Călin Georgescu – declarații revizioniste după modelul lui Putin

0
0
Publicat:

Așa cum ne-a obișnuit, Călin Georgescu face noi declarații controversate în cadrul unui interviu acordat lui Ion Cristoiu făcând uz de retorica revizionistă inițiată de președintele rus, Vladimir Putin, și rostogolită de aparatul său de propagandă. Narativul privind „dezmembrarea Ucrainei” și „împărțirea teritoriului său cu vecinii occidentali” este des folosită de propaganda rusă.

FOTO AFP
FOTO AFP

Într-un scenariu halucinant, Georgescu a lansat ipoteza unei extinderi teritoriale a României în baza unor revendicări istorice, vizând teritoriile Bucovina de Nord, Bugeac și Maramureșul de Nord în contextul unei reîmpățiri a Ucrainei pe fondul unor negocieri de pace între Rusia și SUA.

Dacă se schimbă frontierele, unde suntem noi? Deci Avem Bucovina de Nord – interes. Avem Bugeacul, avem Maramureșul de Nord – corect? Din fosta Transcarpatia mai rămâne și pe la unguri, Lvovul care o să rămână la polonezi, și Malo Rusia, a declarat Georgescu, care și-a continuat pledoaria în stilul specific propagandei Kremlinului prin declararea Ucrainei drept „un stat inventat”.

Candidatul independent nu s-a sfiit să utilizeze termenul „Malo Rusia” utilizat de însuși Vladimir Putin pentru a-și justifica narațiunea falsă că Ucraina este un stat artificial și că Ucraina și ucrainenii sunt parte integrantă a Rusiei și a poporului rus. În materialul „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, semnat în 2021 de acesta, Putin a prezentat istoria într-o formă distorsionată, mai pe placul Rusiei, susținând că Ucraina este „o margine” a Rusiei, iar cazacii zaporojeni erau ruși ortodocși convinși. Vladimir Putin a dezavuat problema existenței ucrainenilor ca popor, numindu-i „maloruși” – un termen considerat peiorativ la adresa poporului ucrainean. Cu alte cuvinte, i-a numit „ruși mai mici”, care nu au dreptul istoric la un stat separat de Rusia. Președintele rus susține că Ucraina este în întregime rodul epocii sovietice, fiind creată pe seama Rusiei istorice.

Poziția revizionistă a lui Călin Georgescu vine în sprijinul unui scenariu avansat și de Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care în martie 2024 a lansat în spațiul public o hartă cu Ucraina dezmembrată și împărțită între Rusia, Polonia, Ungaria și România.

Ca să fie tabloul complet, Georgescu și-a reiterat poziția vehementă împotriva sprijinului pentru Ucraina, un alt deziderat al Moscovei în împlinirea căruia Rusia a derulat ample campanii de influență și dezinformate în mediul online.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite