FOTO Cum a ajuns la sapă de lemn prima regie autonomă a Bârladului: datorii colosale şi lipsa unui plan de reorganizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

RACGL Bârlad a cerut intrarea în insolvenţă pentru a scăpa de povara datoriilor istorice şi  a penalităţilor. Cândva era o societate prosperă, care avea un patrimoniu considerabil, prima regie autonomă acţionariată de Consiliul Local Bârlad a ajuns o ruină la propriu şi la figurat

Înfiiţată în 1991, RACGL Bârlad, prima regie autonomă acţionariată de Consiliul Local Bârlad, a ajuns la fundul sacului.

Sufocată de datorii şi penalităţi, conducerea Regiei autonome face ultimele mişcări înainte să decadă definitiv.
În şedinţa CLB din 17 septembrie, a fost votat un proiect de hotărâre privind intrarea în insolvenţă a RAGCL. 

După intrarea în insolvenţă se va căuta un plan de reoganizare pentru a salva ce a mai rămas.

“Până la publicarea Legii 85/2014, regiile autonome nu aveau voie să declare insolvenţa. Am solicitat intrarea în insolvenţă pentru a putea face un plan de reorganizare şi pentru a fi stopate penalităţile şi accesoriile. Dacă se opresc datoriile altfel ne putem mişca. Cu încasările pe care le facem acum ne acoperim cheltuielile, dar ne omoară datoriile moştenite”, a declarat, pentru “Adevărul”, Eduard Angheluţă, directorul RAGCL.

FOTO Eduard Angheluţă, directorul RAGCL

Datorii de 338 miliarde

La ora actuală, Regia are datorii la stat de 33.852.301 lei, din care, 17.638.380 lei reprezintă doar penalităţile. În patrimoniul societăţii au mai rămas doar două blocuri sociale (Blocul CFR şi Blocul Cărămidărie - ruină propusă demolării), precum şi câteva apartamente şi case împrăştiate prin oraş. Majoritatea arată deplorabil şi chiriaşii sunt restanţi cu plata.

5 salariaţi, 4 şefi

RAGCL mai are la ora actuală doar cinci salariaţi plătiţi potrivit grilei de la Primăria Bârlad. În afară de directorul Eduard Angheluţă (cu un salariu de 2.800 lei), pe statul de salarii mai figurează un contabil-şef (cu leafa de 1.800 lei), un jurist, un şef birou spaţiu locativ şi un încasator. Consiliul de Administraţie al Regiei are patru membri (Mihai Vicol, Silviu Olaru, Liliana Beşleagă şi Eduard Angheluţă).

Istoria RAGCL

Cândva o societate profitabilă, RAGCL se ocupa de administrarea oraşului. A fost înfiinţată în 1991. Practic, este forma democratică a fostului GCL (Gospodărie Comunală Locativă). Administra fondul locativ de stat, se ocupa de  salubrizarea oraşului, de asfaltări, peticiri şi betonări, dar şi de furnizarea apei la robinete şi canalizări. În timp au fost înfiinţate CUP (Compania Utilităţi Publice), Aquavas şi Raiser. Fiecare a devenit societate de sine stătătoare, şi-au luat activele şi patrimoniul şi au lăsat RAGCL-ului, societatea mamă, toate datoriile. CUP s-a desprins din 2006, iar Aquavas din 2008.

Mai multe pentru tine:
Regele Charles, mișcare istorică neașteptată, prima dată în 1428 de ani! Suveranul a numit o femeie în acest post cheie pentru Marea Britanie
Cea mai puternică rugăciune! Spune-o zilnic şi scapi de orice rău
Celebra Jane Goodall, specialistă în cimpanzei: „I-aș trimite pe Trump, Musk, Putin, Xi și Netanyahu într-o călătorie fără întoarcere în spațiu”
Mihai Trăistariu intervine în scandalul burselor: „Unde să lucreze studenții, să facă striptease noaptea?” Mesaj dur pentru guvernanți: „Asta nu mai e carte!”
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
Un oraș din România oferă sprijin seniorilor singuri. Cum funcționează ceasul cu buton de urgență
Vieți ca-n povești? Destinul tulburător al surorilor Guinness: blestemul unei dinastii de aur. Adevărul ascuns despre surorile Guinness
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda
Octavian Ursulescu rupe tăcerea. Ce relație era, de fapt, între Alexandru Arșinel și Stela Popescu? Mulți îi credeau soț și soție: „Un cuplu sudat numai pe scenă”
Rețetă turcească de salată de vinete cu iaurt și usturoi. E dietetică, delicioasă și sănătoasă
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”