„Tochitura boierului Mărăcineanu“, reţeta veche de câteva secole care-ţi răsfaţă papilele gustative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se zice că boierul Mărăcineanu, care deţinea în proprietate toată partea comunei Mărăcineni, cu satele Căpăţâneşti şi Potoceni, era un mare gurmand căruia foarte greu îi intrai în graţii ca bucătar.

Cei mai pricepuţi bucătari trudeau neîncetat ca să prepare bucate pe placul boierului pretenţios. 

Astfel a luat naştere ”Tochitura boierului Mărăcineanu”, reţetă pe care Chef Cristi Dobre ”Ice” a reconstituit-o şi ne-o împărtăşeşte.

Înainte de a ne apuca de gătit, ne aprovizionăm cu următoarele ingrediente:

- 2kg. ceafă şi spată de purcel, tăiate bucăţi mari şi ţinute peste noapte în vin roşu, presărate cu sare şi praf de chimion; 

- câteva costiţe de purcel;

- 0,5 kg. cârnaţi de oaie daţi la fum cald, pe care îi vom adăuga ultimii în preparat; 

- 12, 13 tomate roşii şi bulion de ardei;

- 1 kg. ceapă roşie tăiată julien;

- sare, zahăr, piper, dafin, ienibahar, usturoi verde şi uscat. 

”Folosim un ceaun sau tuci de fontă ori aluminiu, cu capac, pe care-l punem la foc iute. Adăugăm o mâna de sare grunjoasă şi când s-a încins punem carnea. Vinul în care a stat carnea păstrăm separat. Lăsăm să sfârâie bine pentru a se închide porii”, spune Chef Cristi. 

Preparatul se fierbe la foc mic. Adăugăm două, trei roşii mărunţite, amestecăm bine, apoi adăugăm vinul în care a stat carnea peste noapte. 

Adăugăm 10 boabe de piper, o frunză de dafin, 2-3 boabe de ienibahar, 3 fire de usturoi verde, punem capacul şi lăsăm la foc mic circa 30 minute. Adăugăm apă atât cât este nevoie. 

”Luăm zece roşii, pe care le tăiem cubuleţe şi le adăugăm peste carne. Amestecăm bine şi acoperim, gătind în continuare la foc mic încă 30 minute. Când carnea este fragedă, adăugăm cârnaţii afumaţi şi două linguri de bulion de ardei, plus o linguriţă de zahăr. Amestecăm bine, acoperim pentru încă 10 minute ca să fiarbă şi să se omogenizeze bulionul. Închidem focul şi adăugăm 5 căţei de usturoi striviţi şi tocati fin”, spune Chef Cristi ”Ice”. 

Servim cu mămăliguţă dreasă cu unt, brânză veche de capră sau oaie, ochiuri la capac şi un pahar de vin demisec rosé, puţin acidulat.

Mai multe pentru tine:
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Zi tristă la Casa Regală română! Fiicele Regelui Mihai s-au reunit în lacrimi și durere
Numerologia anului 2026 indică un an deosebit. Datele-cheie ale anului și predicțiile după ziua de naștere
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”