Aş vrea să-l văd pe Obama în rol de circar
3Dacă aş fi cetăţean american, asta aş vrea: Obama să fie un circar. Să înghită săbii, să se joace cu focul, să arunce cuţite către un măr pus pe capul secretarei sale şi, dacă are dispoziţie, să jongleze cu nişte torţe. Şi cum aş cere asta? Printr-o petiţie.
Lumea se uită cu admiraţie la Constituţia Statelor Unite. Adevărul că e frumoasă, are istorie, au semnat-o nume mari (Franklin, Washington, etc.) şi este, nu-i aşa? a celei mai bune democraţii din lume. Al doilea amendament al acestui act spune că cetăţenii au dreptul să deţină şi să poarte arme cu ei. Deci, dacă ai armă şi ţi se iveşte ocazia, o poţi folosi. Acum, depinde de ocazie, în Connecticut nu a fost deloc vorba de o ocazie nobilă.
Un britanic, Piers Morgan, i-a reproşat lui Larry Pratt, directorul executiv al unei organizaţii a proprietarilor de arme, că lui nu-i pasă de cum sunt folosite armele în momentul în care ajung în mâinile oamenilor. El fiind britanic şi criticând un drept al americanilor, în unii dintre cetăţenii acestei ţări s-a aprins flacăra patriotismului şi au spus că el nu mai trebuie să stea în America. Deci, deportare! Există o petiţie pe site-ul Casei Albe care, cel mai probabil, va ajunge la 100.000 de semnături digitale până pe 20 ianuarie.
La cifra de 25.000, oficialii americani trebuie să iasă cu o declaraţie, iau în calcul petiţia sau nu. Dar la cifra de 8.000 de morţi anual din cauza armelor, cetăţenii semnatari ce spun? Dar la cea de 10.000? Dar la cea de 11 morţi anual, din aceeaşi cauză, în Japonia, cetăţenii ce-şi spun? Astea sunt câteva dintre cifrele care privesc deţinerea de arme şi folosirea acestora. Şi britanicul acela snob, Morgan, vrea un control mai strict. Ce, vrea în SUA ca în ţara lui unde cifra este de aproximativ 40 de morţi pe an? Păi, ce, asta mai e democraţie? Nicidecum!
Piers Morgan a avut şi o replică bună la această acţiune contra sa. El le-a atacat americanilor al doilea amendament, dar ei nu îi încalcă lui dreptul la liberă exprimare?
Circuitul armelor în natură
Poate că unul dintre cele mai celebre cazuri în care a fost folosită o armă de foc, în România, în legitimă apărare este cel al aviatorului Adrian Iovan. Apoi, este incidentul de la coaforul „Perla“, dar înarmarea era legală, în calitatea autorului de angajat al Ministerului de Interne. Şi americanii de ce au nevoie de arme? Conform lui Pratt, pentru a se proteja contra atacatorilor. Dar atacatorii dacă nu ar mai avea arme, nu ar fi eliminat şi pericolul? Şi aici nu e vorba de gangsteri, infractori mărunţi sau mari, ci de oamenii obişnuiţi, unii poate cu probleme de natură psihică, dar care pot deţine, totuşi, arme de foc. Cam rar să vezi interlopi cu buletinul în mână, examenul psihologic luat şi aşezaţi la coadă pentru a-şi procura o armă. Până şi Al Capone, în ciuda a tot ceea ce a făcut, a fost arestat pentru evaziune fiscală.
După petiţia contra lui Morgan, poate Casa Albă va lua în calcul să elimine limita de 25.000 de semnături. Poate s-o ridice la 100.000, un milion. În definitiv, sunt sute de milioane de locuitori, există masă de semnatari. Sistemul de petiţii a fost amuzant, când cu Steaua Morţii, dar în cazul deportării nu prea e. Sau poate americanii au vrut să copieze niţel umorul britanic.
Astfel că, în teorie, dacă aş fi cetăţean american, aş cere transformarea lui Obama într-un clovn. De ce? Pentru că e simpatic, am văzut poze cu el, e simpatic. Poate înghiţi săbii, poate jongla, şi dacă nu poate, măcar să se străduiască.