Cultura salvează deficitul fiscal – cu picioarele înainte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se dă o ordonanță (proiect) să salvăm țara de la faliment. La fel cum, pe vremea lui Ceaușescu, România se „ajusta fiscal” tăind de la cultură ca să susțină metalurgia și siderurgia, acum România repară deficitul tăind de la cultură ca să susțină pensiile speciale, cursa înarmărilor, bordurile și panseluțele.

Protest la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe
Protest la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe

Conform draftului de ordonanță, vor dispărea toate posturile vacante, de peste tot, instituțiile (din subordinea autorităților locale) cu mai puțin de 50 de angajați și cu obiect de activitate similar cu al altor instituții se vor comasa ori desființa, serviciile deconcentrate ale ministerelor vor trece în subordinea consiliilor județene, iar cheltuielile autorităților locale pentru capitolul bugetar „Recreere, religie, cultură” vor trebui limitate la 7,5% din veniturile proprii ale autorității în cauză.

Sună bine, statul cel gras se face mai slab, nu? 

Iată ce se va întâmpla când se vor aplica aceste nobile principii la cultură:

Adeseori, în multe comune, biblioteca este singura sursă culturală disponibilă. 1.900 dintre bibliotecile de la țară – care n-au personalitate juridică, sunt parte din altceva (primărie, așezământ cultural) – au un singur bibliotecar. Dacă bibliotecarul a ieșit acum o lună la pensie, de pildă, postul e, nu-i așa?, vacant, deci biblioteca dispare. Felicitări, am redus decalajul de acces la cultură între urban și rural! Dacă vrea țăranul carte, să-și cumpere (de pe internet, că doar n-or fi librării la sat)!

*

În țara noastră, nu se știe de ce, unele instituții s-au înființat din voința irepresibilă a Parlamentului. Două dintre ele – Muzeul Brătienilor și Muzeul Ororilor Comunismului –, chiar din voința unor reprezentanți ai PNL, partid la guvernare și din care face parte și ministrul Finanțelor, propunătorul măsurilor. Niciunul n-are 50 de angajați și amândouă sunt pline-plinuțe de posturi vacante. Cu posturile vacante anulate, Muzeul Brătienilor mai bine se face pensiune, că activitate muzeală nu poate aspira să facă vreodată. Muzeul Ororilor e în București, unde desigur că există instituții „cu obiect de activitate similar”, deci îl paște comasarea ori desființarea. Oare PNL a înființat în Parlament muzeele astea ca să aibă de unde le omorî tot el, pe modelul vacii duse la târg ca să fie făcută de râs?

*

Mai toate teatrele pentru copii au sub 50 de angajați. Zic să se desființeze direct, că papă banii „boborului” degeaba, ce contează că au cel mai mare procent de venituri proprii dintre toate instituțiile de spectacol (adică produc ieftin și vând mult)? 

*

Teatrelor, operelor și filarmonicile li s-a pus să se flexibilizeze. Toată lumea e cu flexibilitatea-n gură, nu se mai poate, domnule, să fie angajat artistul pe viață, el trebuie să fie mobil, azi aici, mâine dincolo. Prin urmare, flexibile fiind aceste instituții, o parte consistentă din organigramă e ocupată cu oameni cu contract pe perioadă determinată, care nu acoperă lunile de vară (când nu e stagiune). În luna august, posturile respective sunt, ce să vezi, vacante – fiindcă managerii sunt grijulii cu banul public, fac deja economie la bugetul de stat și deja nu-și plătesc oamenii niște luni din an. Așa că-s premiați grijuliii manageri, cu desființarea posturilor vacante peste vară.

*

Deconcentratele Ministerului Culturii sunt de-un singur fel și se numesc Direcții Județene de Cultură (DJC). Atribuțiile lor sunt, practic, similare cu ale poliției – asigură respectarea și aplicarea unitară a unei legislații naționale –  doar că în privința patrimoniului. DJC-urile sunt paznicii a ce-a mai rămas nejumulit din patrimoniul național. 

O dată pe an, plânge poporul că pentru cultură se alocă 0,1% din PIB. Cât „costă” DJC-urile? 2% din bugetul Ministerului Culturii. Câți angajați concreți au? Cam 4 per direcție. Economie, nu glumă?

Ce se întâmplă dacă le treci la județe? Foarte simplu: dacă Poliția națională ar fi în subordine județeană, nici n-am mai auzi de poveștile alea cu telefoane date la șeful local să nu vadă polițistul c-a mers un baștan cu 100 km/oră prin centrul orașului. Dacă Direcțiile Județene ar trece la consiliile județene, nici n-am mai auzi că s-a mai construit un mall peste un sit arheologic, s-a mai dărâmat un monument istoric pentru un ansamblu rezidențial etc.

Până atunci, însă, se repară bugetul național cu cele 8 posturi de directori de DJC vacante care se vor desființa pentru totdeauna (de ce-s vacante? că n-au pensii speciale, de-aia: necesită expertiză de nișă – nu le prea poți da la postacii de la partid –, capacitatea de a rezista la presiuni și sunt fastuos de prost plătite, cam la nivel de șofer la Ministerul Educației).

*

Din pomenitul capitol bugetar limitat la 7,5% din veniturile proprii, „recreerea” înseamnă sportul de amatori – de la terenuri de fotbal la competiții de amatori. „Religia” sunt banii de biserici. „Cultura” sunt instituții de cultură (teatre, biblioteci, muzee), plus toate Zilele Orașului, târgul de Crăciun și sindrofiile despre care se poate specula că reprezintă campanie electorală.

Ce nu se vede de la Palatul Victoria (sau de unde-o fi sediul Finanțelor): unele localități nu au nicio instituție culturală în subordine, iar unele județe au doar biblioteca județeană și pot jongla în ăia 7,5%. Altele au tras lozul nenorocos la descentralizarea din anii ’90 și au mai multe – ghinion!

Ce nu se mai vede de la înălțime: dacă ești sărac înseamnă că n-ai voie la cultură de la stat. Cu cât localitatea sau județul e mai mic și mai nebogat, cu atât veniturile proprii sunt mai mici și, deci, limitarea de 7,5% mai apăsătoare.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț e finanțat de Consiliul Județean (condus până acum de PSD). 11 milioane de euro dă CJ Neamț pe „Recreere, religie, sport”. Circa 45% din bani sunt la cultură - Biblioteca Județeană, muzee, teatru, centru cultural - și tot atâția la culte. La teatru sunt vreo 15% din bani. Măsura prevăzută în proiectul de ordonanță înseamnă reducerea sumei din capitolul în cauză cu aproape 90%. Dă-i încolo, la Neamț n-au nevoie de atâta cultură - dar și dacă desființează tot ce e cultural, tot nu rămâne mare lucru nici pentru Salvamont.

La Constanța, 16% din bani se duc la Teatrul de Stat. Banii or să scadă cu aproape 55%, dar, generos cum îl știm, ÎPS Teodosie o să fie perfect de acord ca tăierile să se facă de la „Religie”, să nu fie afectat teatrul.

La Sfântu Gheorghe (Covasna), 21% din buget e finanțarea celor două teatre și bugetul va scădea cu 64%. Dar e OK, căci Teatrul „Andrei Mureșanu”, „românesc”, are mai puțin de 50 de angajați, deci ori se desființează (la ce le trebuie teatru în română în Secuime??; dă-l încolo, oricum e singurul care joacă în românește cale de 3 județe), ori se comasează cu Teatrul (maghiar) „Tamasi Aron” (să crească prietenia româno-maghiară, cum ar veni).

Unde va scădea tot cu 86% suma din capitolul „Recreere etc.”? La Cluuuj. Dar lasă că acolo sunt 2 teatre și 2 opere ținute de Minister. Dl Boc trebuie să fie în extaz, în curând o să trebuiască să vorbească mult mai mult ca să înțeleagă lumea despre ce grăiește când citează din Anna Karenina.

Și așa va salva cultura, încă o dată, la fel ca pe vremea achitării datoriei externe, bugetul națiunii! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite