Fals şi uz de fals în afişele electorale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt la modă plângerile penale între oamenii politici din această ţară, acuzaţiile reciproc avantajoase de şantaj, falsul în declaraţii şi în petiţii şi darea în gât la Parchet. Dacă tot sunt la modă aceste acuzaţii, ia să analizăm cât fals şi uz de fals există în afişele electorale cu care partidele au început această campanie electorală pentru Parlamentul European.

Sigur că afişele au un rol intrinsec de manipulare iar „secretul“ acesta nici măcar nu e ascuns. Fotografiile şi mesajele electorale scrise pe ele sunt doar ceea ce partidul sau candidatul vrea să ne transmită şi nu am pretenţia ca ele să arate adevărul gol-goluţ. Dar această campanie electorală are, totuşi, o particularitate. Noi, alegătorii, îi vom vota pe cei aleşi de partide să ne reprezinte în Parlamentul European. Şi atunci de ce pe afişe stau alte personaje? De ce alte personaje ocupă „abuziv“ spaţiul electoral în locul candidaţilor care se regăsesc pe listele de vot? Nu este şi acesta un fals şi uz de fals pe care trebuie să-l denunţăm aşa cum se denunţă de câteva luni şi ei la Parchet? Să luăm la răsfoit exemplele vizibile.

ponta afis

PSD îi are drept candidaţi pe Corina Creţu, Daciana Sârbu, Victor Boştinaru, Ioan Mircea Paşcu etc. Pe afişe îl vedem pe Victor Ponta – care nu candidează – sub sloganul „Mândri că suntem români“ dar nici un candidat. Nu e ăsta un fals în declaraţia către cetăţeni? Mai e un fals, pe un alt afiş cu sloganul „USL trăieşte“ deşi i s-a făcut şi parastasul.

PMP Udrea

Alt partid, alt fals în declaraţia către cetăţenii votanţi. Partidul Mişcarea Populară o are pe afiş pe Elena Udrea în chip de star hollywoodian deşi ea nici nu candidează nici nu este şefa partidului – cel puţin oficial. Ce-i drept, în spatele Elenei Udrea se află candidaţii la Parlamentul European – Teodor Baconschi, Cristian Preda, Ruxandra Dragomir etc. – dar nu ei au prim-planul. Sunt şi ei pe-acolo, în blugi dar fără nume. Nişte feţe.

Partidul Naţional Liberal este şi mai confuz iar liberalii probabil că nici n-au înţeles ce vor să transmită: „Eurocampionii sunt cea mai bună echipă”, scrie pe un afiş cu „fotoşopaţii“ Crin şi Klaus. Merg ei în PE? Au câştigat vreun campionat? Unde-s candidaţii? Un alt fals în declaraţii şi imagini.

PNL Afis

Chiar şi la Forţa Civică e o mică umbră de fals. Mihai Răzvan Ungureanu este pe afişe - se află în fruntea listei electorale - dar din câteva declaraţii mai vechi am aflat că fostul prim-ministru va lăsa locul acelui candidat care adună, în judeţul său, cele mai multe voturi pentru partid. 

Ungureanu afis

Dintre toate partidele mari, nereclamat pentru fals rămâne PDL. Ce e pe afişe se află şi pe listă. Asta se întâmplă, probabil, pentru că şefii partidului au – pe alocuri – notorietate mai mică decât candidaţii la Parlamentul European.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite