City break la Praga – Oraşul de aur

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Praga sus

Mai mult de 4 milioane de turişti vizitează anual Praga. Secole la rând a fost oraşul cu cele mai multe castele şi catedrale de pe continent, iar astăzi este unul dintre cele mai fermecătoare oraşe din Europa.

Cu o poziţie geografică de invidiat, Praga devine în jurul anului 1000 unul dintre cele mai mari şi prospere centre comerciale ale Europei. Astăzi, oraşul de aur cum a fost supranumit are demnitatea unui lord care a trecut cu eleganţă peste cruzimile istoriei. Ca vizitator, ai senzaţia că te plimbi într-un enorm muzeu care-ţi permite să-i contempli în voie şi suferinţele, dar şi secretele şi măreţia. 

Pentru mine a fost uimitor să constat că această Praga, maiestuoasă şi echilibrată a servit drept sursă de inspiraţie unuia dintre cei mai interesanţi scriitori ai secolului trecut. Mă gândesc mereu cât am fi pierdut dacă acest scriitor genial şi introvertit, n-ar fi descris atât de bine imbecilitatea birocraţiei şi depersonalizarea individului, încât numele lui a devenit sinonim cu acestea. Spun că am fi pierdut, pentru că opera sa a fost salvată prin neascultarea dispoziţiilor testamentare pe care le-a dat prietenului său, prin care cerea ca toate manuscrisele să-i fie arse. Istoria l-a răzbunat în felul ei şi Kafka are astăzi zeci de statui în Praga, la poalele cărora se poate întâmplă să găseşti flori proaspete, dar va trebui să te înarmezi cu răbdarea unui ascet, aşezându-te la cozi interminabile dacă vrei să-i vizitezi mormântul din Noul Cimitir Evreiesc din Olsany sau muzeul care-i poartă numele. În ceea ce mă priveşte consider că a meritat, mai ales ca a stat la sursa imboldului de a vizita Praga.

Praga castel

City-break-ul tău ar putea începe cu o vizită la Castelul Praga, despre care se spune că este cel mai vast complex medival, nu numai din Cehia, dar şi din întreaga lume. Unele părţi ale acestui edificiu au fost construite in diferite stiluri arhitecturale, iar originalitatea acestui uriaş complex de  construcţii rezidă în faptul că  în interiorul sau există nenumarate obiective turistice şi puncte de atracţie. Cea mai renumită este catedrală Sfântului Vitus, construită în goticul de secol 14, inedită prin figurile şi scenele groteşti de dimensiuni impresionante. Dacă urci in turnul clopotniţei, poţi admira o vedere panoramică impresionantă a Centrului Vechi al oraşului.  Tot în complexul medieval  pot fi vizitate Strada din Aur, plină ochi de gherete cu suveniruri, sala tronului regilor austro-ungari,  palatul Lobkowiczbazilica Sfantul Gheorghe, Muzeul de Arta Ceh, Turnul cu praf de puşcă, Muzeul Jucăriilor. Sute de turişti se înghesuie zilnic să vadă şi să fotografieze schimbarea gărzilor Castelul Praga, privelişte ce aminteste de ritualul aproape identic  de la Palatul Buckingham din Londra.

Cam până pe la 1800 Praga era compusă din patru oraşele separate, care erau divizate prin ziduri de apărare. Astăzi, vechile cetăţi  contribuie din plin la farmecul turistic al Pragăi. Dacă vizitaţi, de exemplu, Cartierul Castelului, odinioară reşedinţa a claselor conducătoare, veţi vedea clădiri splendide încărcate de elemente artistice, dar si pub-uri şi o sumedenie de zone comerciale.

Praga pod

Probabil cel mai vizitat şi mai interesant pentru turişti este Oraşul Vechi, zona în care forfoteau altădată breslele şi comercianţii. Una dintre cele mai importante atracţii turistice ale oraşului este Podul Carol ce datează din secolul al 13-lea. Construit iniţial cu scopul de a facilita turnirurile, podul Carol avea ca unică decoraţie un crucifix. Abia ulterior a fost împodobit cu cele 30 de statui. Turiştii se fotografiază insaţiabil şi uneori enervant la picioarele statuetelor baroce ce se înşiră pe aproape jumătate de kilometru. Locul oferă însă o privelişte splendidă spre Castelul Praga şi râul Vltava şi tocmai de aceea mulţimile de vizitatori roiesc neîncetat, iar valul de turişti te ia şi te duce cu el de colo colo. În ciuda acestui fapt sau poate tocmai de aceea, podul va fi amintirea cea mai trainică din Praga înţesat fiind cu standuri cu suveniruri şi vânzători de cărţi poştale. Muzicieni ambulanţi, deloc lipsiţi de talent, cântă pentru tine pasaje muzicale celebre şi cel mai adesea vei fi convins de un caricaturist să-ţi facă portretul şi să-l iei cu tine acasă, drept suvenir. 

Praga turn

În mod evident, Centrul Vechi al oraşului cu a sa piaţă plină de restaurante, pub-uri, magazine, centre de distracţie şi agrement, galerii şi muzee de artă este locul cel mai înţesat de turişti, mai ales că zona este interzisă maşinilor. Locul se află pe lista siteurilor patrimoniului mondial protejat de UNESCO. Când te plimbi pe aici,  impresia că ai nimerit într-un alt timp este pregnantă. Clădirile vechi sunt excelent restaurate, iar traficul este exclusiv pietonal. Oamenii se aşează pe la cafenele sau terase şi se impregnează de atmosfera colorată şi convivială a oraşului, dar scopul lor este să asiste la ritualul orei exacte, pe care Ceasul Astrologic îl da zilnic, din oră în oră, între 9 dimineaţa şi 9 seara.

Praga ritual ceas

Să vedeţi cu câtă bucurie şi bătăi din palme sunt întâmpinaţi cei 12 apostoli care apar la oră fixă, în ciuda faptului că micul teatru de păpuşi durează sub un minut! Nu există vizitator al Pragăi care să nu fi imortalizat acest moment! În piaţă tronează şi statuia lui Jan Hus, ridicată în 1915 cu prilejul comemorii a 500 de ani de la moartea celui care, prin ideile şi convingerile sale a dus la declanşarea aşa-numitei revoluţii husite. Statuia este considerată un simbol al identitatii poporului ceh.

De vizitat este şi Muzeul Evreiesc care adăposteşte una dintre cele mai vaste colecţii de artă iudaică din lume. Este situat în vechiul cartier evreiesc şi este de reţinut faptul că acolo au fost aduse de către nazişti în 1942, obiecte din câteva sute de de comunităţi evreieşti din Bohemia şi Moravia cu scopul de a fi expuse într-un muzeu al "poporului dispărut" odată ce programul de exterminare ar fi ajuns la sfârşit...

Praga oferă şi excelente posibilităţi de shopping. Cehii au o tradiţie lungă în sculptarea manuală a păpuşilor şi marionetelor şi sunt sigură că veţi ezita în  faţa vreunui lung şir de exemplare care mai de care mai reuşite înainte de a vă hotărî pe care s-o cumpăraţi. Păpuşile din porţelan sunt de asemenea o alegere excelentă ca şi obiectele din sticlă sau cristal de Bohemia, care abundă efectiv în toate zonele comerciale ale Pragăi. Există milioane de bijuterii confecţionate cu celebrele rubine ceheşti şi mărgele superbe pentru care vă recomand să aveţi un buget separat. Desigur, există magazine de tot soiul, de la cele mai exclusiviste până la cele de toată mâna, cu obiecte din sticlă şi cristal de Boemia, cu o varietate uluitoate de modele. Nu de puţine ori descoperi adevărate opere de artă lucrate manual, cu preţuri pe măsură. 

Praga terasa

Ştiţi cu toţii deja că cehii sunt cei mai mari consumatori de bere din Europa. Aşa că există o puzderie de taverne şi pub-uri care adaugă identitate locului. Personal mi-au plăcut berile locale Gambrinus, Staropramen şi Kozel. În restaurantele cu specific tradiţional vei găsi supa de cartofi sau ciuperci - bune, n-am ce zice - ştrudele, turte cu miere, pâine cu ghimbir şi usturoi. Dacă vreţi să simţiţi locul şi cu papilele gustative, comandaţi platoul lor tradiţional cu porc şi vânat în stil medieval, întregind în felul acesta festinul de gusturi şi culori al Pragăi.

În concluzie, nu vă refuzaţi un city-break la Praga. E un oraş cât se poate de occidental în ciuda istoriei comuniste care l-a marcat şi în care clădirile medievale sunt perfect integrate în modernitate prin funcţiunile care li s-au atribuit. Este un oraş fără secrete pentru ochiul iscoditor,  cu una dintre cele mai romantice atmosfere din Europa.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite