
Europa joacă după regula „cine dă banii, acela decide!”
0Iată cum se joacă la nivel înalt în Europa cercurilor concentrice, când știi cum, când ai cu cine și, mai ales, ai cu ce. Caz în care orice decizie poate fi schimbată și modificată la presiunile pieței interne, firește economice dar care, de foarte mult timp, și-a creat și organisme ultra-influente de lobby.

Atât ne-am întristat pe chestiunea Schengen, atât de departe, la ani-lumină, suntem de zona de putere Euro, atât de mare ne-a fost micuța bucurie că, în urma intervenției prezidențiale, Comisia Europeană s-a milostivit de agricultorii români și le-a promis 50 de milioane de euro pentru a ne da și nouă o satisfacție primită acasă ca o victorie istorie uriașă că, în opinia mea, chiar ar fi interesant să vedem cum a jucat Germania (de fapt singurul actor cheie în jocurile de influență din Europa) într-un moment de importanță fundamentală pentru propriile sale interese ca cel mai important producător de automobile din UE.
Ieri, Comisia Europeană și Germania au anunțat că au ajuns la un acord extraordinar de important pentru deblocarea textului planului „climat” al UE asupra emisiilor de CO2 al automobilelor, schimbând termenii deciziei esențiale care privea interdicția motoarelor termice după 2035. Un plan care, cum declara Volker Wissing, ministrul german al transporturilor ziariștilor prezenți la Summit-ul încheiat ieri la Bruxelles, conținea „interdicții de natură tehnologică” de tipul celor care „nu au făcut niciodată ca țara noastră să avanseze pe mai departe”.
Spectaculos este că acordul acesta vine după o mișcare cu totul neașteptată a Germaniei care, cu grație, la începutul acestei luni, și-a anunțat partenerii europeni că blochează în ultimul moment regulamentul care prevedea reducerea la zero a emisiilor de CO2 la vehiculele nou construite și impunea motorizare exclusiv electrică pentru toate vehiculele după mijlocul viitorului deceniu. Ce a fost nou (și poate, dar spun asta fără speranță cunoscând modul în care știe să joace diplomația românească) a fost că Germania și-a schimbat total poziția și a transmis că folosește dreptul de veto pentru acest text care, totuși, fusese complet negociat în octombrie 2022 între reprezentanții Statelor membre și Parlamentul European și fusese oficial aprobat de europarlamentari în sesiunea plenară la mijlocul lunii februarie.
Ce este extrem de interesant – și asta, în teorie ar fi trebuit să-i intereseze și pe ai noștri și să fie comunicat și în țară pentru onorabilii plătitori de taxe și impozite – este conținutul compromisului impus de Germania și care privește folosirea viitoare a carburanților sintetici. Astfel, transmitea ministrul german al transporturilor. „vehiculele echipate cu un motor cu combustie vor putea să fie înmatriculate după 2035 doar dacă vor folosi exclusiv carburanți neutri în termeni de emisii CO2”
Tehnic, decizia asta implică niște costuri necodificate încă și riscuri încă niciodată evaluate pentru industriile constructoare auto care, în mod evident, vor trebui să instaleze noii linii de producție în condițiile în care multe de-abia supraviețuiesc în competiția complet inegală cu giganții germani. Dar mai există o dimensiune extrem de educativă pentru modul de comportament al unui stat din primul cerc de putere din UE care, în cazul în care ceva nu convine actorilor interni, nu are niciun fel de problemă să schimbe acorduri și chiar textele votate de Parlamentul European care, și acest caz, se dovedește ca având o putere redusă, mai ales acum când este minat de scandalurile de corupție care încă nu și-au prezentat adevărata amploare. Drept care, s-a ales praful dintr-o decizie esențială pentru configurația economică și socială din Europa, votată cu entuziasm de europarlamentari:
„Un semnal clar trimis industriei de profil” semnala atunci Karima Delli, raportorul care a susținut textul în cauză. Tocmai că a fost clar și industria de profil l-a refuzat violent.
Opoziția Germaniei a fost determinantă dar și alte state susținuseră ideea fără a avea însă puterea de vot atribuită Germaniei. Italia își anunțase opoziția du mai mult timp, de asemeni Polonia și Bulgaria care transmiteau că se vor abține de la vot. Dar, fără Germania, majoritatea calificată cerută (vot favorabil a cel puțin 55% dintre Statele Membre reprezentând cel puțin 65% din populația UE) nu putea fi atins. Blocajul german a fost decisiv și a venit din partea a doi reprezentanți ai unui partid minuscul din coaliția de guvernare, liberalii din FDP care sunt la guvernare alături de ecologiști și cei din SPD) și au aproximativ 5% în sondaje și a pierdut 5 alegeri regionale consecutiv.
Dar cine dispune acum de această tehnologie? Nimeni, e doar în curs de cercetare și, tehnic, prevede producerea de carburant pe bază de CO2 rezultat din activitățile industriale și este acum studiată de cercetători finanțați de constructorii automobilelor din gama de lux din Germania și Italia dar este, cel puțin în acest moment, contestată de ONG-urile de mediu deoarece este, în sine, extrem de poluantă și consumatoare de energie. Există și temeri, poate justificate, urmează să vedem, formulate de cei care spun că patentele pentru producerea combustibililor sintetici, dacă vor aparține doar unui grup de constructori naționali și nu vor fi asumate de UE ca o soluție comun aplicabilă, s-ar putea să stranguleze rapid micii producători naționali.
În concluzie, cum nimic nu e sigur, poate are dreptate europarlamentarul social-democrat german Rene Repasi care spunea că „un Stat Membru amenință să provoace o criză constituțională în UE (nerespectarea rezultatului unei proceduri legislative) și, în schimb nu obține nimic substanțial. Este un adevărat dezastru”.
Poate nu pentru toată lumea, căci China vine acum cu oferta bateriilor mai ieftine și cu dară mai lungă de viață pentru automobilele electrice și exact acesta s-ar putea să fie un subiect de interes pentru unele State membre și o posibilitate de negociere pentru vizita de săptămâna viitoare la Beijing a echipei Macron-Ursula von den Leyen.
Oare noi avem vreun interes să aflăm ce se petrece sau așteptăm indicații?