Cum se moare politic cu 40 la sută, după primul tur

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea bătălie electorală şi-a consumat, duminică, prima etapă. O etapă în care, conform obiceiului, am scăpat de candidaţii de umplutură, multi dintre ei onorabili, dar constienţi că au concurat pentru a obţine locul 3. Am rămas cu deja cunoscuţii câştigători ai locurior 1 şi 2, Victor Ponta şi Klaus Johannis.

Rezultatele previzibile, confirmate de sondajele de opinie, atât cât mai sunt ele credibile, l-au situat pe ”Micul Titulescu” peste „Alogenul Neortodox”.

Rezultatul de duminică ne arată, cu mici diferenţe, o reeditare a scorurilor obţinute de Adrian Năstase şi Traian Băsescu în primul tur al alegerilor din 2004. Atunci, Năstase a avut un 40,9% în timp ce Băsescu a obtinut un 33,9% (dati-mi şi mie dreptul la o eroare de 3%). De ce susţin asta? Pentru că PSD este în aceeaţi situaţie politică ca în urmă cu zece ani, bineînţeles cu alţi lideri (după părerea mea, mai puţin valoroşi, profesional  decât echipa din 2004, dar se pare, la fel de corupţi). Este la putere, controlează majoritatea instituţiilor de media şi foloseşte, la fel ca pe vremea lui Năstase, pârghiile sondajelor de opinie pentru a creea senzaţia că Victor Ponta aleargă de plăcere, fiind oricum campion.

De cealaltă parte, Klaus Johannis care, deşi nu are nici pe departe forţa combativă a lui Traian Băsescu, a reuşit un scor similar (probabil circa 32%) în condiţiile în care PNL şi PDL sunt două partide bine înfipte în structurile socio-politice şi administrative ale tării (având o situaţie cu mult mai bună ca în 2004). Au bază, au militanţi şi forţă în teritoriu. Mai mult, graţie naţionalităţii candidatului, voturile din Transilvania vor fi majoritar în favoarea ACL . Vrem, nu vrem, peste Carpaţi, există o admiraţie, explicabilă istoric, pentru ”administratorul german”. 

În condiţiile date, greul pentru Victor Ponta a început din seara de zilei de 2 noiembrie, după anunţarea rezultatelor primului tur. Se va uita în jur şi va începe să adune. Năstase a făcut şi el la fel, în urmă cu zece ani. A adunat: voturile lui Vadim Tudor (12%) plus voturile lui Marko Bela ( 5%) plus firimiturile unor candidaţi de stânga, şi a ieşit preşedinte. Pe hârtie! Să vedem ce poate aduna domnul Ponta. Voturile Monicăi Macovei ? Voturile Elenei Udrea ? Voturile maghiarilor? Puţine şanse. Speranţele lui vin de la suţinătorii lui Tăriceanu şi Meleşcanu. Nu avem date concrete despre profilul votanţilor  care îi susţin pe aceşti doi candidaţi, însă cred că, cel puţin în cazul Tăriceanu, o parte din simpatizanţi s-ar putea să nu-l susţină pe Ponta.  Potrivit exit-pollurilor, Tăriceanu şi Meleşcanu adună circa 7% din sufragii. Adăugate la voturile lui Ponta, ar fi niţel mai puţin de 50 la sută. La Năstase, calculul hârtiei a ieşit cu peste 55 la sută, dar votul l-a scos pe locul doi, ducându-l, în doar câtiva ani, la puşcărie şi în afara scenei politice. După cum se vede nu prea miroase a bine pentru Victor Ponta şi principalii săi susţinători Şi uite aşa poţi să mori, politic vorbind, cu 40 la sută după primul tur.  Năstase ştie!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite