Cum se vede din China vizita președintelui Xi la Moscova? China la zi
0În perioada 20-22 martie (luni-miercuri), la invitația președintelui rus Vladimir Putin (potrivit declarațiilor oficiale ale părții chineze), Xi Jinping a efectuat o vizită de stat în Moscova, făcută publică chiar cu câteva zile înainte (17 martie) de către purtătorul de cuvânt al MAE al Chinei.
Din tonul presei chineze se poate detecta satisfacția față de amploarea vizitei, chiar dacă, la nivel oficial, declarațiile sunt mai bine strunite. Dar tonul contrazice, oarecum, declarațiile. Este clar că Beijingul consideră vizita un mare succes și o lovitură aplicată Vestului, Americii în special – chiar dacă, evident, nu spune explicit asta.
Definită drept o „ o vizită de prietenie, de cooperare și de pace” de oficialii chinezi și „una foarte bine organizată” de mass-media chineză, vizita de trei zile a președintelui Xi are o mare semnificație, dat fiind faptul este prima vizită în străinătate a acestuia de la realegerea sa ca președinte al Chinei și cea de-a noua vizită efectuată în Rusia în calitate de președinte.
În scopul de a reda principalele informații cu privire la evenimentele importante din timpul acestei vizite, în materialul de astăzi „China la zi” vă prezentăm selecții din multiple articole din presa chineză, traduse din limba sursă.
Vizita președintelui Xi la Moscova - „ O vizită de prietenie, de cooperare și de pace”
Potrivit primelor declarații de presă ale oficialilor chinezi din data de 17 martie referitoare la această vizită, „cele două părți vor avea un schimb de opinii aprofundat cu privire la relațiile bilaterale și la principalele probleme internaționale și regionale de interes reciproc, vor promova coordonarea strategică și cooperarea pragmatică între cele două țări și vor da un nou impuls dezvoltării relațiilor bilaterale” .
„China și Rusia sunt membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și țări importante, de aceea semnificația și influența relațiilor sino-ruse depășeste cu mult domeniul bilateral”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al Chinei în timpul conferinței regulate de presă din data de 17 martie.
În momentul anunțării vizitei președintelui chinez la Moscova, Wang Wenbin a declarat că „În ultimii ani, președintele Xi Jinping a menținut contacte strânse cu președintele Putin, plănuind aprofundarea dezvoltării sustenabile, sănătoase și stabile a parteneriatului strategic cuprinzător de coordonare dintre cele două părți în noua eră, deschizând cu succes o cale de încredere reciprocă strategică între marile puteri și o cooperare bazată pe principiile prieteniei și de vecinătate, stabilind astfel o nouă paradigmă pentru relațiile internaționale.”
Vizita a fost descrisă de purtătorul de cuvânt Wang Wenbin drept una „de prietenie, de cooperare și de pace”.
„Următoarea vizită de stat a președintelui Xi Jinping în Rusia va fi o vizită de prietenie, care va aprofunda și mai mult încrederea și înțelegerea reciprocă dintre China și Rusia și va consolida relațiile politice și opinia publică cu privire la prietenia dintre cele două popoare timp de generații.
Următoarea vizită a președintelui Xi Jinping în Rusia va fi o vizită de cooperare. Va promova cooperarea reciproc avantajoasă în diferite domenii între cele două părți, va aprofunda cooperarea între construcția „Centura și Drumul” și Uniunea Economică Eurasiatică și va contribui la atingerea obiectivelor de dezvoltare și de revitalizare de către cele două țări.
Vizita președintelui Xi Jinping va fi o vizită de pace. Pe baza principiilor nealinierii, neconfruntării și nevizării unei terțe părți, China și Rusia vor continua să practice un adevărat multilateralism, vor promova o mai mare democratizare a relațiilor internaționale, vor construi un model mondial multipolar, vor îmbunătăți guvernanța globală și vor contribui la dezvoltarea și progresul lumii. China își va menține poziția obiectivă și echitabilă față de criza ucraineană și va juca un rol constructiv în promovarea discuțiilor de pace.”
Primele reacții ale experților cu privire la această vizită
Potrivit unui articol publicat de Global Times (GT), analiștii intervievați de reporterii de la GT pe data de 17 martie au declarat că această vizită este una semnificativă deoarece are loc după alegerea lui Xi în funcția de președinte al Republicii Populare Chineze și de președinte al Comisiei Militare Centrale (CMC) a Chinei la cea de-a treia ședință plenară a primei sesiuni a celui de-al XIV-lea Congres Național al Poporului (NPC) și, de asemenea, aceasta va fi prima sa vizită în străinătate efectuată în anul 2023.
În timp ce la nivel global au loc transformări majore, iar criza din Ucraina continuă de mai bine de un an, China a lansat un document de poziție privind soluționarea politică a crizei din Ucraina și documentul conceptual al Inițiativei de Securitate Globală. Vizita de prietenie, de cooperare și de pace a lui Xi va dovedi, de asemenea, eforturile depuse de partea chineză în promovarea păcii și a dialogului, au subliniat experții.
În opinia acestora, evoluţia solidă a relaţiilor dintre China și Rusia este, de asemenea, favorabilă păcii globale, întrucât cele două ţări au protejat împreună multilateralismul, mai ales când SUA şi aliaţii lor au stimulat confruntările la nivel global. În ceea ce privește criza din Ucraina, China va continua să promoveze pacea şi dialogul.
Ambasadorul Chinei în Rusia, Zhang Hanhui, a declarat în timpul unui interviu celor de la Global Times că vizita de stat a președintelui Xi Jinping în Rusia este o piatră de hotar pentru relațiile sino-ruse în noua eră. Ea va injecta un impuls puternic relațiilor bilaterale și va conduce dezvoltarea sustenabilă a relațiilor bilaterale la nivel înalt.
Andrey Kortunov, directorul general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale din Rusia, a exprimat mari așteptări în privința vizitei președintelui Xi Jinping, declarând că vizita lui Xi la Moscova va fi foarte importantă pentru partea rusă deoarece va fi abordată o gamă largă de subiecte precum relațiile economice, ordinea mondială emergentă și crizele regionale.
De asemenea, ea va fi un semnal pentru comunitatea internațională, scoțând în evidență că parteneriatul sino-rus este la fel de puternic ca întotdeauna, a declarat expertul rus pentru Global Times.
Zhao Huirong, expert în studii despre Europa de Est, de la Academia Chineză de Științe Sociale (CASS), a declarat și ea reporterilor Global Times că șefii de stat ai Chinei și ai Rusiei au menținut relații strânse și că Rusia a fost destinația primei vizite de stat efectuată de Xi după ce a devenit președinte în urmă cu un deceniu. Următoarea vizită va fi, de asemenea, o vizită de răspuns după vizita lui Putin în China din februarie 2022.
Cele două părți vor ajunge la un consens cu privire la modul de promovare în continuare a conectivității Inițiativei „Centura și Drumul” cu Uniunea Economică Eurasiatică și de stimulare a cooperării în diferite domenii, precum comerț și investiții, economia verde, economia digitală și logistică, a subliniat Zhao.
În situația globală actuală, relațiile sino-ruse au cunoscut noi oportunități, în special în ceea ce privește dezvoltarea comună și în domeniul energiei, au declarat analiștii.
Recent, SUA și unele țări occidentale și-au consolidat eforturile de defăimare a relațiilor sino-ruse, răspândind minciuni cu privire la „sprijinul” oferit de China părții ruse în conflictul cu Ucraina, scopul lor fiind acela de a defăima atât Rusia, cât și China.
Urmărind interesele ambelor popoare, China și Rusia au dezvoltat relații strânse pe baza principiilor nealinierii, neconfruntării și nevizării unei terțe părți, ceea ce înseamnă că „vocile din exterior” nu vor afecta relațiile lor, a declarat Wang Chenxing, cercetător la Institutul de Studii despre Rusia și Eurasia, Academia Chineză de Științe Sociale (CASS).
Promovarea dialogului ca soluție la încheierea crizei din Ucraina
Răspunzând la întrebarea dacă, în timpul acestei vizite, președintele Xi va elabora în continuare poziția și propunerea Chinei față de partea rusă, încercând să o influențeze în ceea ce privește soluționarea politică a crizei din Ucraina, purtătorul de cuvânt al MAE al Chinei, Wang Wenbin a declarat că vizita președintelui Xi în Rusia este „de această dată și despre pace”.
„Menținerea păcii mondiale și promovarea dezvoltării comune sunt obiectivele noastre de politică externă. În ceea ce privește problema Ucrainei, China a promovat întotdeauna pacea, dialogul și se află pe partea justă a istoriei. […] Suntem ferm convinși că dialogul politic este singura modalitate de a rezolva conflictele și disputele. Intensificarea tensiunilor, impunerea unor sancțiuni unilaterale și exercitarea unor presiuni externe nu vor face decât să înrăutățească situația, ceea ce nu este în concordanță cu interesele și așteptările celorlalte țări. China își va menține poziția obiectivă și echitabilă în ceea ce privește criza din Ucraina și alte probleme internaționale și regionale și va continua să joace un rol constructiv în soluționarea politică a crizei”, a declarat Wang Wenbin.
„China a subliniat întotdeauna că dialogul este modalitatea corectă de soluționare a conflictelor, și nu războiul sau impunerea de sancțiuni. Ea a solicitat comunității internaționale să se ajungă la un numitor comun în ceea ce privește criza din Ucraina pentru a evita o criză umanitară și mai mare. Acesta este și ideea pe care președintele chinez Xi Jinping o va sublinia în timpul vizitei sale în Rusia cu privire la criza din Ucraina.
În timp ce menține dialogul cu partea rusă și ucraineană, China poate contribui la căutarea unui posibil dialog și la promovarea protecției mijloacelor de trai ale oamenilor prin cooperare”, a declarat Zhao Huirong, „menționând că de la izbucnirea conflictului, partea chineză a luat măsuri concrete în acest scop, precum oferirea de ajutor umanitar Ucrainei, care evidențiază simțul responsabilității”.
În februarie, China a publicat un document formulat în 12 puncte intitulat „Poziția Chinei privind soluționarea politică a crizei din Ucraina” și a cerut încetarea ostilităților și reluarea discuțiilor de pace, încetarea sancțiunilor unilaterale și abandonarea mentalității Războiului Rece, scrie Global Times în același articol.
Ministrul chinez de externe Qin Gang a avut pe data de 16 martie (joi) o convorbire telefonică cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, în cadrul căreia oficialul chinez și-a exprimat speranța ca Ucraina și Rusia să mențină dialogul și să continue negocierile, și să „nu închidă ușa” unor înțelegeri politice, indiferent de cât de dificil sau provocator ar fi. În ciuda eforturilor Chinei și ale comunității internaționale în promovarea păcii și a dialogului, SUA și unele țări occidentale continuă să intensifice tensiunile prin oferirea de arme și prin critica și învinuirea părții chineze pentru că nu s-a alăturat campaniei lor de condamnare sau de sancționare a Rusiei”, au declarat analiștii celor de la Global Times.
„Comunitatea internațională este dornică de a găsi o soluție pentru a pune capăt conflictului ruso-ucrainean înainte de a fi prea târziu și de aceea apelul Chinei la pace și discuții a câștigat sprijin”, au mai adăugat analiștii.
„Este ridicol și imoral din partea SUA și a aliaților lor să critice partea chineză cu privire la criza din Ucraina. China nu este o parte direct implicată și nici inițiatorul acestei crize. În plus, nu a ales să fie un simplu spectator sau să intensifice tensiunile, ci depune eforturi în promovarea dialogului și a păcii”, a afirmat expertul Wang Chenxing (CASS).
Problema Ucrainei, subiect abordat în timpul vizitei de către Xi
Potrivit Global Times, Xi s-a întâlnit cu Putin luni (20 martie), după ce acesta a sosit la Moscova. În timpul schimbului de opinii aprofundat cu Putin asupra chestiunii ucrainene, Xi a declarat că „ partea chineză este pregătită să continue să joace un rol constructiv în promovarea soluționării politice a crizei din Ucraina” (potrivit Xinhua).
El a subliniat că, în problema Ucrainei, se formează voci pentru pace și raționalitate. Majoritatea țărilor susțin reducerea tensiunilor, susțin negocierile de pace și sunt împotriva intensificării tensiunilor.
Wang Wen, profesor și decan executiv al Institutului Chongyang pentru Studii Financiare de la Universitatea Renmin din China, a declarat marți pentru Global Times că „unele instituții media occidentale îndeamnă întotdeauna China să joace un „rol constructiv”. Există ceva mai constructiv decât promovarea păcii?”
„Să fim realiști, cea mai urgentă sarcină în acest moment nu este rezolvarea unor probleme precum „invazia” sau „crimele de război”, ci o încetare a focului. În fiecare zi, soldații ambelor părți sunt uciși, iar milioane de refugiați se mută dintr-un loc în altul”, a declarat Wang Wen.
Răspunzând la o întrebare din partea presei americane cu privire la disponibilitatea Chinaei de a colaborea cu SUA pentru a promova discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina, în timpul conferinței de marți (21 martie), purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang a declarat că partea chineză este dispusă să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a continua să joace un rol constructiv în promovarea reglementării politice a crizei ucrainene. Poate că ar trebui să întrebați și partea SUA dacă este dispusă să facă discuții de pace.”
„ Dacă SUA și Occidentul doresc să vadă o soluționare politică pașnică a crizei din Ucraina, ar putea avea încredere în experiența Chinei în materie de mediere și ar putea sprijini poziția Chinei”, deoarece China are rezultate de succes în medierea relațiilor Arabia Saudită-Iran, „pentru ca noi să putem să împiedice mai mulți oameni nevinovați să moară pe câmpurile de luptă din Ucraina”, a subliniat profesorul Wang Wen.
China și Rusia aprofundează parteneriatul strategic cuprinzător de coordonare pentru noua eră, subliniază dialogul ca soluție la criza din Ucraina într-o declarație comună.
În după-amiaza zilei de 21 martie, președintele Xi Jinping a purtat discuții cu președintele rus Vladimir Putin la Kremlin. Putin a organizat o mare ceremonie de bun venit pentru Xi Jinping la George Hall. În cântecul de bun venit maiestuos, Xi Jinping și Putin au pășit de-a lungul covorului roșu de pe ambele părți ale Sălii George până în centrul sălii. Cei doi șefi de stat și-au strâns mâna strâns și au pozat pentru o fotografie de grup.
„Relațiile dintre China și Rusia depășesc cu mult sfera bilaterală și sunt cruciale pentru restul lumii și viitorul omenirii“, a declarat președintele Xi Jinping în timpul briefing-ului de presă din data de 21 martie (marți), organizat după încheierea discuțiilor cu omologul rus, adăugând că „Rusia și China se vor angaja în practicarea unui adevărat multilateralism, în promovarea redresării economice post-pandemice și în construirea unei lumi multipolară”, a scris Global Times.
Potrivit Global Times, Xi și Putin au purtat două runde de discuții într-o sesiune restrânsă și un format extins, finalizând dialogul semnând niște declarații comune.
În după-amiaza zilei de 21 martie, președintele chinez și cel rus au semnat și au emis în comun „Declarația comună a Republicii Populare Chineze și a Federației Ruse privind aprofundarea parteneriatului strategic cuprinzător de cooperare în noua eră”, fiind și o declarație importantă în ceea ce privește problema Ucrainei.
Potrivit „Declarației comune sino-ruse privind aprofundarea parteneriatului strategic cuprinzător de coordonare în noua eră”, cele două părți împărtășesc opinii comune asupra situației mondiale și asupra multor probleme acute. De exemplu, promovarea dialogului și a toleranței în schimbul confruntării și al excluderii, opunerea împotriva utilizării democrației și libertății drept pretext pentru a pune presiune asupra altor țări și pentru a promova stabilirea unui nou tip de relații internaționale.
În timpul întâlnirii cu președintele Putin, președintele Xi a subliniat că „cu cât este mai dificil, cu atât mai mult trebuie să existe mai mult loc pentru pace; cu cât conflictul este mai acut, cu atât nu putem renunța la eforturile de dialog. China este dispusă să continue să joace un rol constructiv în promovarea soluționării politice a problemei Ucrainei”. Această declarație a primit un răspuns pozitiv din partea președintelui Putin, care a declarat că partea rusă a studiat cu atenție documentul de poziție al Chinei cu privire la soluționarea politică a problemei ucrainene și este deschisă discuțiilor de pace.
Cele două părți consideră că trebuie respectate scopurile și principiile Cartei ONU, precum și dreptul internațional. Potrivit agenției de știri Xinhua, în ceea ce privește problema Ucrainei, cele două părți au subliniat importanța dialogului ca soluție a acestei crize și au cerut respectarea preocupărilor de securitate ale tuturor țărilor în rezolvarea crizei. Conform Global Times, partea rusă și-a reafirmat angajamentul de a relua discuțiile de pace cât mai curând posibil și a salutat dorința Chinei de a juca un rol activ în soluționarea crizei ucrainene prin mijloace politice și diplomatice.
„Declarația comună”, precum și discuțiile aprofundate și conferințele de presă susținute de șefii de stat ai Chinei și Rusiei în zilele de 20 și 21, au transmis lumii exterioare un mesaj important de pace, raționalitate și a contribuit la calmarea situației în ceea ce privește chestiunea Ucrainei.
În circumstanțele actuale, orice eforturi internaționale în direcția convingerii păcii și promovării discuțiilor sunt de mare importanță pentru crearea și îmbunătățirea atmosferei negocierilor de pace, care poate fi descrisă ca fiind bune. Acest lucru reprezintă și conotația importantă a călătoriei de pace a președintelui Xi.
Partea ucraineană a făcut, de asemenea, comentarii pozitive cu privire la poziția Chinei în trecut. Evident, eforturile persistente de pace ale Chinei au dat rezultate, crescând speranța și motivația forțelor de pace din comunitatea internațională. Acesta este un lucru rar, scrie Global Times.
În problema Ucrainei, China nu are niciun interes propriu, ci motivele sale sunt pure. În prezent, comunitatea internațională are mari așteptări în ceea ce privește promovarea discuțiilor de pace de către China, ceea ce reflectă într-o anumită măsură dezamăgirea oamenilor față de Statele Unite și de Occident și aprecierea lor autentică pentru performanța Chinei. Medierea de succes a Chinei privind reluarea relațiilor diplomatice dintre Iran și Arabia Saudită a sporit și mai mult încrederea comunității internaționale în diplomația Chinei și a demonstrat, de asemenea, marea valoare a inițiativei de securitate globală a Chinei. Deși problema Ucrainei este diferită de problema Shah-Yi, ea necesită, de asemenea, un concept de securitate comun, cuprinzător, cooperant și durabil, precum și un dialog și consultare egale, raționale și pragmatice. Marea contribuție a Chinei la pacea și stabilitatea mondială va continua să fie dovedită prin practici diplomatice repetate.
Cei doi președinți au semnat, de asemenea, o Declarație comună privind planificarea dezvoltării pentru direcțiile cheie ale cooperării economice China-Rusia înainte de 2030, Xi declarând că partea chineză este pregătită să extindă cooperarea cu Rusia în domeniul comerțului, investițiilor, lanțului de aprovizionare, mega-proiecte, energie și domenii de înaltă tehnologie.
Xi și-a continuat vizita de stat în Rusia, întâlnindu-se pe 21 martie (marți) cu Putin și cu prim-ministrul Mikhail Mishustin.
Potrivit Xinhua, Xi Jinping l-a invitat pe Putin la cel de-al treilea Forum „Centura și Drumul” pentru Cooperare Internațională, care va avea loc anul acesta, în China. De asemenea, Xi a solicitat întâlniri regulate între premierul chinez și omologul său rus și l-a invitat pe Mishustin să viziteze China, declarând că invitația a fost făcută în cadrul întâlnirii sale informale cu președintele rus.
Potrivit Xinhua, premierul rus a acceptat invitația și planurile de a călători în China, a declarat marți pentru TASS Boris Belyakov, purtătorul de cuvânt al premierului.
În opinia analiștilor intervievați de Global Times, invitația făcută de partea chineză celor doi lideri ruși denotă încrederea reciprocă la nivel înalt și coordonarea dintre cele două mari puteri, în ciuda turbulențelor existente în lume.
Potrivit Global Times, se potrivește logicii istorice conform căreia liderii chinezi iau Rusia drept alegere principală pentru vizitele lor în străinătate, a declarat Xi, adăugând că China și Rusia sunt cel mai mare vecin și partener strategic cuprinzător de coordonare al celuilalt și că o astfel de relație a rezistat testului schimbările profunde ale lumii.
Experții : Cooperarea strategică sino-rusă este de o importanță vitală pentru lume
„Încrederea reciprocă la nivel înalt și relațiile mature, construite între liderii chinezi și ruși, denotă că relațiile bilaterale pot rezista schimbărilor profunde pe care lumea le experimentează în acest moment”, a declarat pe 21 martie (marți) Li Haidong, directorul Centrului de Studii Internaționale de Securitate al Universității de Afaceri Externe din China, reporterilor Global Times.
„Criza din Ucraina și înrăutățirea relațiilor dintre Rusia și Occident nu pot afecta dezvoltarea relațiilor sino-ruse, iar acesta este un mesaj cheie transmis lumii. Acest lucru arată că China și Rusia sunt hotărâte să determine restul lumii să se schimbe într-un mod pozitiv, astfel încât să poată promova mai bine multilateralismul, multipolaritatea și o mai mare democrație în relațiile internaționale”, au declarat analiștii.
Yury Tavrovsky, vicepreședintele Societății de prietenie ruso-chineză și șeful consiliului de experți din cadrul Comitetului ruso-chinez pentru prietenie, pace și dezvoltare, a declarat pentru Global Times că „Rusia și China „pot și trebuie să-și coordoneze eforturile” pentru a preveni înrăutățirea situaţiei securităţii internaţionale. În zilele noastre, doar două mari puteri precum Rusia și China pot preveni „catastrofa globală” pentru că oamenii de la Casa Albă sunt foarte iresponsabili”.
Parteneriatul strategic sino-rus nu se referă doar la coordonarea și cooperarea în domeniul afacerilor internaționale, ci include și cooperarea în domeniul comerțului, finanțelor, energiei, științei și tehnologiei, precum și schimburile interumane în materie de cultură, sport, turism și altele, au declarat experții. Este important ca cei doi șefi de stat și diferite departamente guvernamentale să stabilească canale de comunicare și cooperare la diferite niveluri și sectoare pentru o promovare și mai bună a dezvoltării legăturilor bilaterale nu doar în domeniul strategiei, ci mai cuprinzător, au adăugat aceștia.
În timpul acestei vizite, cele două părți au reiterat că vor continua să se sprijine reciproc în probleme legate de interesele de bază ale celeilalte părți și că, împreună se vor opune încercărilor forțelor externe de a interveni în afacerile lor interne. Partea rusă și-a exprimat opoziția față de orice formă de „independență a Taiwanului” și a susținut ferm măsurile Chinei de a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială. Acest lucru demonstrează pe deplin că fundamentul încrederii politice reciproce dintre China și Rusia este solid și tenace.
Cooperarea pragmatică este un domeniu cheie în dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre China și Rusia. În cadrul acestei vizite, cele două părți au semnat „Declarația comună privind planul de dezvoltare a domeniilor cheie de cooperare economică până în 2030”, potrivit căreia cooperarea economică se va desfășura în opt direcții cheie.
Potrivit unui articol Global Times, în opinia lui Gevorg Mirzoyan, profesor asociat la Universitatea de Finanțe a Federației Ruse, cooperarea pragmatică China-Rusia va continua să se extindă și vor fi implementate mai multe proiecte de cooperare pentru a promova dezvoltarea economică și socială a celor două țări.
Cu cât situația internațională este mai complicată, cu atât necesitatea de a consolida comunicarea și cooperarea dintre China și Rusia devine mai importantă. În timpul acestei vizite, partea chineză a subliniat necesitatea de a consolida cooperarea în cadrul organizațiilor multilaterale internaționale, cum ar fi Organizația de Cooperare de la Shanghai, mecanismul de cooperare BRICS și G20 și de a practica un multilateralism autentic; de a aduce mai multe contribuții la menținerea securității alimentare globale, a securității energetice și a stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare și de a se angaja în promovarea construirii unei comunități cu un viitor comun pentru omenire, scrie Global Times.
Partea rusă sprijină în mod clar inițiativele Chinei (Inițiativa de Securitate Globală, Inițiativa de Dezvoltare Globală și Inițiativa de Civilizație Globală) și felicită China pentru promovarea cu succes a rezultatelor istorice ale dialogului dintre Arabia Saudită și Iran mediat de Beijing.
Echipa de traducători a Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul ISPRI: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”), Diana Ghinea și stagiara Petraru Miruna.