Ciolacu din ce în ce mai nervos. Nu vin încasările la buget aşa cum le-a visat şi sperat, posibil să plece de la guvernare

0
0
Publicat:

PSD şi PNL au acces la cifrele bugetare şi au văzut că încasările la buget pe ianuarie sunt departe de ţinta de 40 de miliarde de lei  lunar, trasată de ministrul Finanţelor, Marcel Boloș. Premierul Ciolacu este autorul iniţiativelor legislative în materie de fiscalitate, şi acum vede ce spuneam mai mulţi observatori: nu funcţionează.

Măririle de pensii şi de salarii bugetare, de la 1 ianuarie 2024, revendicările fermierilor, transportatorilor  şi bugetarilor, în parte acceptate ca să oprească protestele, acestea şi alte cheltuieli au mărit şi mai mult nota de plată a bugetului pe 2024.

România a împrumutat deja în ianuarie 4 miliarde de dolari, şi are în plan să împrumute circa 180 miliarde lei în 2024.

Ciolacu ştie şi vede că nu are nicio şansă să-i funcţioneze bugetul aşa cum l-a proiectat el. În disperare de cauză caută soluţii pentru a se salva, el şi PSD, în an electoral.

Au început criticile la adresa PNL

Ciolacu, Grindeanu şi alţi PSD-isti de frunte acuză PNL pentru „greaua moştenire” pe care nu o poate rezolva actualul guvern.

Vasile Dîncu: „Ceea ce trebuie să facă acum Marcel Ciolacu este să refacă ceea ce au stricat vreo patru premieri înaintea lui”. Ultimii premieri liberali sunt Ludovic Orban, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă. Se referea probabil şi la premierul Dăncilă.

A venit răspunsul de la Florin Roman:

„Altfel, cei care rămân în retorica grelei moşteniri, ca domnul Vasile Dâncu, demonstrează doar că Noul PSD e Vechiul PSD. Bine, domnul Dâncu, numai nou pesedist nu poate fi numit”.

Sorin Grindeanu îl critică şi el pe Nicolae Ciucă, şeful PNL:

Am văzut şi declaraţia lui Nicolae Ciucă din această săptămână, în care spunea că se bucură că nu-i din filmul ăsta. Bun, am înţeles, dar atunci de ce nu ieşi din film? Că, până una-alta, preşedintele Senatului e o funcţie politică. Prim-ministru e o funcţie politică. Senator e o funcţie politică. Nu văd logica”, a spus Sorin Grindeanu la Prima TV.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că „va duce până la capăt reforma sistemului bugetar, însă nu în grabă, deoarece aceasta poate strica buna intenţie şi asumare”.

Nu spune că ar pierde voturi de la bugetari dacă face această reformă, dar acesta este adevărul!

Ciolacu a ţinut să precizeze că sunt ministere în care s-a făcut deja această organizare şi că vor urma şi agenţiile şi companiile subordonate. Nu s-a făcut mai nimic. S-au desfiinţat posturi neocupate şi câteva de şefi, care au fost mutaţi pe alte poziţii, tot de şefi.

Reiau exemplul pe care l-am dat de multe ori, aflat tot de la Ciolacu. Într-o ţară, România, cu toată agricultura privată, ministerul Agriculturii are 111 instituţii subordonate, deşi nici ministerul nu mai este necesar. Inclusiv Directia pentru Agricultura a municipiului Bucuresti. Ce fac mii de salariaţi, dau sfaturi fermierilor, ce şi cum să cultive? Nimeni nu se atinge de ele pentru că este an electoral.

Ciolacu s-a luat şi de preşedintele Iohannis:  „Sper să nu mai iasă breaking news-uri că am vândut Ardealul”. Este o acuză adusă de preşedintele Iohannis PeeSeeDee-ului cu ani în urmă.

 Ce are de gând Ciolacu?

Dacă bugetul nu funcţionează, încasările nu se ridică la nivelul scontat, este posibil ca premierul Ciolacu să încerce salvarea partidului în an electoral prin părăsirea guvernării. În caz contrar, va deconta toate reacţiile cetăţenilor dacă ajunge în situaţia să nu mai poată plăti pensii şi salarii bugetare, situaţie destul de probabilă.

Va reproşa liberalilor, cum o şi face, că l-a lăsat singur în confruntarea cu fermierii şi transportatorii, că n-au vrut impozitarea progresivă, că s-au opus la unele măsuri mai dure puse pe umerii oamenilor de afaceri, ca atare el nu mai poate guverna alături de PNL. Miza este enormă, rezultatul alegerilor de anul acesta, aşa că „salvarea” în acest mod a PSD este posibilă. Că a părăsit guvernarea în momente grele se justifică prin faptul că partenerul de guvernare, PNL,  l-a părăsit în cele mai grele momente.

Se pare că soluţia părăsirii guvernării a fost deja discutată în forurile de conducere restrânsă de la PSD, pentru că toţi liderii de vârf recită aceleaşi fraze decise la PSD.

Concluzie

Dacă PSD ar rămâne la guvernare în 2024, pe un buget din start văzut nefuncţional de analiştii independenţi, sub fierberea bugetarilor din toate zonele cerând salarii mai mari, cu proteste de stradă anunţate de personalul sanitar şi alţii, pierde în mod sigur alegerile.

Aşa că singura soluţie rămasă este plecarea de la guvernare. Din opoziţie, criticând ce face următorul guvern, are şanse mari să câştige alegerile, mai ales cele prezidenţiale pentru Marcel Ciolacu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite