Cine a scos Moldova de pe hărţile ruşilor? Nimeni. Povestea unei informaţii false

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine a scos Moldova de pe hartă? Nimeni.
Cine a scos Moldova de pe hartă? Nimeni.

Acum câteva zile, pe un site de infromaţii despre Republica Moldova a apărut o ştire conform căreia Yandex Maps, serviciul de hărţi oferit de cel mai mare motor de căutare din Estul Europei, a eliminat drumurile vecinilor noştri din cauza embargoului impus de ruşi asupra vinurilor din Basarabia. Nimic mai fals. Aceasta este o scurtă poveste despre cum se propagă o informaţie falsă pe internet.

Câteva date despre Yandex

Yandex este o companie de internet din Rusia, care operează cel mai mare motor de căutare din ţară. Este folosit de 60% din oamenii din Rusia şi este al patrulea cel mai popular motor de căutare din lume, cu peste 150 de milioane de căutări, conform datelor (puţin învechite) din aprilie 2012.

Găsesc greu informaţii despre Yandex şi cota lor de piaţă, dar potrivit unor date Gemius din 2012, Yandex Search era folosit de aproximativ 10% din populaţia Moldovei, arată site-ul indigital.md.

Ce s-a întâmplat

Pe site-ul infoprut.ro a apărut informaţia că Yandex Maps a scos harta Moldovei de pe internet. Nu se mai găsesc drumuri, nu se mai găseşte nimic. Informaţia a fost preluată şi de site-ul timpul.md, dar şi de bloggeri români, cum ar fi Auraş Mihai.

Voi cita din infoprut.ro: "Cel mai popular motor de căutare din Rusia, Yandex, a eliminat de pe harta lumii Republica Moldova, lăsând-o fără drumuri şi localităţi, dar păstrându-i graniţele. Într-un text explicativ, Yandex-ul precizează că autorităţile ruse i-au cerut în mod explicit ştergerea tuturor drumurilor Republicii Moldova din instrumentul Harta Yandex, pentru a susţine embargo-ul la importul de vinuri". Textul are şi o imagine, în care apare informaţia aceasta, scrisă în rusă. Din prima putem observa că bula de text e artificial amplasată acolo şi nu poate fi întru totul credibilă.

image

Imaginea care a circulat pe internet. 

Au eliminat ruşii Moldova de pe hartă? Au folosit Armata Roşie a internetului pentru a distruge drumurile şi oraşele ţării?

Am contactat Yandex

Am decis să contactăm Yandex, la biroul lor din Olanda. Astăzi ni s-a răspuns oficial şi putem să confirmăm faptul că nu e vorba de niciun embargo impus de ruşi asupra drumurilor din Moldova, ci o mică manipulare care a circulat pe internet. Cui i-a folosit? Cine ştie. Poate a fost o glumă. Nu am reuşit să identific sursa pozei, dar oricum, jurnalismul de felul ăsta nu este jurnalism.

"Yandex Maps foloseşte propriul serviciu de hărţi, făcut de noi, în Rusia, Kazahstan, Ucraina şi Belarus. Pentru restul regiunilor disponibile folosim hărţile Navteq pe care le-am licenţiat anul trecut. Navteq nu are o hartă a Moldovei, la fel cum nu are pentru alte ţări din regiune. Acesta este motivul pentru care nu sunt disponibile pe Yandex Maps. Echipa noastră de dezvoltatori de hărţi lucrează acum la crearea propriei hărţi pentru Moldova şi ale altor regiuni care nu sunt disponibile pe Navteq. Le vom publica pe Yandex Maps cât de curând". 
image

Acesta este răspunsul de la Yandex. Navteq este o compania înfiinţată în 1985 în Silicon Valley şi şi-a deschis primul birou european în 1991. Este listată la bursă în 2004 şi a fost achiziţionată în 2008 de Nokia. Echipa Navteq este acum în echipa Here Maps, serviciul de hărţi oferit de firma finlandeză.

De exemplu, pe Here Maps, serviciu dezvoltat de Nokia de la zero şi la care s-au adăugat oamenii de la Navteq, are o hartă cu câteva detalii ale Moldovei. Pe Here există oraşele Chişinău şi Bălţi, dar şi Bender şi Tiraspol din Transnistria. Există cinci drumuri şi graniţele dintre raioane (judeţe). Pe Yandex, în momentul când dăm zoom pe harta Moldovei primim mesajul că nu există prea multe infromaţii şi trebuie să dăm Zoom Out. Graniţele Moldovei sunt trasate şi pe Yandex. I-am contactat pe cei de la Nokia/Navteq şi vom actualiza şi această informaţie în curând. 

Am vrut să public acest articol acum, înainte de a primi un răspuns oficial şi de la Navteq, din cauza propagării unui articol fals. 

Actualizare

A venit şi răspunsul de la Here Maps, adică fostul Navteq. 

Yandex licenţiază hărţile Navteq/Here pentru Yandex.Maps, iar "harta Moldovei este limitată acum la doar câteva drumuri, dar căutăm metode prin care să ne extindem", au declarat pentru adevarul.ro reprezentanţii Here Maps. 

image

O completare, după ce l-am întrebat pe reprezentantul Nokia dacă ar putea exista diferenţe între hărţile Here, un pic mai actualizate şi Navteq. Răspunsul oficial este că da, nu sunt identice. 

image

Actualizare 2: 

Autorul screenshot-ului cu pricina este Geo Lupaşcu. El a şi postat pe pagina lui personală de Facebook, aseară, un mesaj prin care arată cât de uşor se poate manipula opinia publică cu ajutorul unor imagini false. 

Iată şi dovada:

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite