Banii de la Europa și problemele noastre: ce face Uniunea pentru mine?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finalul anului trecut, Parlamentul European m-a numit negociatorul general pentru bugetul Uniunii pentru anul 2023. Negocierile au început încă din luna ianuarie, când a trebuit să mă ocup de stabilirea unei strategii și a unor priorități pentru cetățeni pentru anul 2023 și sunt prevăzute să se încheie în noiembrie, bineînțeles după multe tensiuni și discuții la nivel înalt.

image

Când am început să lucrez la prioritățile generale, m-am gândit la lecțiile pandemiei: sănătatea, tineretul, statul de drept și Parchetul European, și, desigur, tranziția digitală și verde. Și apoi, 24 februarie s-a întâmplat și nu a trebuit să ne gândim prea mult la priorități. La momentul respectiv eram îngrijorați de războiul din Ucraina, de situația teribilă a tuturor celor 14 milioane de persoane strămutate, de inflație, de energie, de riscul potențial de criză alimentară în nordul Africii și de posibila recesiune.

Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat perspectivele pentru 2022 și 2023, făcând trecerea de la ultimul an de pandemie la primul an de război. Provocările sunt uriașe, mai ales atunci când discursurile politice trebuie să fie însoțite de bani.

Însă banii europeni nu cresc pe garduri, spune o vorbă românească. Bugetul Uniunii este limitat de sumele pe care statele membre le acordă. Bugetul anual este la fel de mare precum bugetul unui stat ca Austria, însă trebuie să răspundă nevoilor a aproximativ 450 de milioane de cetățeni.

Când a fost negociat bugetul pe șapte ani al UE, nu a existat nici pandemie, nici război, nici inflație, nici recesiune, nici noi perspective de aderare. Deci toate aceste forțe externe fac ca bugetul actual să nu fie adaptat la crizele cu care ne confruntăm.

De ce? Pentru că suntem îngrădiți de acest cadru financiar pe 7 ani care fixează limitele bugetului UE și care, dacă nu este revizuit în curând, va duce la reduceri bugetare de la alte programe și la redirecționarea fondurilor de coeziune. Riscăm să punem în pericol redresarea economică în statele membre care depind de banii europeni.

În acest moment, resursele sunt de 446 de milioane de euro, din totalul de 185 de miliarde de euro în acest an, adică mai puțin de un sfert de procent. Atât avem spațiu de negociere.

De aceea, 2023 va fi un an bugetar dificil, dar extrem de important, pentru că țările și cetățenii vor avea nevoie de ajutorul UE. Singura soluție durabilă este revizuirea CFM (bugetului pe șapte ani), pentru a asigura că există suficiente marje și pentru a păstra credibilitatea UE.

1. Bugetul anului 2023: relansarea economiei pentru toți

Trebuie să grăbim accesarea și absorbția fondurilor UE și a banilor din PNRR prin accelerarea tranziției ecologice și digitale, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă.

Anul 2023 este foarte important pentru fermierii noștri, care ne pun mâncarea pe masă în Europa. Atât agricultura, cât și pescuitul sunt politici în care UE intervine și îi ajută pe cetățenii europeni care sunt fermieri sau pescari. Noua politică agricolă va intra în vigoare în acest an.

În fața crizei cerealelor și a altor culturi, munca fiecărui fermier va fi neprețuită. De aceea, prin noua politică agricolă, statele pot plafona ajutoarele acordate marilor companii și pot redirecționa banii către cât mai mulți agricultori mici și mijlocii.

2. O Uniune Europeană a sănătății mai puternică

În ultimii ani, această criză sanitară ne-a dat viața peste cap. Întreaga lume a fost zguduită de un virus care a provocat atâta suferință. Peste 6 milioane de oameni și-au pierdut viața, alte sute de milioane s-au îmbolnăvit, întreaga economie a suferit și încă suferă, iar o mare parte din majorările prețurilor la energie au fost cauzate de întreruperea lanțului de aprovizionare.

Dar ceea ce nu trebuie să uităm este că această pandemie a creat și mai multe victime, acei bolnavi cronici care în unele părți ale Europei nu au avut parte de același tratament, bolnavi de cancer dar și de alte boli. Prevenirea nu a putut fi făcută precum înainte de pandemie.

Bugetul UE va ajuta la construirea de noi spitale, la renovarea și consolidarea sistemelor sanitare naționale. Am un vis ca într-o zi un cetățean să poată fi tratat în România, la Sibiu, cu aceleași standarde și cu același tratament bun ca la Berlin, în Germania.

3. O Uniune a securității energetice

Negocierile pentru noul CFM nu au luat în considerare pandemia; a trebuit să mergem să împrumutăm bani de pe piețele internaționale pentru Next Generation EU. Pentru războiul din Ucraina, politica de coeziune a devenit principalul instrument pentru a ajuta statele membre ale UE să primească refugiați și să activeze directiva de protecție temporară. Inflația din Europa este alimentată și de criza energetică, reducând dependența de gazul rusesc și avem nevoie de peste 300 de miliarde de euro, așa cum a prezentat Comisia în propunerea sa RepowerEU. Dar încă nu avem acei bani. UE și statele membre trebuie să vină în sprijinul cetățenilor și IMM-urilor în criza aceasta a facturilor uriașe la energie.

4. Condiționarea banilor europeni de respectarea statului de drept

În următorii 7 ani, UE va contribui cu mai mult de 2000 de miliarde de euro prin fonduri structurale, PNRR, React EU sau alte programe europene la economia țărilor membre, la bunăstarea cetățenilor, la dezvoltarea serviciilor publice pentru sănătate sau educație, la sprijinul pentru IMM-uri. Însă aceste sume uriașe trebuie să fie protejate de furt și corupție.

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, ajută la recuperarea banilor de la cei care încearcă (și chiar reușesc!) să fure. Anul trecut, am crescut bugetul Parchetului European cu 12 milioane de euro, astfel că anul acesta EPPO are un buget de 57 de milioane de euro.

5. Mai multe oportunități pentru tineri în întreaga Uniune

Anul acesta este anul tinerilor, iar încă de la începutul mandatului meu, una dintre prioritățile mele s-a concentrat pe nevoile tinerilor. Tinerii au fost puternic afectați de pandemie, de lipsa de oportunități, de absența locurilor de muncă, iar toate acestea au dus la anxietate, la temeri și la izolare.

Avem nevoie de soluții nu doar în acest an, ci și în anul care vine, pentru a ajuta toți tinerii să își regăsească dorința de a schimba lumea și să găsească noi oportunități profesionale și de dezvoltare. Mai mult, trebuie să venim cu propuneri concrete și pe partea de sănătate mintală a tinerilor. Tinerii rămân o prioritate și în anul 2023, de aceea voi lupta pentru programele europene care îi pot ajuta, cum ar fi Erasmus+ sau Corpul european de solidaritate.

6. O Uniune a apărării și a securității

Uniunea Europeană va veni cu un nou instrument de achiziții comune în domeniul apărării. De asemenea, sprijinim programul de apărare al Uniunii, precum și programul de mobilitate militară. De altfel, consider că întărind acest program trebuie să facilităm mobilitatea în general a tuturor mărfurilor și materialelor în Uniunea Europeană. De aceea cred cu tărie în intrarea acelor țări care îndeplinesc condițiile tehnice în spațiul Schengen. Aderarea României la Schengen capătă așadar și o logică strategică pentru apărare și înlesnire a mobilității, pe lângă argumentul economic. Țările care nu fac parte din spațiul Schengen pierd miliarde de euro anual. Așadar, continui și în acest an să mă lupt pentru aderarea României la spațiul Schengen.

6. O Uniune mai puternică pentru cetățenii săi și în lume

Mai bine de 7 milioane de refugiați au fugit de război în Polonia, România, Ungaria și Slovacia, dar si în Republica Moldova care nu este stat membru. Costul protecției temporare a refugiaților, criza facturilor la energie, prețurile la alimente, toate acestea vor apăsa pe bugetele naționale și pe economiile acestor țări care deja au fost puternic fragilizate de pandemie. Aceste țări au nevoie de sprijin.

Data de 24 februarie a schimbat totul. Invazia Rusiei în țara noastră vecină vine cu o multitudine de consecințe economice, energetice, umanitare și de securitate. Mă voi lupta pentru ca tot ceea ce Putin încearcă să distrugă, Uniunea Europeană să reconstruiască și mai solid. Este încă greu de evaluat impactul și nevoile pe termen lung, însă ce știu sigur este că UE va trebui să vină cu un pachet financiar ambițios ca să ajute statele membre și țările care găzduiesc refugiații să atenueze presiunea consecințelor asupra energiei, agriculturii, economiei și securității.

Bugetul nu e o chestie tehnică secretă. Este modul cel mai concret de a vă ajuta pe dumneavoastră!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite