Lecţia Sandei Marin, doamna bucătăriei româneşti, despre cum se găteşte impecabil delicioasa peltea de coacăze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peltea de coacăze FOTO Reţete Merişor

Pelteaua de coacăze este delicioasă şi se prepară foarte uşor. Vă propunem aici o reţetă din celebra carte de bucate a Sandei Marin.

Ingredinte:  1,5 kg coacăze, 1 kg zahăr

Mod de preparare:

Zeama pentru pelteaua de coacăze se poate obţine în două feluri:

1 Se spală coacăzele şi se pun pe o sită să se scurgă. Nu se desfac boabele de pe cotor. Se îndepărtează numai cele stricate, iar restul se sfărâmă cu mâna într-un castron. Se storc apoi, câte puţin odată, printr-o pânză deasă. Drojdia rămasă se umezeşte cu puţină apă şi se mai stoarce ca să iasă toată zeama. Se lasă să se limpezească, se trece din nou printr-o pânză şi se pune la fiert cu zahărul.

2. Se spală coacăzele, se desfac boabele de pe cotoare şi se pun într-o cratiţă cu puţină apă. Se fierb un sfert de oră la foc foarte mic, mişcând cratiţa din când în când, până încep boabele să se moaie. Se răstoarnă totul pe o sită deasă, deasupra unui castron, sau se trec printr-o pânză, lăsând să se scurgă încet. Se lasă să se limpezească.

Zeama obţinută într-unul din felurile arătate mai sus se măsoară şi se pun într-o tingire cu zahăr, în proporţie de 1 kg de zahăr la 1 litru zeamă bine limpezită. Se ţine la foc foarte mic, amestecând, până se topeşte tot zahărul. Se pune apoi pe foc iute şi se ia spuma cu grijă de câte ori se ridică. Se lasă să fiarbă până se leagă ca pentru şerbet. Se încearcă dacă este gata punând puţină pe o farfurioară. După ce s-a răcit, se desparte pelteaua cu linguriţa în două, formând o cărare. Dacă cele două părţi nu se reunesc la loc, pelteaua este gata.

În acest timp, tingirea se dă la o parte, ca să nu mai fiarbă pelteaua. Când este prea legată pelteaua devine cleioasă. Se toarnă fierbinte în borcane, având grijă să învelim borcanul, dacă este de sticlă, cu cârpă udă ca să nu se spargă.

Mai multe pentru tine:
Tânăra de 18 ani care a întors toate scaunele la Vocea României: „Absolut extraordinar!” Cine este Sunamita Beza
Cel puțin 6 morți și 25 de persoane spitalizate după ce au mâncat acest preparat la restaurant
Scandal de pomină pe „Hai-Hui”, numele emisiunii Marinei Almășan, de la TVR 2. Ce acuzații i se aduc: „Nu e o invenție a TVR”. Replica vedetei: „N-a furat nimeni de la nimeni!”
Black Friday 2025. Reduceri mari la încălţăminte și electrocasnice
„Noi i-am pus cruce!” Cum a ajuns să arate una dintre cele mai populare stațiuni balneare din România. Dan Negru: „Când eram copil veneam cu ai mei”
Top 5 bestselleruri internaționale 2025 și titluri bonus – Descoperă-le și comandă-le acum pentru serile de iarnă și cadouri de sărbători
Alexandru Ion și Ștefan Floroaica: “Ne-am întors din Asia Express cu multe kilograme în plus... în bagajul vieții”
Adevărul despre relația din spatele scenei dintre Angela Similea și „Prințul șlagărelor”. Fiul compozitorului Marcel Dragomir rupe tăcerea: „Ea era ca pe un piedestal!” Ultimele lui cuvinte
Black Friday 2025: Cele mai apreciate parfumuri de damă în România – Top recenzii clienți. Idei de cadouri pentru sărbători
Black Friday 2025, o oportunitate pentru doamnele care vor să arate bine. Top 3 cele mai bune produse pentru ten, apreciate de clienți
Ce i-a provocat unei jurnaliste cancer intestinal la 44 de ani? Nu fuma, nu bea și avea o greutate normală