Cine îi omoară cu zile pe români
0Ce dezvăluie decizia unor medici de a demisiona pentru că secţia lor de neurochirurgie le-a fost distrusă de un management defectuos? Dar tentativa fulgerătoare a primăriei de a-i determina să se răzgândească?
Când nu se mulţumesc să pustiască zone vaste, furtunile, în special cele tropicale precum Irma, pe care o aşteaptă cu spaima în sân americanii din Florida, pun la pâmânt stâlpii de telegraf şi lasă case fără acoperişuri. Uneori mai omoară şi oameni. Ei bine, Gabriela Firea şi politica pesedistă nu mi se par mult mai puţin devastatoare, pentru români.
Şocanta decizie de a demisiona a medicilor de la Spitalul Colentina, Ionuţ Goblej şi Dorin Bică, doi specialişti care n-au mai putut asista cu mâinile în sân la dezagregarea capacităţii lor de a-i opera pe pacienţi, a stârnit o replică surprinzător de rapidă din partea Gabrielei Firea. Altfel decât birocraţia greoaie de partid şi de stat tipică formaţiunii politice postcomuniste din care face parte, Firea a reacţionat, în disperare de cauză, cu o celeritate profesionistă la o situaţie strigătoare la cer. Una atât de scandaloasă, încât ameninţa să-i distrugă durabil imaginea de politician PSD-ist şi de primar.
Ca atare, cu o viteză de furtună tropicală, Firea i-a chemat pe medicii demisionari la ea şi le-a promis marea cu sarea. Rapiditatea reacţiei nu-i în cazul ei prilej de laudă. Îi scoate în evidenţă un profesionalism firesc pentru politicienii dependenţi de voturi. Unul demn de a sluji unor scopuri mai nobile decât să fie maşină de spălat pentru o imagine. La urma urmei, chiar şi un asasin profesionist poate să fie profesionist.
Fapt e că i-a invitat la primărie imediat după ce chirurgii repatriaţi din Franţa spre a salva vieţi de români s-au hotărât, exasperaţi, să arunce prosopul, fiindcă n-au mai putut asista pasiv la demolarea a tot ce-au construit graţie patriotismului lor şi a unui manager capabil. Unul dat afară în ianuarie curent. De cine? Aţi ghicit. De Firea şi compania.
De Firea, care, nota bene, îl afurisise anterior pe fostul ministru „tehnocrat“ al Sănătăţii, Vlad Voiculescu. PSD-ista îl învinuise pe omul care, în guvernul Cioloş, izbutise să schimbe o grămadă de lucruri în bine, în domeniul mult vitregit al sănătăţii, că i-ar trata chipurile pe români „ca pe nişte sclavi“. Implicit, că i-ar ucide, pasămite, cu zile. Fiindcă din cauza condiţiilor deplorabile din spitalul Sf. Maria, Vlad Voiculescu nu-i permisese acestei clinici să efectueze intervenţii chirurgicale complicate. Ministrul preferase să-i expedieze pe pacienţi, cu organe cu tot, în Austria, spre a li se transplanta noi plămâni în condiţii de igienă adecvată.
Sau mai degrabă mor cu zile pacienţii neoperaţi de cei doi experţi demisionari din vina Gabrielei Firea şi a sistemului clientelar pe care-l reprezintă?
Mi se pare neîndoielnic că orice altă decizie i-ar fi costat viaţa pe pacienţi. Totuşi, în replică se deversaseră munţi de lături retorice asupra ministrului. Ca şi asupra guvernului Cioloş, al cărui profesionalism repurtase succesul insolit pentru o ţară ce exportă nouă români pe oră, de a încuraja repatrierea unor specialişti români de marcă, educaţi în vest ori dotaţi, în occident, ca Bică şi Goblej, cu o experienţă remarcabilă. Dar nici patriotismul ieşit din comun al unor astfel de oameni nu poate rezista la infinit ultradestructivei demagogii PSD-iste.
Se pune, în context, o întrebare simplă. Oare cine a făcut cu adevărat imposibile intervenţiile chirugicale complicate în România, la Spitalul Colentina şi nu doar, dacă analizăm cazul medicilor Gobej şi Bică, doi neurochirurgi hotărâţi să se întoarcă în ţară, să opereze şi să salveze vieţi de români graţie fostului manager al spitalului, Bogdan Andreescu? Să fie oare „de vină“ iar fostul ministru?
Sau mai degrabă mor cu zile pacienţii neoperaţi de cei doi experţi demisionari din vina Gabrielei Firea şi a sistemului clientelar pe care-l reprezintă? Nu din cauza lor, un manager perfect capabil care a îndrăznit să creadă şi să investească în medici tineri, inclusiv de-afară, fusese demis nejustificat în ianuarie, de către primăriţă, în temeiul unor pretexte aiuristice? Şi nu fusese Bogdan Andreescu înlocuit cu un manager fie incapabil, fie leneş ori iresponsabil, care aştepta ca medicii să facă nu doar operaţii pe creier, ci şi, culmea, să presteze servicii de administrator?
Oriunde şi oricând se încheie epoci faste de reală depesedizare, demnitarii PSD-işti reacaparează puterea şi îi schimbă cât ai zice peşte pe puţinii şefi cât de cât competenţi, avansaţi cândva, în funcţii, pe criterii meritocratice. Pe locurile rămase vacante prin evacuarea personalităţilor capabile, incompetenţa cea mai crasă apucă iar să se cocoaţe la pârghii.
Aşa s-a ajuns ca, din ianuarie 2017, secţia de neurochirurgie a Spitalului Colentina să devină victima unor habarnişti sau răuvoitori, să decadă galopant şi, în ciuda eforturilor constante ale celor doi medici de a redresa situaţia, să fie lăsată să implodeze.
Scandalos la culme îmi pare că, deşi n-a făcut nimic vreme de şapte luni de zile ca să-i ajute pe cei doi chirurgi repatriaţi şi să împiedice degringolada secţiei, Firea a dovedit că ar fi putut mai bine. Căci a ştiut să reacţioneze eficient spre a împiedica distrugerea imaginii ei de politician. Abia când a realizat ce impact nimicitor pentru această imagine riscă să aibă demisia celor doi experţi, s-a îndurat ea să deplângă „politizarea“ chestiunii.
Cine i-a pus în starea de a pustii România prin decizii nefaste pe Firea şi pe colegii ei de partid PSD-ist?
Or, este vorba de o politizare de care, vai, ştia prea bine că în ianuarie se făcuse, în fapt, vinovată chiar ea, dimpreună cu sistemul PSD-ist care ucide în faşă orice tentativă meritocratică. Ce efecte are această politică în medicină şi mai ales în chirurgie, nu e greu de ghicit.
În rest, fiecare pasăre pre limba ei piere. Graba lui Firea de a-şi cosmetiza imaginea o condamnă ca pe împăratul gol.
În ceasul al doisprezecelea, când ciclonul tropical ameninţă să pulverizeze sănătatea oraşelor şi satelor româneşti cu o viteză apropiată de cei 300 de kilometri pe oră cu care se deplasează Irma în Caraibe, am putea să ne întrebăm însă şi altceva.
Cine i-a pus în starea de a pustii România prin decizii nefaste pe Firea şi pe colegii ei de partid PSD-ist? Cine i-a propulsat direct sau indirect, prin vot sau abstinenţă electorală, în funcţiile care le oferă funesta facultate de a face atât de mult rău românilor? Nu sunt complici cu puterea toţi cei ce au votat-o pe Firea la primărie? Dar cei care au ocolit urnele şi localurile de vot la legislativele din decembrie trecut? N-ar fi oare timpul ca aceşti oameni să-şi asume, în fine, greaua răspundere şi să repare ce-i de reparat, punând umărul pentru ca România, condusă iarăşi bine, să nu-şi mai omoare cu zile cetăţenii, ori să-şi reexporte specialiştii proaspăt repatriaţi?
Petre Iancu - Deutsche Welle