Teatru Naţional din Cluj va fi luminat în albastru de Ziua Mondială a Diabetului. Teste gratuite în Piaţa Mihai Viteazu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatul care măsoară glicemia  FOTO: Adevărul

Campania naţională “Controlează-ţi Diabetul” continuă cu cea de a V-a ediţie, la Cluj-Napoca, în zilele de 14, 15 şi 16 noiembrie şi vrea să atragă atenţia asupra numărului mare de cazuri de persoane diagnosticate cu diabet din ţara noastră.

Evenimentul coincide cu Săptămâna de Luptă Împotriva Diabetului şi cu Ziua Mondială a Diabetului, şi se va derula pe parcursul a 3 zile. Manifestarea va include o serie de activităţi dedicate atât publicului profesionist, cât şi publicului larg. Obiectivul tuturor acţiunilor din această perioadă este acela de a conştientiza importanţa prevenţiei, diagnosticării precoce şi controlului diabetului zaharat.

„La nivel mondial sunt peste  371 de milioane de persoane cu diabet zaharat şi se preconizează că până în 2030 acest număr va depasi 552 de milioane. În acest context se desfăşoară Campania Naţională Controlează-ţi Diabetul, ajunsă la cea de-a cincea ediţie“, subliniază prof.univ.dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

În cadrul campaniei naţionale vor avea loc şi testări gratuite ale glicemiei şi hemoglobinei glicate într-un cort special amenajat în Piaţa Mihai Viteazul, în zilele de 14 şi 15 noiembrie, între orele 9.00 şi 16.00.

„Prevenţia, diagnosticarea precoce şi controlul sunt mesajele cheie ale Campaniei Naţionale Controlează-ţi Diabetul. Este important ca fiecare dintre noi să conştientizeze importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos pentru prevenirea diabetului”, a declarat conf.univ.dr. Gabriela Roman, Vicepreşedintele Societăţii Europene de Obezitate.

Ţinând cont de faptul că medicii recomandă practicarea sportului ca măsură de prevenţie a diabetului,mâine, 14 noiembrie, de la ora 17.00, la Polus Center,  va avea loc o acţiune numită „Sport pentru tine, mişcare pentru sănătatea ta“, în acre va fi promovat dansul ca o modalitate de mişcare fizică.

Peste tot în lume, de Ziua Mondială a Diabetului (14 noiembrie), sunt iluminate în albastru clădiri reprezentative în semn de solidaritate cu milioanele de persoane care suferă de această boală. La cluj va fi luminat în albastru Teatrul Naţional.

”Diabetul este una dintre cele mai grave afecţiuni deoarece în timp, dacă nu este controlată eficient, poate deveni extrem de periculoasă din cauza complicaţiilor care pot duce la boli cardiovasculare, amputaţii ale membrelor, pierderea vederii sau probleme renale”, afirmă prof. univ.dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Evenimentul este organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice cu sprijinul partenerului local, Centrul Clinic Judeţean de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Cluj-Napoca.

Mai puteţi citi:

Testări gratuite ale glicemiei, de Ziua Mondială a Diabetului