17 cărţi şi podcast-uri despre cum să îţi măreşti impactul pozitiv în societate prin antreprenoriat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şapte coperte de cărţi în română şi engleză, despre antreprenoriat social
Şapte coperte de cărţi în română şi engleză, despre antreprenoriat social

Între provocările sociale şi economice post-pandemie şi cele ecologice care se apropie accelerat de noi toţi, antreprenoriatul social este un ingredient esenţial pentru a vindeca sistemele din jurul nostru.

“Antreprenorii schimbă lumea” nu e doar un citat pe Instagram. Sectorul de business a fost mereu unul dintre cei 3 mari vectori ai schimbării sociale, iar forţa antreprenorilor de a pune lucrurile în mişcare, a mobiliza aliaţi şi atrage resurse este de neînlocuit dacă vrem să ne fie bine şi în 2050.

De 5 ani susţinem antreprenorii români să îşi atingă potenţialul şi să-şi amplifice, în drumul lor spre creştere, amprenta asupra viitorului. Facem asta în fiecare zi, prin Startarium, prin ce ştim mai bine: educaţie antreprenorială. În acest spirit, iată 17 dintre resursele care ne inspiră şi ne modelează ideile.

Aşteptăm şi recomandările voastre cu nerăbdare!

CĂRŢI


Paradoxul prosperităţii – Clayton M. Christensen, Efosa Ojomo, Karen Dillon

Clayton M. Christensen şi colaboratorii lui, dezvăluie un paradox aflat la baza abordării pe care o folosim astăzi în rezolvarea problemelor, anume acela că deşi nobile, soluţiile noastre actuale nu produc rezultate consistente iar, în anumite cazuri, au exacerbat aceste probleme. Paradoxul prosperităţii identifică limitele modelelor comune de dezvoltare a economiei şi oferă un nou cadru de creştere economică bazată pe antreprenoriat şi pe inovaţii creatoare de piaţă.

Building Social Business – Muhammad Yunus

În linii mari, cartea arată modul în care spiritul antreprenorial şi antreprenorii se pot uni pentru a crea afaceri durabile, care pot rezolva cele mai mari probleme din lume. În construirea afacerilor sociale, Yunus arată cum pot fi puse în practică afacerile sociale şi explică de ce acestea pot cu uşurinţă recâştiga promisiunile eşuate a întreprinderilor de pe piaţa liberă.

The Responsible Company – Yvon Chouinard & Vincent Stanley

Yvon Chouinard şi Vincent Stanley se bazează pe experienţa lor de 40 de ani la Patagonia şi listează principalele elementele ale unei afaceri responsabile. Cei doi cuprind în carte, printre altele, şi modalităţi despre cum pot companiile să reducă daunele pe care le provoacă, să îmbunătăţească calitatea afacerii lor şi să ofere genul de muncă semnificativă pe care toată lumea o caută. Cartea cuprinde şi paşi concreţi, practici, pe care orice afacere socială le-ar putea aplica, precum şi sfaturi cu privire la ce să facă, în ce ordine.

How to Change the World: Social Entrepreneurs and the Power of New Ideas  – David Bornstein

Aşa cum antreprenorii clasici sunt cheia în economie, aşa şi antreprenorii sociali, sunt cheia în schimbarea socială. Cartea conţine numeroase poveşti, studii de caz, analize şi tot felul de exemple de iniţiative sociale care chiar aduc o schimbare în lume.

Social Innovation: How Societies Find the Power to Change – Geoff Mulgan

Geoff Mulgan este un pionier în domeniul inovaţiei sociale, iar în cartea aceasta listează câteva răspunsuri la câteva dintre problemele sociale, economice şi despre sustenabilitate din întreaga lume, dar şi care poate fi contribuţia tehnologiei şi ştiinţei în tot acest proces.

Rippling: How Social Entrepreneurs Spread Innovation Throughout the World – Beverly Schwartz

Autoarea listează 5 principii acţionabile despre cum pot ar putea indivizii să îşi ajute comunitatea ca changemakeri. Principiile sunt demonstrate prin acţiunile diverşilor agenţi ai schimbării care creează deja impact pozitiv în societăţile în care trăiesc.

Systems Thinking for Social Change – David Peter Stroh

O sursă de învăţare despre cum să contribui mai eficient în societate şi cum îţi dezvolţi o gândire a sistemelor. Cartea oferă orientări concrete privind modul de integrare a sistemelor de gândire în rezolvarea problemelor, luarea deciziilor şi planificarea strategică, fără să fii neapărat expert în asta.

51 Questions on Social Entrepreneurship – Neetal Parekh

Un ghid practic despre cum creezi impact social. Cartea este scrisă în format de poveste şi Q&A prin ochii a 3 antreprenori care şi-au lansat o întreprindere socială şi include insight-uri de la legalitate, business model, până la impact measurement şi la de ce-ul iniţial.

Business Model Generation

Cum conturezi un model de afaceri corect şi sustenabil şi de unde începi? Business Model Generation a fost creată cu ajutorul a 470 de utilizatori din 45 de ţări ai instrumentului şi vine cu paşi concreţi pentru antreprenorii care vor să îşi deschidă un business sau care vor să îmbunătăţească modelul folosit până la punctul respectiv. Dacă vrei să completezi şi tu un Canvas, nu uita că poţi face acest lucru în secţiunea dedicată din Startarium.

PODCAST-URI


Disruptors for GOOD | Social Entrepreneurs

Un podcast despre antreprenoriat social cu interviuri 1:1 alături de invitaţi din diverse domenii: industria modei sustenabile, călătorit în mod durabil, investiţii în afaceri cu impact social, despre schimbările climatice şi business-uri sociale în general. 

Impact Boom - Social Enterprise & Design

Interviuri cu lideri din toată lumea în inovare socială, antreprenori, changemakeri, designeri, thinkeri, dar şi do-eri care vin să împărtăşească idei, inspiraţie şi o serie de insight-uri despre cum creezi impact pozitiv în societate şi în lume.

Being the Story

O serie de conversaţii despre poveştile şi experienţele trăite în domeniul antreprenoriatului social. Despre schimbare, rezistenţă şi piedicile întâlnite, precum şi soluţiile găsite la diferite probleme.

Do More Good

Interviuri şi conversaţii cu oameni din toate categoriile sociale care creează schimbări sociale şi, în general, fac lucruri bune, pe teme precum: leadership, inovaţie, fundraising şi domeniul curent de afaceri.

Inspiring Social Entrepreneurs

Conversaţii cu antreprenori sociali renumiţi şi changemakers, dedicaţi construirii unei lumi mai bune. Despre provocări, dar şi despre acel sentiment de împlinire având această misiune; per total, despre acel echilibru ideal între realitate, resurse limitate şi obiective ambiţioase. 

The Impact Podcast by Innov8social

Podcast unde sunt invitaţi fondatori, CEO, regizori, avocaţi, inventatori, investitori, profesori, intraprenori, toţi implicaţi în misiuni sociale. Toţi vin cu diverse experienţe şi sfaturi în business, tehnologie sau media în domeniul social.

Dare to Lead with Brené Brown

Brené Brown aduce în centrul cercetărilor sale tematici despre vulnerabilitate, ruşine şi empatie. Din anul 2020 este şi gazdă a podcast-ului Dare to Lead, unde regăseşti un mix de episoade solo şi conversaţii cu changemakeri care construiesc o lume mai bună.

Hurry Slowly

Un podcast inspiraţional din care poţi învăţa cum să fii mai productiv, creativ şi rezilient, mai ales dacă deţii o afacere mică sau mijlocie şi cu atât mai mult, în perioada aceasta de work from home.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite