Metroul din România a devenit mai prietenos cu nevăzătorii mulţumită tehnologiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Capitala României înregistrează o premieră la nivel european şi dispune de un sistem bazat pe Bluetooth prin care să facă viaţa mai bună nevăzătorilor.

Persoanele nevăzătoare din Bucureşti se vor putea deplasa mai uşor cu metroul cu ajutorul aplicaţiei Tandem Acces. Aplicaţia este disponibilă pe iOS şi Android. Aplicaţia este concepută de Florin Georgescu, preşedintele Asociaţiei Tandem, el însuşi nevăzător, pentru a ajuta persoanele cu deficienţe de vedere să călătorească cu metroul fără ajutorul unui însoţitor şi fără a depinde de cei din jur.

A fost finanţată de Fundaţia Orange în cadrul programului „Lumea prin Culoare şi Sunet” şi implementată de Asociaţiei în parteneriat cu Metrorex. Valoarea proiectului este de 262.000 lei, din care finanţarea Fundaţiei se ridică la 222.000 lei. Bucureşti devine astfel prima capitală europeană care deţine un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe conectivitate Bluetooth. Tehnologia conferă continuitate între senzori şi telefon, indiferent de intensitatea semnalului GSM sau GPS.

Toate cele 53 de staţii de metrou sunt accesibile nevăzătorilor datorită aplicaţiei şi celor 1.000 de senzori instalaţi cu ajutorul voluntarilor angajaţi Orange România şi a voluntarilor Asociaţiei Tandem. Senzorii emit un semnal sonor şi comunică cu smartphone-ul prin intermediul aplicaţiei care transmite nevăzătorilor prin mesaje (citite cu ajutorul unui voice-over) indicaţii de orientare referitoare la punctele cheie din staţiile de metrou (intersecţii, scări, turnicheţi).

Când nevăzătorul ajunge la o anumită distanţă de senzor, primeşte o notificare prin care este anunţat despre locaţia sa şi asupra direcţiei în care trebuie să se îndrepte pentru a urma traseul dorit.

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite