Ciolacu l-a păcălit pe Iohannis că-i trece legile Educaţiei dacă-l pune premier. Dar le-a tăiat finanţarea

0
0
Publicat:

Am prevăzut acest lucru şi în alte articole din luna mai. Ciolacu a avut un troc cu Iohannis, i-a promis că-i trece legile Educaţiei dacă-l desemnează premier. Deşi voci importante din PSD au criticat vehement legile Iohannis-Deca.

Acum, Ciolacu a găsit metoda de a nu le pune în operă: le-a tăiat finanţarea prevăzută în legi, şi amână aplicarea lor până în 2025, când vine la putere o altă garnitură de politicieni. Posibil ca PSD să câştige alegerile parlamentare, şi să dea o nouă faţă legilor Educaţiei, după chipul şi asemănarea lui. Acesta a fost planul lui Ciolacu şi-l aplică „pas cu pas”.

Legile Educatieii n-au primit finanţarea prevăzută în articole de lege, dar pentru pensionarii speciali, bugetarii de lux, instituţii inutile conduse de clientela politică s-au găsit banii necesari.

Ciolacu s-a scăpat şi a spus ieri că în subordinea ministerului Agriculturii există 111 instituţii. Ce fac, când toată agricultura e privată?

Aceasta-i esenţa politicii PSD condus de Ciolacu. Nimic pentru viitorul ţării, totul pentru câştigarea alegerilor prin pomeni electorale.

Aşa au făcut şi cu legile Miclea-Funeriu din 2011. Le-au schimbat cu peste 100 de acte normative, emise de Ponta-Andronescu, că n-a mai înţeles nimeni nimic din ele.

Ciolacu a preluat şi iniţiative privind politica externă, relaţiile cu America, negocierile pentru Schengen şi altele, astfel că preşedintele Iohannis devine, încet încet, un simplu spectator al scenei  politicii  româneşti.

Ce finanţări taie legea bugetului de stat de la Educație

N-am văzut opoziţia lui Ciucă şi a PNL la amânarea finanţării Educaţiei, până în 2025, cum cereau cele doua legi. Au tăcut mâlc şi l-au trădat pe Iohannis. Ligia Deca a tăcut şi ea în faţa noului şef al ţării, Marcel Ciolacu.

Ciolacu n-a respectat prevederea din legile Educaţiei de alocare a 15% din Bugetul General Consolidat (BGC) pentru Educaţie. A alocat 8%, apoi în final 10%, cu o treime mai puţin decât prevedeau legile.

Cu creşterea salariilor profesorilor, altă epopee. Le-au fost promise creşteri salariale de 50% în 2024, ca să oprească greva din mai, apoi 20%, dar în două tranşe, acum  nu se mai ştie cât în fiecare tranşă. Legea Bugetului omite să precizeze.

Conform ultimei forme a Legii Bugetului,  guvernul extinde de la 8 luni la doi ani perioada în care trebuie să pună în aplicare, prin norme și metodologii, prevederile Legii învățământului preuniversitar. Asta e, dacă Iohannis a avut încredere în promisiunile lui Ciolacu.

Alte prevederi din Legea Bugetului, referitoare la Educaţie

Se amână până la 1 ianuarie 2025 prevederea din Lege prin care, din anul 2024 „se derulează Programul național „Masă sănătoasă“,  pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari direcți, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor”, program prevăzut la Art. 77 (4) din legea 198/2023.

Se schimbă și termenul impus Ministerului Educației pentru a adopta toate măsurile necesare pentru a pune în aplicare Legea învățământului preuniversitar.  

Dacă legea prevedea că Ministerul Educaţiei  trebuie să încheie acest proces în 8 luni de la intrarea ei în vigoare, acum este prevăzut termenul de 1 septembrie 2025. Mult după ce nouă putere, rezultată din alegeri,  are toată libertatea de a schimba legile Educaţiei, şi când nici Ligia Deca nu va mai fi ministrul Educaţiei.

De altfel, în lipsa finanţării, Ligia Deca a amânat promovarea a circa 40 de acte normative din legislaţia secundară necesare aplicării legii Educaţiei.

OUG prevede  amânarea până la începutul anului școlar 2025-2026 a măsurii din Legea învățământului preuniversitar, prin care costul standard pentru școli defavorizate este suplimentat cu 25%.

În noua formă a OUG apare  decizia de amânare până în 2025 a alocărilor pentru navetă profesorilor și pentru formare continuăprecum și prevederile referitoare la bază mai largă de calcul pentru fondurile alocate școlilor cu puțini elevi.

Sunt multe alte prevederi care ignoră sau prorogă termene din  legile Educatiei, marca Iohannis-Deca.

Concluzie

Ciolacu l-a păcălit pe Iohannis că îi pune în operă legile Educaţiei, copilul său de suflet. Se pare că Ciolacu îi abandonează copilul încă în faşă! Nu îi alocă finanţarea prevăzută de legile Educaţiei, în absenţa căreia legile nu pot fi aplicate.

Nici după rezultatele catastrofale de la PISA guvernul nu acordă mai mare importanţă Educaţiei. Alegătorii PSD sunt cei fără educaţie, şi dependenţi de pomană de la stat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite