Cătălin Drulă dă startul unei construcții politice pro-europene

0
0
Publicat:

Recentul Congres al USR a inițiat un interesant proces de poziționare politică. Dezamăgirea provocată de președintele Iohannis, care a fost votat de cei care se opun PSD și care apoi a dat țara pe mâna PSD, este atât de mare încât, în ultimii ani, extremismul a atins cote alarmante.

În ultimele sondaje de opinie, PNL scade constant iar AUR crește constant. S-ar putea chiar, dacă azi s-ar face alegeri, ca PSD și AUR să aibă asigurate 50 la sută din voturile românilor. Deși este exclusă o asemenea guvernare în 2024 (PSD putând guverna minoritar, iar AUR să îl sprijine din Parlament), opinia publică este deosebit de îngrijorată de prezentul și viitorul României. Una din soluții este cea propusă de USR, prin vocea președintelui său Cătălin Drulă – nevoia de a se construi un pol pro-european, modernizator care să coalizeze forțele politice dezamăgite de demagogia, iliberalismul, anti-europenismul celor din PSD-AUR.

Trebuie notat că actuala coaliție PSD-PNL nu este socială (inflația uriașă la care au condus politicile lor dezastruoase au lovit în special in cei cu venituri mici), nici liberală (menținerea pensiilor speciale, lipsa de respect și sprijin față de micii întreprinzători, încercarea de a ucide (prin taxe) asociațiile și fundațiile, suprataxarea muncii etc).

Mai mult, recent încheiata grevă a profesorilor a arătat nu atât nevoia de reforme din educație, cât mai ales opoziția clasei mijlocii (educate, pro-europene, pro-modenizare, liberală din punct de vedere politic și de dreapta din punct de vedere economic) în raport cu nesimțirea guvernului PSD-PNL de a refuza desființarea privilegiilor medievale. Să spunem lucrurilor pe nume: PSD-PNL țin cu dinții ca România să rămână medievală. Profesorii au protestat și pentru creșteri salariale, și pentru alocarea a 6 la sută din PIB pentru educație, și pentru creșterea calității actului didactic și al performanței cadrelor didactice, dar și, sau mai ales, chiar dacă nedeclarat, au protestat față de menținerea unor privilegii medievale pentru o serie de categorii profesionale.

Să nu fi înțeles Ciolacu și Iohannis, ajutați de un uriaș aparat de servicii secrete, acest fapt elementar? Mă indoiesc. Care să fie explicația, dincolo de partea evidentă, materială, pecuniară a unei pensii grase nemeritate numite pensii speciale? E firesc, cred ei, cei care au pâinea și cuțitul pensiilor speciale să vrea ca ei să aibă asemenea venituri uriașe nemeritate. Inclin să cred că motivul ținerii cu dinții de aceste privilegii ține de apartenența la o castă, la un sistem clientelar în care se plătesc servicii și se onorează obligații. Un sistem care conduce România de trei decenii, indiferent de partidele ce se află la un moment dat la guvernare. Urmarea o simțim cu toții – a crescut corupția, deși a dispărut mica corupție (acum nu se mai dau 10 euro la vameși sau polițiști), a crescut deci valoarea mitei și comisoanelor pentru cei care se află în interiorul sistemului clientelar PSD-PNL.

În aceste condiții, coaliția pro-europeană propusă de USR ar fi, probabil, ultima șansă pentru ca România să intre pe un făgaș modernizator, ca să se despartă de un trecut deocheat și care să fie umăr la umă cu țările europene democratice.

Se va spune, desigur, că PMP nu are nici resursa umană fantastică a USR, nici percepția lor pozitivă. Se va spune și că Forța Dreptei, condusă de Orban, nu are puterea liberalismului românesc, ca întreg. Dar aceste obiecții țin de tactica demersului recent început – detaliile tactice se vor stabili pe parcurs. În faza actuală, esențială este ideea de speranță pe care o dă o construcție prin care se vrea modernizarea României și îndreptarea decisivă, definitivă pe calea valorilor europene.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite