Falsuri pe bază de Brâncuşi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun artist nu scapă de falsuri sau copii ale operelor sale. Nu ştiam că se va ajunge şi mai departe de-atât, şi anume să falsifici argumente care să-ţi susţină un editorial despre o operă de artă.

Se scrie mult în ultima vreme despre succesul sau insuccesul campaniei prin care Guvernul doreşte achiziţionarea Cuminţeniei Pământului. Sunt multe argumente bine definite şi de-o parte şi de alta a micii creaţii artistice. Este o polarizare evidentă a românilor şi acum ca în toate subiectele din ultima vreme.

În horă intră, pe ultima sută de metri, şi scriitorul şi publicistul Cristian Tudor Popescu cu un text sugestiv numit „Marcă banu la Brâncuşi!“. Am apreciat mereu verbul şi puterea argumentelor din textele domnului Popescu aşa că m-am apucat să extrag atent, şi de această dată, formula prin care plesneşte Guvernul pentru îndrăzneala de-a fi crezut că poate aduna energiile românilor pentru un scop pozitiv.

De obicei, domnul Popescu se aşază împotriva curentului majoritar – şi bine face – pentru că unanimităţile alterează democraţia şi spiritul critic. Textul este, şi de această dată, de predat la şcoala de jurnalism. Are verb, o argumentaţie solidă şi o ipoteză şocantă: „Dacă aş fi prim-ministru, aş semna plata întregii sume, 11 milioane $, de la bugetul României, pentru Brâncuşi, şi pe urmă aş aştepta să fac puşcărie”, spune domnul Popescu şi adaugă că guvernul actual procedează aidoma celui din 1951, care a refuzat darul marelui artist.

Doar că înaintea acestor sentinţe, în textul domnului C.T.Popescu se aşază o fundaţie şubredă şi destul de falsă. „Sloganul preluat din estetica stadioanelor, Hai că se poate!”, despre care face vorbire scriitorul şi publicistul Cristian Tudor Popescu pentru a duce campania Guvernului în derizoriu este preluată dintr-un clip care nu face parte din campania oficială de strângere de fonduri pentru „Cuminţenia Pământulu”, derulată de Guvern. O scăpare, e uşor să nu fii atent la detalii dacă scopul este să iasă totuşi de-un text mai dur. A doua scăpare însă nu este doar un detaliu minor.

„Interesant cât s-a cheltuit deja din banul public cu propaganda asta”, se întreabă insinuant chiar din începutul textului domnul Popescu. Răspunsul este simplu: Niciun leu! Ştiu că este greu de crezut că nişte oameni fac gratuit o campanie de strângere de fonduri azi, însă acesta este adevărul spus de câteva zeci de ori în ultimele luni.

Dar, ca să păstrăm linia microbistă a argumentelor false cu care-şi începe domnul C.T. Popescu textul din Republica, aş cere puţină temporizare. Meciul are 90 de minute şi acestea nu s-au scurs încă. Campania de strângere de fonduri continuă pe brancusiealmeu.ro până la sfârşit de septembrie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite