In corpore sano!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt aproape două luni de când pledez, din acest colţ de pagină şi de pe blogul adevarul.ro, pentru reconsiderarea educaţiei fizice în şcoală, pentru felul în care părinţii şi şcoala privesc educarea copiilor, nu doar din perspectiva unei minţi sănătoase, dar şi a unui corp sănătos.

Cu toate acestea, trebuie să recunosc cu regret că sunt încă destui cei care încearcă să acrediteze ideea că o minte sănătoasă se poate lipsi de un corp sănătos, îşi este suficientă sieşi. Această idee, strecurată pas cu pas în curricula şcolară românească în ultimele două decenii, a dus nu numai la o stare alarmantă a stării de sănătate a elevilor noştri, dar a afectat chiar şi rezultatele la învăţătură!

Însă, dincolo de realitatea aridă a notelor, la nivel şcolar s-a petrecut ceva care i-a îndepărtat pe elevi de şcoală şi i-a înstrăinat între ei. Să fie de vină doar prea desele slalomuri ale „reformelor“ învăţământului, schimbările năucitoare ale manualelor şcolare? Poate. Dar, după părerea mea, a copilului care am fost şi a părintelui care sunt, cred că şi reducerea, până la dispariţie, a orelor de „sport“, de educaţie fizică, a dus la înstrăinarea elevilor de şcoală. În timpul acelor ore uitam de note, de extemporale şi de teze. Ne încărcam cu copilărie pentru a avea puterea să urcăm treptele catalogului.

Când am pornit pledoaria mea, în Parlament şi în media, pentru educaţia fizică – parte integrantă a educaţiei copilului şi a adolescentului şcolar – nu speram să am, atât de curând, un asemenea suport politic şi instituţional. În ultimele săptămâni, reafirmând o parte a programului electoral, în baza căruia a primit votul majorităţii cetăţenilor, premierul Ponta, secondat de ministrul Educaţiei, Pricopie, şi de cel al Tineretului şi Sportului, Bănicioiu, a hotărât includerea în programa şcolară a orelor de educaţie fizică! Acum este în dezbatere publică acest deziderat, preconizându-se două, trei, patru ore de educaţie fizică pe săptămână, începând chiar de la clasa zero.

Sunt mândru să fac parte, politic şi ca generaţie, din echipa care luptă să readucă educaţia fizică în şcoală!   
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite