Avertismentul sumbru al OMS: milioane de vieți sunt amenințate în Ucraina de consecințele războiului pe timp de iarnă

0
0
Publicat:

Va putea fi aplicată din nou străvechea tactică de luptă a armatelor rusești, cea de se retrage pe aliniamente din ce în ce mai îndepărtate față de ceea ce fusese la un moment dat prima linie a frontului, acceptând orice costuri umane și materiale doar pentru a obliga adversarul să întindă din ce în ce mai mult liniile de aprovizionare de la centru înspre noile puncte din ce în ce mai repede cucerite și pe care trebuie să le fortifice și pentru care să aducă resursele necesare unei populații locale deja disperate și hăituite. Este o strategie comună armatelor ruse, impusă nu neapărat de o gândire militară, ci de comandamentele politice care s-au bazat de teribil de dificila iarnă rusească pentru a aduce pune o presiune non-militară, aceea a frigului care multiplică presiunile reprezentate de privațiunile comune oricărui conflict și care, de acum înainte, să se adauge oricărui raționament militar pe termen scurt și mediu.

image

Dar, de data asta, în toată zona de conflict, se adaugă un element nou, inițiat de Rusia și la care ucrainenii au încercat să răspundă cu aceeași monedă: atacarea și distrugerea infrastructurilor critice ale adversarului, prioritatea absolută fiind acordată zonei energetice. Dacă, în teorie, odinioară erau vizate capacitățile militare sau bănuite a fi în legătură cu aprovizionarea unităților industriale care produceau pentru armată, particularitatea definitorie a acestei etape a conflictului este că interesul a se deplasează de la obiectivele militare propriu-zise la zona cu mult mai vastă a celor civile, introducând prin asta o presiune teribilă și continuă, mereu ascendentă, asupra populației care se vede, ca în acest moment în Ucraina, deconectată de la aprovizionarea de bază cu energie.

Un realitate dramatică acum confirmată pe deplin de avertismentul tragic făcut public ieri de cei de la OMS care au prevenit că această iarnă va reprezenta, în condițiile de acum ale războiului, un pericol direct pentru milioane de ucraineni.

Hans Kluge
Hans Kluge

„Pur și simplu, direct spus, această iarnă va reprezenta o chestiune de supraviețuire” –a declarat ieri într-o conferință de presă Hans Kluge (foto) , directorul regional pentru Europa al OMS. Și argumenta asta prin faptul câ loviturile ruse împotriva infrastructurilor critice din domeniul energetic din Ucraina „au deja consecințe devastatoare pentru sistemele de sănătate și în cazul stării de sănătate a populației”, cu 10 milioane de persoane total deconectate acum de la alimentarea cu electricitate în condițiile în care temperaturile medii în perioada iernii din unele zone din Ucraina ating -20 grade Celsius. Oficialul OMS a mai spus că sistemul sanitar din Ucraina „trăiește acum cele mai negre ore de până acum în acest război” deoarece, din cauza atacurilor necontenite „sute de spitale și centre de sănătate nu mai sunt operaționale fiindcă nu mai dispun de combustibil, apă și electricitate pentru a putea răspunde nevoilor elementare”.   

Previziunile OMS sunt că asta va provoca migrația forțată din zonă a încă 2-3 milioane de oameni și declară că apare chiar un nou timp de criză umanitară” „criza termică” care vine să desăvârșească ceea ce este criza multiplă, cu caracter permanent, născută din combinația între efectele războiului și cele ale pandemiei. În plus - și ar trebui subliniat acest aspect gândindu-ne la viitorul apropiat – Kluge, vorbind în numele OMS a spus că, de la începutul războiului, organizația sa a documentat 703 atacuri împotriva unor unități spitalicești și centre medicale din Ucraina, atacuri care încalcă legislația umanitară internațională și regulile războiului.

Desigur, asta e realitatea. Și nimeni să nu se aștepte că strategia atacurilor care să atace direct civilii, urmărind distrugerea bazei lor de supraviețuire, vor putea înceta deoarece militarii, simple mașini de ucis educate doar pentru a ucide la ordin, singura soluție fiind activarea voinței politice. Ceea ce, la modul cel mai dement și spectaculos totodată, pare să fie o perspectivă din ce în ce mai îndepărtată deoarece așa-zisele planuri de pace ale ambelor părți par a fi doar cereri de capitulare necondiționată a celeilalte părți. Ceea ce nu face decât să prelungească războiul și să-i facă rădăcinile și mai otrăvite.

Toată lumea are cumplit de suferit, nu există câștigător și nici perspective realiste de a închide o nenorocire alimentată acum de din ce în ce mai multă propagandă și dezinformare.

Și iarna vine pentru toată lumea. Cu părere de rău, trebuie să spun că de acum nu mai sunt suficiente doar afirmații de bun simț ca acestea venite de la OMS. Ar trebui să intervină politicienii. Nu uitați măcar dumneavoastră că următoarea victimă directă a acestui nou tip de conflict ar putea fi R. Moldova, cu toate consecințele de destabilizare multiplă a zonei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite