Aventuri în Epoca lui Mall. Sau cum să te angajezi şi totuşi să fii fashion

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că „imaginea face cât 1.000 de cuvinte“, iar majoritatea avem o imagine foarte clară în minte în ceea ce priveşte stilul vestimentar. Ne exprimăm prin intermediul unei rochii înflorate sau a unor pantaloni mai „altfel“.

Nu-i de mirare că s-au format atât de multe subculturi, definite de freza şi existenţa ori lipsa unor bretele la pantaloni. Dar când vrei să te angajezi, cum merge?

Modul în care ne îmbrăcăm nu este ales la întâmplare; gusturile nu se formează la întâmplare. Chiar şi prin facultăţi mai învăţăm semiotica modei, iar un domn destul de interesant s-a apucat prin anii '70, în Franţa, să vadă cum se formează gusturile. Acum vrem să ne exprimăm. Hainele pe care le punem pe noi, întreaga noastră ţinută, înfăţişarea, culorile, imprimeurile, trasează harta noastră psihologică atât de fidel, încât oricine cât de cât cunoscător în cele fashion ne poate ghici cele mai adânci gânduri. Ei, nu chiar, dar tot îşi dă seama de câteva trăsături majore ale personalităţii.

Un sondaj destul de recent derulat de BestJobs.ro arată că 79% din românii respondenţi au mărturisit că merg la interviu îmbracaţi „office, clasic“. Adică...panaloni negri la dungă şi cămaşă albă? Aş vrea să cred că imaginaţia este mai bogată de atât.

21% din participanţii la acelaşi sondaj optează pentru o ţinută smart casual. Adică...lejer, dar „ordonat“, în conformitate cu regulile sociale. Numai 6% sunt de părere că „nu contează vestimentaţia, ci nivelul de pregătire“. Tind să fiu de acord, dar sper că nu ne prezentăm cu părul murdar şi adidaşi, da?

Regulile sunt mai simple de atât. Arată cine eşti, dar fă-ţi un „upgrade“ cu un nivel. Cu un singur nivel. Nici să te chinui prea tare, să fii prea sobru sau scorţos nu e OK dacă nu te simţi confortabil în această postură. La interviu oricum vei fi stresat. Nu trebuie să măreşti numărul lucrurilor din cauza cărora eşti stresat.

În cazul în care ai pus ochii pe un job într-o corporaţie, lucrurile sunt clare, iar cele de mai sus nu se aplică. Trebuie să fii scorţos şi sobru. Dar în cazul în care ai pus ochii pe un job într-o corporaţie înseamnă că eşti foarte OK cu stilul ăsta şi că ţi se potriveşte.

Restul muritorilor de rând...trebuie să se chinuie un pic. Aşa că arată-le cine eşti, exprimă-ţi personalitatea în felul tău, dar ţine unele lucruri pentru tine.

E ca şi cum noul tău iubit vrea să-ţi cunoască părinţii, dar nu de la prima întâlnire!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite