DD TV. Cu D de la Demenţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noţiunea de şocant îşi pierde sensul când vine vorba de OTV sau DD TV.

Ceea ce se întâmplă, de câteva zile, în studioul „televiziunii poporului" întrece orice imaginaţie. În urma unei sancţiuni dictate recent de Consiliul Naţional al Audiovizualului, Dan Diaconescu şi acoliţii săi au organizat o transmisiune spontană şi extraordinară, ca la revoluţie, sub genericul „Jos Cenzura! Jos Băsescu! Jos labele de pe OTV!" N-ai spune, dacă priveşti numărul de circ montat în scenă de cel care se recomandă drept „viitorul preşedinte", că se va găsi vreun om întreg la minte care să-l ia în serios.

Sigur, dacă te uiţi la mulţimea pestriţă care se înghesuie să încapă în cadru sau la sondajele de opinie care-l creditează cu aproape 20%, rezultă că personajul nu duce lipsă de fani. Dimpotrivă. Însă noţiunea de şocant îşi pierde sensul când vine vorba de OTV sau DDTV. Cele două canale (la propriu!) sunt mai degrabă de domeniul psihiatriei, decât al presei sau al politicii. Şi nu de azi, de ieri. De când s-a cocoţat pe micul ecran, individul a călcat în picioare orice regulă legală şi orice limită a bunului-simţ. A invitat în platou toţi dezaxaţii, unora le-a dat chiar să-şi facă propria emisiune, a populat eterul cu infractori care-ţi sperie copiii seara şi cu fufe care dansează din buric în direct, ba chiar s-a lăsat el însuşi aruncat în tomberon. Doar-doar o să-i crească ratingul.

Într-o asemenea faună, ce pare desprinsă din scrierile suprarealiste, n-are de ce să ne mire că domnu' Dan, cum îi zic apropiaţii, e pe val! Tună şi fulgeră contra „ciocoilor", pe care, ne asigură, îi va băga la puşcărie în 24 de ore după ce va fi ales. Schiţează planuri de salvare a ţării, le promite telespectatorilor şi simpatizanţilor că fiecare dintre ei va primi câte 20.000 de euro. Fireşte, dacă îndeplinesc „punctajul": un punct dacă se înscriu în PPDD, alte trei puncte dacă votează candidaţii partidului la primărie, consiliul judeţean şi, respectiv, Parlament. În fine, punctul decisiv îl primesc dacă liderul lor ajunge la Cotroceni. Nimic mai simplu!

Sincer să fiu, nu-l suspectez pe Dan Diaconescu de vreo boală psihică. Mai degrabă, înclin să cred că rolul „Dementului", pe care-l joacă, se bazează pe un calcul cinic. Acest „Chavez de Caracal" ştie foarte bine că, la noi, minciunile gogonate şi isteria populistă prind la un număr suficient de votanţi cât să treci pragul electoral. Mai departe, scrie-n carte: imunitate parlamentară contra dosarelor penale care-l bântuie!

P.S. Altă televiziune care se simte ameninţată de actuala putere (prin sancţiuni ale CNA, dar şi printr-un scenariu potrivit căruia programul îi va fi scos de pe de cablu) este Antena 3. Dacă ar fi să dăm crezare acestei temeri, ar trebui să luăm atitudine. Să lăsăm deoparte ce ne desparte de Gâdea & co. şi să ne declarăm, răspicat, împotrivă. Putem să nu fim de acord cu dânşii, putem să-i criticăm ori de câte ori ni se pare că agaţă deontologia-n cui, putem avea opinii diferite. Dar asta nu înseamnă să tolerăm, chiar şi tacit, un act de cenzură. Care nu-i decât un prim pas spre dictatură!

Sabin Orcan este redactor-şef ediţii locale "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite