mai înţelegeţi nimic? Nu-i aşa că aveţi o senzaţie stranie de nesiguranţă? Nu-i aşa că niciun politician nu pare capabil să ofere vreo speranţă? Şi, atunci, de ce mai mergem la vot pe 9 decembrie?

Deşi nerostite, acestea sunt doar o parte din întrebările care ne bântuie în aceste zile. Oricât de partizan ar fi cineva, e imposibil să nu observe degringolada în care se zbate USL. Pare un crucişător lovit din toate părţile de navele inamice ce se târâie, încercând să ajungă cât mai repede la mal. Adevărul e că nu va ajunge. Crin Antonescu şi Victor Ponta vor rămâne împreună până la alegerile din 9 decembrie, dar, în fapt, sunt deja despărţiţi. Crin Antonescu a ieşit din peisaj după plecarea de la Cotroceni, nu mai reprezintă nimic. Mai bine se ţinea de cuvânt, măcar îşi salva onoarea, aşa şi-a consumat tot combustibilul. Oamenii au aflat cum e cu Crin preşedinte şi nu prea le-a plăcut ce au văzut. Acesta e motivul subtil pentru care Crin Antonescu nu mai are niciun fel de influenţă. E un pariu pierdut. Victor Ponta, prin prisma faptului că încă se află la butoanele României, e perceput din ce în ce mai pregnant ca fiind singurul lider al USL. Dar mai există USL? Greu de spus.

După bomba detonată de Dan Diaconescu în mijlocul alianţei guvernamentale, aceasta nu mai rezistă decât de ochii lumi. În interior, orice politician ştie că imediat după alegeri fiecare partid va fi pe cont propriu. Aşa că după 9 decembrie va urma o perioadă lungă de negocieri pentru formarea guvernului.

Actualul prim-ministru speră să construiască o majoritate după alegeri, dar nimic nu e sigur. În acest moment, şansele ca USL să ia peste 50 de procente tind către zero. Astfel, un rol important în ce priveşte numirea noului prim-ministru îi va reveni lui Traian Băsescu.

Dar cum s-a ajuns aici? Cum a reuşit USL să irosească zestrea de voturi câştigate în alegerile locale? Răspunsul are legătură cu suspendarea preşedintelui. Operaţiunea din luna iulie a acestui an a fost sinucigaşă. Un principiu de strategie politică în lumea democratică e acela de a nu paria totul pe o singură carte. Dar în goana USL de a-şi subordona Justiţia, puciştii nu aveau decât o singură şansă, aceea de a scăpa de Traian Băsescu. N-au reuşit. Astăzi, problema USL nu mai e cea a locatarului de la Cotroceni, ci a faptului că nu mai are nicio punte de comunicare cu lumea democratică. Atât la Comisia Europeană, cât şi la Departamentul de Stat al SUA a fost înţeles mesajul că obiectivul mişcării din această vară viza controlul Justiţiei. Dacă vă întrebaţi de ce doamna Mona Pivniceru nu poate face ce-i trece prin cap la minister, e şi pentru că partenerii noştri nu au niciun fel de încredere în bunele ei intenţii.

Emilian Isailă este jurnalist

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite