Alina Mungiu-Pippidi: Rafila, chiar mai slab ca predecesorii lui

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Ţara care pune în carantină zece mii de oameni pe zi din care majoritatea (lumpendiaspora) spun pe faţă că nu vor respecta carantina (şi nu vor plăti nici amenzi, că nu sunt plătitori de taxe în România şi deci fiscul nu are de unde le reţine ceva) trebuie că e condusă de nişte iresponsabili.

Ce să mai spun de ţara care e lider la lipsa de educaţie sanitară în Europa, dar dă la corigenţi bani cu ambele mîini ca să amîne examenele, că asta e testarea fără vaccinare, o amînare scumpă şi inutilă care nu rezolvă nimic.

S-a ajuns să ne facă direct UE comunicarea pentru vaccinare, ca să nu mai avem clipuri cu Kalaşnikoave, iar OMS şi Bruxelles să se roage de noi să avem grijă de noi înşine. Cel mai revoltător e că în Africa lumea nu are vaccinuri, iar la noi expiră, deci procentul de vaccinaţi în unele ţări de acolo este perfect similar cu al nostru (şi la fel educaţia, desi ei sunt mult mai săraci ca noi).

Noul ministru al Sănătăţii, dr. Rafila are o răspundere directă. El şi colegii săi de la PSD au blocat certificatul verde în singura sa formă eficientă, cea fără teste plătite de stat, că dacă statul plăteşte tratamentul care previne o boală nu mai are de ce să îţi cumpere şi termometru şi batiste. Certificatul verde este principalul stimulent pentru vaccinare, şi orice condiţionare a sa de incidenţă sau diminuare a stimulentului negativ (nu poţi intra fără vaccinare nicăieri în afară de farmacii şi alimentare) duce direct la reducerea eficienţei sale. Trebuie introdus în forma în care e în Italia, Franţa, Germania sau Austria şi retras cînd va fi toată lumea vaccinată, e simplu. În Germania legea spune că ceritifcatul verde se prezintă digital sau print NUMAI ÎNSOŢIT DE ACTUL DE IDENTITATE.  Ţi-l cere la orice boutique unde faci cumpărături de Craciun, verificat de mine.

Nebunia de pe Otopeni e şi mai periculoasă şi e clar pentru noi toţi ce consecinţe va avea. În loc să apărăm ca la Mărăşeşti liniştea de după bătălia de astă toamnă, cînd am fost pe locul 1 la morţi în Europa, noi deschidem frontierele la infecţii noi. Ştiind ce puţin se vaccinează românii, chiar şi în restul Europei trebuia pur şi simplu să nu permitem accesul nimănui nevaccinat în România, iar carantina să fie rezervată cui vine din zone de risc, chiar dacă vaccinat. Trip locator, care există peste tot în UE la ora asta, serveşte ca să localizezi oamenii: în ţările civilizate avem aplicaţii de localizare demult, unele voluntare (făcute de asociaţia restaurantelor, ca să te anunţe dacă au testat pozitiv vecinii tăi de masă, să ştii să te testezi sau să intri în carantină, un preţ mic pentru a păstra restaurantele deschise), fie obligatorii, ca în Taiwan sau Coreea de Sud, două ţări care au controlat excelent epidemia. Noi nu avem nimic, desi ne mîndrim cu digitalizarea fără ministru, în schimb dăm drumul la zece mii de oameni pe zi care prezintă risc. A, o avem pe Dana Budeanu care nu vrea să fie localizată (măcar de ar dipărea în teritoriu) şi care e promovată de acel gen de media care munceşte nu la educaţie, ci la dezinformare cu toate motoarele. Aceeaşi media unde PSD, acum la guvernare, e tratat favorabil.

Dl. Rafila însă se pare că e politician, mai interesat să joace rolul viitorului candidat la preşedinţie, decît doctor, adică dispus să se certe cu superiorii ca să rezolve ceva. Arafat măcat a avut curaj să îi certe pe dezinformatori, nu l-am auzit pe dl. Rafila să invite televiziunile pasionate de Budeanu să o mai rărească, deşi PSD are membri în CNA şi ar putea chiar şi aici, nu doar în Parlament, să joace un rol, dacă ar vrea. În vreme ce nu munceşte la o majoritate pentru certificatul verde, ci promovează pe faţă unul cu care nu sunt de acord nici OMS, nici UE, dr. Rafila are grijă să nu se certe cu superiorii, ci cu echipa actuală care managerizează pandemia şi de la care s-a gîndit să ia ceva puteri să îşi mai crească turful. În principiu o fi just, dar în practică nu e, că la noi miniştrii ţin trei luni, aşa că mai bine şi mai eficient cartierul general al epidemiei să nu fie la minister, iar dr. Rafila să se unească cu Arafat şi ceilalţi să ceară reguli bune. De cînd a venit PSD, pasămite ca să ajute să rezolvăm ceva cu majoritate în Parlament vaccinarea a încetinit de tot. Astea nu sunt rezultate, pentru asta nu merita să intraţi la guvernare, lipsa de merite a liberalilor nu scuză nulitatea voastră, care devine mai aparentă cu fiecare zi. Pînă la politici sociale, unde era nevoie de un pic de stîngă, avem epidemia de înfrnt, şi veţi fi judecaţi după rezultate pe acest front mai întîi.

Vine Omicron. Trece şi România în sfîrşit la obligativitatea măştilor FP2 în interior (filtru 95%) sau continuăm cu astea de doi bani, purtate dincolo de orice limită din cauza cerinţei stupide de a fi purtată şi în aer liber, chiar unde nu e înghesuială? Toată strategia noastră abundă de reguli care par menite doar să ne prefacem că facem, mă aştept de la un medic adevărat să schimbe asta imediat. Trebuie să purtăm mască numai unde interacţionăm cu alţii, dar acolo măşti bune. Românul se urcă şi în avion cu mască chirurgicală (oricum o scoate pe parcurs, orice avion cu români e o bombă epidemiologică).

Epidemia nu e singurul subiect din sănătate, deşi e cel mai mare, la care am aşteptări de la dr. Rafila. Tot în Libertatea vom citi şi în anii care vin despre infecţiile nosocomiale, sau organizăm în sfîrşit un studiu adevărat (nu aveţi sociologi medici? Vă fac eu pe gratis metodologia, şi sunt sigură că la fel se oferă şi mănunchiul de specialişti în sănătate publică pe care presa i-a descoperit şi promovat de cînd cu pandemia). Ne urnim odată? Ca să îl avem peste un an trebuie să îl desenăm şi să îl comandăm acum.

Felul de raportare al epidemiei rămîne aiuristic, şi din cauza asta o să ne vină greu să avem o bază de date ca lumea să studiem ce ni s-a întîmplat măcar retrospectiv. S-a ţinut vreo întîlnire decisivă cu experţii în statistică sanitară să hotărîm cum raţionalizăm de mîine culegerea şi organizarea datelor, ca să învăţăm mai repede din ce ni se întîmplă? Rezultatul nu se vede nicăieri. Pe cine aşteptăm?

Există o singură explicaţie care mi se tot dă, frica de AUR. Nu putem face nimic, că poporul prost şi needucat o să voteze AUR dacă le cerem să se spele pe mîini, să poarte mască şi să se vaccineze. Iată, eu nu cred că e peste 50% acest popor needucat, cred că e o parte importantă chiar nu are access la vaccin în zona rurală şi mă aşteptam de la primarii PSD să pună umărul să facă ceva, acuma că au acces la bani şi putere. Şi mai ales cred că forţa AUR stă în minciuna şi laşitatea celor de la guvernare. Cît madam Şoşoacă spune adevărul cînd zice că în România nu moare nimeni de infecţii virale şi bacteriene, că pe certificatele de décès scrie altceva, madam Şoşoacă va fi o forţă, că asta alimentează populismul sanitar, ipocrizia şi minciuna guvernamentală, şi frica de a acţiona decisiv chiar atunci cînd ajungi la putere.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite