Dumnezei în exerciţiul funcţiunii - mersul pe capotă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumnezeu în lumina reflectoarelor presei. Sursa: captură video România TV
Dumnezeu în lumina reflectoarelor presei. Sursa: captură video România TV

Sincer vă spun, nu simt nicio compasiune pentru poliţistul luat pe capotă de unul din miile de şoferi băuţi, afumaţi, prăfuiţi sau pur şi simplu indisciplinaţi din România-sat fără câini. Părerea mea este că şi-a căutat-o cu lumânarea aşa cum o mulţime de poliţişti români şi-o caută în fiecare zi, cu bună ştiinţă sau prostie crasă, doar pentru a proteja peştii care nu trebuie să cadă în plasă.

Poliţistul - al cărui nume nici nu mă interesează - îmi doresc să scape cu viaţă. Ca să apuce să conştientizeze bine de tot, în ani dacă se poate, ce bravadă inutilă şi inconştientă a fost gestul său de a se pune în faţa unei maşini care tocmai gâfâia după o repriză de viteză mult peste cea legală. Să apuce, de asemenea, să se bucure şi că a fost dat afară din poliţie, pentru binele lui dar şi pentru încălcarea gravă a procedurilor, că este dat exemplu negativ generaţiilor mai tinere, ca să nu mai avem asemenea specimene în uniforma statului.

Metodă sinucigaşă este să te apropii de un posibil infractor sau măcar contravenient din faţă, cu mâinile goale sau cel mult cu un baston reflectorizant în ele. Adică îl vezi că vine cu viteză, există indiciile unei încălcări a legii şi tu te bazezi pe faptul că „a dat semne că ar vrea să oprească” , cum declarau nişte năuci de colegi ai poliţistului accidentat. Ce semne a dat, mă? Poate erau semne obscene şi nu v-aţi prins voi! Sau, io-te na!, v-a păcălit! Te-ai putea aştepta de la asta de la unul cu minţile duse sau chitit să încalce legea? Ei bine nu, cum să te aştepţi, nu, nu... Păi toţi ne-am trezit peste noapte psihologi, evaluăm subiectul din ochi, direct prin parbriz...

Evaluaţi-l şi acum pe colegul, în stare de comă. Cam câte şanse de supravieţuire are? Peste 50%, sub, mult prea puţine? ochiometric aşa, ca la ţară...

Vreau să-mi spuneţi şi mie în ce filme (să le închiriez şi eu) aţi văzut poliţişti înfruntând maşina venind în viteză fără să aibă pistolul aţintit sprea ea şi pregătiţi să sară în lături ca la 11 m în Premiere Division? Voi n-aţi observat că toţi poliţiştii iau suspectul de la volan numai din spate şi cu mâinile la vedere, pe volan?

„Să îngheţe maşina, dom'le!”


A apărut şi filmul în care se vede momentul incidentului. La o intersecţie, un echipaj de poliţie face semn unui şofer să oprească, acesta încetineşte, ia curba, dă peste un alt poliţist aflat după curbă (!) şi-şi continuă drumul.


Se suţine, pe baza filmului, că şoferul s-a prefăcut că vrea să oprească. În baza a ce? Fiindcă a încetinit înainte de curbă? Se mai susţine că l-a lovit cu intenţie pe poliţist. De ce? Fiindcă acesta s-a deplasat din mijlocul drumului către banda 1 şi apoi, văzând că şoferul indisciplinat nu opreşte, s-a dus către banda 2 şi i s-a pus pe capotă?

Realitatea este cu totul alta. Aceşti poliţişti se cred dumnezei, oameni buni! Ei vor „să îngheţe maşina, dom'le!” la semnalul lor. Şi dacă maşina nu are frâne sau creier în spatele volanului, o opreşti tu, măi dumnezeule, cu măinile goale puse prosteşte în contra capotei de sute de cai putere?

Ce proceduri aplică aceşti cetăţeni în slujba statului? Vreau şi eu să ştiu, de taxele şi impozitele plătite, ce sunt instruiţi aceşti oameni înainte să plece pe teren. Li se precizează oprirea autoturismului aşezându-se în faţa lui? Şi dacă totuşi se ajunge la luatul pe capotă, li se indică agăţarea cât mai strânsă de ştergătoare, doar-doar o ajunge să fie azvărlit în boscheţi undeva unde nu mai ştie nimeni de ei şi sunt descoperiţi abia după câteva ore? Nu trebuie să sară în lături imdeiat, la locul faptei, măcar să aibă colegii în preajmă şi să poată careva să-i dea primul ajutor şi să cheme o ambulanţă?

Fiindcă, ce să vezi, maşina nu îngheaţă când îi faci semn mata! Şi nici şoferul nu face pe el de frică fiindcă GÂNDEŞTE la fel ca dumneata - inconştient, că nimeni nu îi este mai presus.

Inconştienţă generalizată

Aceste obiceiuri care mi se par cretine, de a te arunca în faţa maşinii, au devenit ceva obişnuit la poliţiştii de la rutieră.

Cu doar câteva ore mai devreme de incident, pe Grupul Şoferilor din Galaţi au fost publicate materiale video cu modul haotic în care sunt oprite maşini depistate de radar peste viteza legală. Ascunşi după un panou, membrii echipajului aşteaptă şoferul indisciplinat să se apropie şi, în ultimul moment, poliţistul din dreapta sare în mijlocul drumului, printre maşini în trafic, ca să oprească vitezomanul.

Toate acestea se petrec într-o zonă intens circulată unde însă extrem de rar se petrec accidente. Dar, în schimb, este principalul bulevard al unui oraş de frontieră, unde s-au petrecut crime în plnă stradă, s-a tras cu arma, s-au găsit arme în portbagaje, oraş prin care trec diverşi cetăţeni dinspre şi către graniţa cu estul sălbatic...

Video, mai jos, arătând cum opresc „dumnezeii” vitezomanii la Galaţi.

Ce ţară este aceasta? Ce fel de poliţişti ne păzesc prin ea? Cum să mai am eu încredere şi siguranţă în asemenea oameni care ţin ei morţiş să arate că pot merge pe capote precum cineva călca odată pe ape? De ce prostim lumea, contribuabilii?

Pe cine feresc asemenea apucături de lumea a treia?

Nu reuşesc să înţeleg: de ce nu pot fi şoferii indisciplinaţi filmaţi pur şi simplu, iar amenda trimisă prin poştă, acasă, ca în orice ţară civilizată? De ce nu stau poliţiştii în maşinile lor şi să ia urma contravenienţilor doar în cazurile grave, de gonaci ce pot pune în pericol circulaţia, ca acest milionar turc? De ce trebuie să-i oprească literalmente cu mâinile goale, fără o cameră martor care să ateste insubordonarea şoferului? Dacă nu exista camera de supraveghere de vizavi, cu ce dovedeau poliţiştii că au procedat la oprirea corectă, în toiul nopţii, a milionarului veiozelor? Cu ce vor dovedi şi acum, la calitatea efectiv de rahat a imaginilor că nu l-au ameninţat cu arma şi s-a speriat omul pe drept şi pe toată legea pe care o poate invoca armata sa de avocaţi?

Fiindcă totul are o explicaţie, vreau să ştiu de ce în continuare, în secolul informaţiei instant, de ce se mai procedează la oprirea periculoasă, în mijlocul străzii, a contravenienţilor sau chiar posibililor infractori. Pe cine fereşte această comportare primitivă de malaxorul amenzilor trimise automat, atenţie!, cu eventualele suspendări de permis de rigioare? Cumva şoferii sunt opriţi ca să fie identificaţi pe loc şi să nu ajungă pieton cine nu trebuie? Vreau să ştiu, am dreptul să ştiu.

Bietule domn Gheorghe Ionescu. Dacă cumva şefii dumitale ţi-au ordonat să opreşti maşinile aşa, ai grijă cine te apără fiindcă alcoolemia cetăţeanului turc nici acum nu a fost dată publicităţii, rezultatul fiind încă „aşteptat” de anchetatori... Respectivul nici acum n-am auzit să fie interogat, doar arestat în lipsă, fiindcă deocamdată este în spital şi mandatul se va pune în executare când va ieşi de acolo (!). E o linişte cam suspectă în zona asta...

Dacă însă ai acţionat de capul dumitale, în contra procedurilor şi minimelor precauţii de proprie siguranţă fizică, atunci îmi pare rău. Şi nici atunci nu vei avea compasiunea mea, ci dimpotrivă.

Abia aştept să-mi sară toată lumea în cap pentru introducerea de mai sus. Abia aştept să primesc lăturile azvârlite mereu în ultimii 25 de ani celor care încearcă să pretindă o minimă logică statului de drept ajuns stat degeaba, cu forme fără fond. Fiindcă nu vom progresa nicio iotă fără o minimă discuţie pe tema asta, fără precizări clare din parteaa ministrului de resort, şefilor plini de ei şi de stele din IGPR, ba şi a iluştrilor sindicalişti din domeniu care umplu ecranele televizoarelor la orice oră şi pe orice temă numai cea a procedurilor poliţiei nu.

Poliţia Română Rutieră, aveţi un caz extrem de grav de explicat. La raport, cu procedurile în braţe!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite