De ce anticipatele sunt cel mai cinic praf în ochi de care am auzit vreodată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

N-au înţeles nimic. Când am citit despre tragedia care a avut loc vinerea trecută în clubul Colectiv, am simţit furie. O erupţie de tristeţe, neputinţă şi înverşunare, strâns legată de faptul că acest incident putea fi, cu bună ştiinţă, evitat, dar nu a fost. Că a fost pură incompetenţă, corupţie sau prostie crasă, încă nu ştim. Dar fără doar şi poate incidentul putea fi evitat.

Apoi, când am văzut protestele din stradă, am simţit mândrie şi fericire, dar amestecate cu aceeaşi înverşunare, pentru că vinovaţii stăteau încă ascunşi.

Apoi, când am văzut că Victor Ponta şi Cristian Piedone îşi dau demisia am exclamat: ”ÎN SFÂRŞIT!”

Însă acum, când văd că unele partide cer alegeri anticipate, doresc să îi întreb: domnilor, care este interesul vostru?

Cât de proşti ne credeţi? Cât de iresponsabili puteţi fi, prin risipirea banilor publici şi destabilizarea ţării? Mai presus de toate, cât de mult aţi înţeles din aceste proteste?

Românii care au ieşit în stradă vor pedepsirea celor vinovaţi pentru tragedia de vineri. Vor înlocuirea întregii clase politice. Credeţi că dacă ne forţaţi să schimbăm mere putrede cu pere putrede oamenii se vor opri din ieşit în stradă?

Atunci nu aţi înţeles nimic. Atunci sunteţi nişte oportunişti cinici care nu au nici măcar ruşinea să respecte memoria celor decedaţi.

Alegerile anticipate sunt doar praf în ochi, fiind menite să aducă destabilizare şi scandal în ţară. Acesta este ultimul lucru de care România are nevoie la momentul actual!

Da, ar fi bune anticipatele, însă doar dacă o organizare a societăţii civile ar fi posibilă, în acelaşi timp. Ori asta e imposibil pe termen scurt. Iar partidele tocmai asta vor: încropiri ad-hoc, care să satisfacă pofta de sânge a populaţiei, dar care să se prăbuşească, din lipsă de organizare, leadership, idei şi fonduri. Să dea aparenţa unei concesii, dar să evite răul cel mai mare pentru ele: un raspuns organizat, construit, al noilor lideri.

”Dar se va aplana mişcarea dacă amânăm până la anul!”, vor zice unii. Nu, adevăraţii lideri au răbdare, sunt constanţi şi îşi vor asuma acest lucru.

Schimbaţi guvernul, aşa cum e normal acum. Puneţi în loc un altul şi lăsaţi-ne să îl dăm şi pe acela jos, dacă se dovedeşte la fel de incompetent ca Guvernul Ponta. Lăsaţi alegerile să aibă loc anul viitor, aşa cum sunt planificate, şi hai să vedem atunci dacă mai suntem în punctul în care suntem nevoiţi să schimbăm tot mere putrede cu pere putrede.

Până atunci, mergem înainte cu proiecte civice ca i74, unde româniii semnează pentru un parlament pentru cetăţeni.

Aşa lucrează democraţia. Altfel, anticipatele sunt praf în ochi şi o risipă de bani inutilă.

Ieşim în stradă până înţelegeţi.

Cristina Moldovan este manager de proiect pentru iniţiativa cetăţenească i74 (www.i74.ro), membru al Fundaţiei CAESAR şi consultant la o companie privată în Oslo. Are trei ani de experienţă ca jurnalist.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite