Cel puțin neașteptat: Ucraina anunță că este gata să dea în judecată UE!

0
0
Publicat:

Informația a fost dată de Taras Kachka, ministru adjunct al economiei din Ucraina, într-un interviu pentru POLITICO care a spus că dacă Uniunea Europeană extinde interdicția de import a produselor agricole din Ucraina (așa cum au solicitat, formal, Polonia, Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria), atunci țara sa va reclama UE la Organizația Comercială Mondială (World Trade Organization, WTO).

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

A mai spus că poziția țării sale este că există amenințări „sistemice” la adresa intereselor statului care „forțează” Ucraina să se adreseze instanțelor internaționale, adăugând însă că nu se intenționează  demararea unei asemenea acțiuni în viitorul imediat datorită „spiritului de prietenie și solidaritate” între UE și Ucraina. Dar, a mai afirmat înaltul oficial ucrainean, „cu tot respectul și gratitudinea față de Polonia, dacă interdicțiile respective vor fi impuse și după 15 septembrie, Ucraina va intenta o acțiune în justiție împotriva Poloniei și UE la WTO”. Asta chiar dacă, așa cum recunoaște chiar ministrul ucrainean, „am primit un sprijin considerabil în asigurarea unui mai bun tranzit de mărfuri pe teritoriul Poloniei și al statelor vecine membre UE, mai ales din partea Poloniei și Ungariei. În ultimele câteva luni, am înregistrat progrese semnificative în cooperarea cu România în ce privește transportul de bunuri provenind din Ucraina”. Și mai trebuie adăugat că, în aprilie, decizia Comisiei Europene de a restricționa importurile agricole din Ucraina a fost însoțită de un ajutor de 110 milioane Euro în favoarea Ucrainei...

Iată o situație delicată în care este vorba, în principal, despre inexistența definiției de „solidaritate” în cazul operațiunilor umanitare ale Uniunii Europene. Sigur că este nevoie ca solidaritatea să existe și este normal să avem un răspuns, cât de cât unitar, la nivelul State Membre în fața agresiunii ruse neprovocate și care produce ororile cunoscute în Ucraina. Ceea ce s-a și produs, ceea ce se produce în continuare, cu un efort continuu plătit direct din buzunarele generoase, chiar mai mult decât generoase, ale contribuabililor europeni , printre aceștia numărându-se și românii. Un sprijin care se amplifică de la o o lună la alta și funcționează direct, prin nenumăratele fonduri și scheme de ajutor financiar și militar validate de UE, dar și prin formele de susținere indirectă, la fel de valoroase pe multiple paliere.

În acest context, mi se pare absolut neașteptat și șocant faptul că, iată, din punctul de vedere al Ucrainei, UE nu are voie să-și stabilească propriile sale măsuri de protecție pentru cetățenii plătitori de taxe și impozite, acționând la cererea unor State Membre care-și văd sectorul agricol direct amenințat de continuarea importurilor de produse agricole din Ucraina. Șefii de state și guverne, oficialii care se reunesc la București în Summitul celor Trei Mări, state care sunt pe linia de contact cu Ucraina și Federația Rusă, ar trebui, ar fi normal să aibă o poziție foarte clară în delimitarea de astfel de criterii, evident continuând, așa cum se spune în comunicatul final care deja a fost dat spre studiu delegațiilor și oficialilor de la Bruxelles, un ajutorul nelimitat față de Ucraina. Poate în același timp cu susținerea pentru propunerea făcută de Josep Borrell, șeful diplomației europene, de a alimenta cu 20 de miliarde Euro pentru Fondul European pentru Pace în următorii patru ani în ideea de a finanța asistența militară pentru Ucraina, bine ar fi să fie apărate, cu aceea și fermitate și determinare, și interesele proprii ale Statelor Membre.

Altfel, deloc surprinzător, opiniile publice din Europa ar putea să urmeze direcția în care se orientează cea din SUA (aveți aici un sondaj recent pe tema „oboselii față de Ucraina”), temă care este extrem de posibil să o vedem la loc de frunte în dezbaterile electorale, începând chiar cu alegerile din această toamnă, eventual chiar în Polonia sau Slovacia, primele care vor da un semnal foarte important asupra reacțiilor europene în domeniu.

Este o situație nouă și ar fi normal să urmeze reacții, măcar din parte celor 5 țări care doresc prelungirea restricțiilor europene, deci inclusiv din partea României. Vom zice ceva să ne apărăm poziția?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite