Record: Tort de aproape o tonă, făcut săptămâna aceasta la Severus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

3.000 de ouă, 100 de kilograme de zahăr tos, 75 de kilograme de zahăr pudră, 100 de kilograme de glazură, 120 de kilograme de făină, 100 de litri de frişcă, smântână dulce, mascarpone, migdale şi multă, multă ciocolată. Sunt câteva dintre ingredientele celui mai mare tort din Transilvania, realizat săptămâna aceasta la complexul Severus din Zalău.


Tortul a fost realizat pentru aniversarea, la sfârşitul acestei săptămâni, a trei ani de la deschiderea Pollus Center din Cluj şi i-a avut ca „artizani“ pe clujenii Adi Hădean şi Anda Călinici. Legătura cu Zalăul şi cu Severusul a fost asigurată de Mircea Groza, Adi Hădean făcând parte din echipa de bucătari „Nişte ţărani“, condusă de Mircea. „Adi m-a sunat imediat după ce i s-a propus de către cei de la Pollus să facă tortul.  Pe Anda Călinici, tânăra cu care a colaborat la realizarea lui,  a cunoscut-o anul acesta la Campionatul de gătit în aer liber“, povesteşte Mircea Groza. Cum Mircea este directorul Complexului Severus din Zalău, complex al cărui bucătărie avea capacitatea de a realiza un tort de astfel de dimeniuni, el s-a oferit să îl ajute pe Adi în ceea ce îşi propusese.


O săptămână de trudă


Aşa se face că echipa de cofetari a complexului, condusă de Cristi Fazakas, ajutat de Maria Angyalosi şi Viorica Nicorici, a fost timp de o săptămână „pe baricade“, făcând, sub îndrumarea celor doi cofetari din Cluj, nu mai puţin de 160 de blaturi de pandişpan. „Au copt blaturile o zi şi o noapte non-stop“, povesteşte Mircea Groza, iar făcut cremei le-a mai luat încă o zi. Imensul tort, despre care se spune că este cel mai mare realizat vreodată în Transilvania, a fost asamblat la Cluj, în centrul Pollus-ului.

Masă de şah „dulce“


Desertul gigant a încorporat cantităţi record de ingrediente: 3.000 de ouă, 100 de kilograme de zahăr tos, 75 de kilograme de zahăr pudră, 100 de kilograme de glazură, 120 de kilograme de făină, 100 de litri de frişcă, smântână dulce, mascarpone, migdale, 2.048 de plachete de ciocolată albă şi neagră, 1.024 de piese de şah, făcute din ciocolată şi multe altele. El a fost realizat sub forma unei mese meri, cu sigla Pollus în zona centrală, şi cu 32 de table de şah la două capete, ca şi cum ar fi aşteptat 64 de şahişti pentru un joc simultan, explică Adi Hădean.


Tortul a fost împărţit aseară în 4.500 de felii şi dat, contra unor donaţii, clienţilor prezenţi în Pollus. Sumele adunate vor fi folosite în scop caritabil.

Mai multe pentru tine:
Momentul fenomenal în care Ianis Hagi salvează echipa Națională a României
Impredictibilitatea economică și creșterea taxelor pun presiune pe industria serviciilor pentru afaceri, arată o analiză făcută de specialiști
Drama Cameliei Mitoșeru, la 74 de ani: „Am suferit o nouă operație pe creier”. Fiul Mihai Mitoșeru n-o scapă din ochi: „Mă răsfață, e sufletul meu”
„Am rămas în chiloți!” Momentul terifiant trăit de un român celebru pe cel mai înspăimântător aeroport din Europa
Prințesa Rajwa a dus moda din Iordania la Palatul Elysée din Paris! Întâlnire istorică cu Brigitte și Emmanuel Macron
I-a donat propriul rinichi, dar n-a fost invitată la nunta Selenei Gomez. Cum explică donatoarea trădarea
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
Planul lui Trump pentru Gaza îi va aduce Nobelul sau va aduce și pacea? Expertă: „Acum, pare mai degrabă un exercițiu diplomatic”
Luptele duse pentru cucerirea redutei Grivița II, în timpul Războiului de Independență
Românii care au vizitat una dintre cele mai izolate și ieftine țări din lume. Ce i-a impresionat cel mai mult: „Un gest simplu, dar cu o semnificație profundă”
Cauza morții bateristului Marius Keseri de la Direcția 5. Prietenii rup tăcerea. „Boala cumplită îl schimbase, nu-l mai recunoșteai. Venea la biserică să se roage”. Ultimele fotografii