Dezbaterea din Carolina de Sud dezbină Partidul Republican

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbaterea din Partidul Republican pare să fi fost câştigată de Donald Trump în Carolina de Sud
Dezbaterea din Partidul Republican pare să fi fost câştigată de Donald Trump în Carolina de Sud

Cea de-a noua dezbatere republicană a fost numită de comentatorii americani din ambele tabere „cea mai proastă de până acum“.  Pentru alţii a fost un veritabil show de divertisment.

Începută cu un moment de reculegere în memoria lui Antonin Scalia – judecător timp de 30 de ani la Curtea Supremă, care a murit pe 13 februarie, la 79 de ani – confruntarea s-a transformat în scurt timp într-o adevărată „baie de sânge“. Tradiţional, cursa pentru Carolina de Sud, stat în care săptămâna viitoare au loc alegerile republicane, este mai puţin convenţională. Fiecare candidat a vrut să se asigure că mesajul lui ajunge la alegători şi că adversarii ies şifonaţi din această dezbatere, aşa că patru din şase invitaţi pe scena din Greenvile au jucat dur. Singurii care au ales o abordare mai blândă au fost senatorul de Ohio John Kasich şi neurochirurgul pensionar Ben Carson. Niciunul dintre cei doi nu este însă creditat cu şanse în Carolina de Sud.

Revenind la moartea lui Scalia, singurul punct în legătură cu care toţi participanţii la dezbatere au fost de acord a fost acela că Senatul trebuie să blocheze încercarea preşedintelui Obama de a nominaliza un alt judecător la Curtea Supremă. Donald Trump a rezumat cel mai bine consensul pe acest subiect: „Întârziere, întârziere, întârziere!“

Alte subiecte, precum imigraţia, securitatea naţională, combaterea sărăciei, sistemul asigurărilor de sănătate, Rusia, situaţia din Siria şi organizaţia Stat Islamic le-au dat ocazia candidaţilor să se ia la trântă. Intervenţia militară americană în Irak, situaţia din Orientul Mijlociu şi imigraţia ilegală i-au dat lui Donald Trump ocazia de a sări la beregata lui Jeb Bush. Punctul culminant a fost acela când Trump i-a reamintit lui Bush că „Turnurile Gemene au căzut în timpul mandatului“ lui George W.

O mişcare mai puţin inspirată, spun unii analişti americani, într-un stat în care familia Bush se bucură de o mare susţinere. De altfel, fostul guvernator de Florida şi-a făcut campanie în Carolina de Sud împreună cu mama sa, fosta Primă Doamnă Barbara Bush, şi cu fratele George W.  Bush, fost preşedinte. Jeb a fost însă mult mai în formă comparativ cu dezbaterile precedente şi a ripostat la fiecare atac al lui Trump.

IMIGRAŢIA ARUNCĂ ÎN AER MANIERELE CANDIDAŢILOR

Subiectul imigraţiei ilegale a fost motiv de război şi între senatorul de Florida – Marco Rubio şi senatorul de Texas – Ted Cruz. Cei doi s-au acuzat reciproc că, în trecut, au susţinut măsuri în favoarea imigranţilor ilegali şi că, odată intraţi în cursa pentru nominalizarea republicană, şi-au schimbat discursul pentru a fi pe placul alegătorilor republicani. Un moment apreciat de membrii audienţei a fost acela în care, acuzat de Rubio că nu vorbeşte limba spaniolă, Cruz i-a dat replica în limba spaniolă şi l-a invitat pe Rubio să-i răspundă la fel.

De la secunda 0:38 poate fi urmărit schimbul de replici pe acest subiect.

Cruz a fost atacat şi de Donald Trump, care l-a numit pe senatorul de Texas un individ „care joacă murdar şi este cel mai mare mincinos“. Trump a încercat să-i convingă pe susţinătorii lui Cruz, candidat care s-a poziţionat pe platforma conservatoare, că preferatul lor nu ezită să mintă „cu mâna pe Biblie“.

Foarte apreciat a fost discursul lui Rubio referitor la familie: „A fi părinte este cel mai important job pe care-l poate avea oricare dintre noi“. El a propus un plan de impozitare care să fie „pro-familie“, deoarece, spune Rubio, „nu poţi avea o ţară puternică fără o familie puternică“. De remarcat a fost poziţionarea „pro-Bush“ a  senatorului de Florida, probabil tot în ideea de a capitaliza pe marginea popularităţii familiei Bush în Carolina de Sud şi pentru a găsi un aliat contra lui Cruz.

TRUMP PROMITE LOCURI DE MUNCĂ ŞI ZIDURI

Trump, recunoscut pentru atacurile sale, a fost, potrivit unui sondaj Drudge Report, câştigătorul dezbaterii. La mai puţin de şase ore de la încheierea confruntării, aproape 60% din cei care au acceptat să participe la sondaj au considerat că magnatul american s-a prezentat cel mai bine.

Trump a promis să ţină locurile de muncă în ţară, să „decapiteze“ organizaţia Stat Islamic, să denunţe acordul nuclear cu Iranul şi a repetat că, nefiind susţinut de niciun grup de interese, el va fi preşedintele care va lucra doar în folosul americanilor de rând. L-a atacat pe George W. Bush pentru momentul 11 septembrie într-o manieră în care nici cei mai vehemenţi democraţi nu au făcut-o până acum. A promis să ţină imigraţia sub control prin construirea unui zid la graniţa cu Mexicul, zid pentru care vor plăti mexicanii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite