Descântându-ne uşor spre viitor. Despre tradiţie, balegă de elefant şi Ninel Peia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am vorbit săptămâna trecută la Copenhaga cu o jurnalistă din Zimbabwe care îmi zicea că la ea în ţară lumea încă mai crede că trebuie să bei nu mai ştiu ce cocktail cu balegă de elefant ca să ai mai puţine dureri la naştere. Iar când a fost însărcinată, mama ei a avut grijă să îi facă rost de balegă de la piaţă. Sună aşa de deplasat?

Am fost amândouă, alături de alte 5500 de persoane, la Women Deliver, cam cea mai mare conferinţă globală despre sănătatea, drepturile şi bunăstarea fetelor şi femeilor din ultima decadă, unde am putut să îi văd vorbind pe Kofi Annan, secretarul general al ONU, sau pe Margaret Chan, directoarea executivă a OMS. Şi pe Jessica Biel care a jucat în Al Şaptele Cer! Dar trecem peste.

În drum spre aeroport m-am gândit că atunci când eram mică am fost dusă la descântat contra fricii de câini (n-a funcţionat, dar mi-a plăcut atmosfera) şi că mi s-a sucit de câteva ori buricul ca să îmi treacă durerile de stomac (a funcţionat de fiecare dată, efect placebo garantat!). Iar când mă deoache tata - are ochi albaştru-verzi - nu scap decât dacă îmi zice el apoi Tatăl Nostru. 

Îmi plac poveştile şi obiceiurile astea, pentru că arată cât de multă grijă au părinţii nostri de noi şi cât de mult vor să ne fie bine. Mai arată şi că de oriunde suntem în lume, tradiţia e o parte importantă din ceea ce ne face să fim noi. Că ea poate co-exista cu modernul: ai mei mi-au mai zis Tatăl Nostru, dar m-au dus şi superconsecvent la doctor.

Dar tradiţia ne ţine uneori pe loc. Unii se tem să renunţe la părţi depăşite din ea. Se tem, de exemplu, de educaţia sexuală. Pentru cei care au această teamă, iată 10 motive pentru educaţie sexuală în şcoală. Dacă vreţi să vedeţi ce cunoştiinţe aduce educaţia sexuală, intraţi pe www.sexulvsbarza.ro

M-am gândit în ultimele zile şi la Ninel Peia, deputatul PSD Ilfov, care cere ca cei care fac educaţie sexuală în şcoli să meargă la închisoare.

1. HAHA. 

2. Presa a preluat ştirea iniţiativei lui fără a-l prezenta puţin. Ar fi putut de exemplu spune că domnul Peia mai e de părere şi că incendiul de la Colectiv a fost rezultatul unui „plan diabolic: spargerea Ţării în trei Republici”. „Pe scurt, în acea noapte, indivizi infiltraţi printre manifestanţi (s-au notat cazuri de cetăţeni germani, lucru nou pentru mişcările de stradă din România), bazându-se pe forţa degajată de peste 30.000 de oameni, urmăreau incendierea Ministerului de Interne, a Primăriei Sectorului 4, a Guvernului şi, mare atenţie, a Parlamentului României.” Din fericire „încă odată, prietenia Putin–Merkel şi planurile lor pentru Europa de Est au fost dezamorsate datorită curajoşilor noştri ofiţeri din serviciile secrete.”  Sursa? Site-ul lui.

3. HAHA. 

M-am gândit în ultimele luni şi la iniţiativa BOR de modificare a constituţiei pentru a specifica că „un bărbat şi o femeie” se pot căsători, şi nu doi „soţi”, cum este formularea actuală. Au venit preoţi şi la rude de-ale mele pentru a cere semnături. Homosexualitatea ar fi, după ei, de import vestic, ca Coca-Cola. Dar şi homosexualitatea şi tradiţia există peste tot în lume. Numai că diferitele orientări sexuale pe care oamenii le pot avea sunt naturale, pe când tradiţia e construită, s-a tot schimbat şi se va tot schimba.

Iar dacă vă gândiţi „mamă, ce putere are BOR, au strâns atâtea semnături!” - e fix ceea ce BOR vrea ca publicul şi clasa politică să audă înainte de un nou ciclu de alegeri. Chiar dacă suntem în 2016. 

Nu am 3 milioane de semnături de la oameni bătrâni (la minte), dar am 450.000 de vizualizări pe canalul meu de educaţie sexuală de la oameni tineri. Puteţi să vă abonaţi aici: www.youtube.com/sexulvsbarza.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite