„Tochitura boierului Mărăcineanu“, reţeta veche de câteva secole care-ţi răsfaţă papilele gustative
0Se zice că boierul Mărăcineanu, care deţinea în proprietate toată partea comunei Mărăcineni, cu satele Căpăţâneşti şi Potoceni, era un mare gurmand căruia foarte greu îi intrai în graţii ca bucătar.
Cei mai pricepuţi bucătari trudeau neîncetat ca să prepare bucate pe placul boierului pretenţios.
Astfel a luat naştere ”Tochitura boierului Mărăcineanu”, reţetă pe care Chef Cristi Dobre ”Ice” a reconstituit-o şi ne-o împărtăşeşte.
Înainte de a ne apuca de gătit, ne aprovizionăm cu următoarele ingrediente:
- 2kg. ceafă şi spată de purcel, tăiate bucăţi mari şi ţinute peste noapte în vin roşu, presărate cu sare şi praf de chimion;
- câteva costiţe de purcel;
- 0,5 kg. cârnaţi de oaie daţi la fum cald, pe care îi vom adăuga ultimii în preparat;
- 12, 13 tomate roşii şi bulion de ardei;
- 1 kg. ceapă roşie tăiată julien;
- sare, zahăr, piper, dafin, ienibahar, usturoi verde şi uscat.
”Folosim un ceaun sau tuci de fontă ori aluminiu, cu capac, pe care-l punem la foc iute. Adăugăm o mâna de sare grunjoasă şi când s-a încins punem carnea. Vinul în care a stat carnea păstrăm separat. Lăsăm să sfârâie bine pentru a se închide porii”, spune Chef Cristi.
Preparatul se fierbe la foc mic. Adăugăm două, trei roşii mărunţite, amestecăm bine, apoi adăugăm vinul în care a stat carnea peste noapte.
Adăugăm 10 boabe de piper, o frunză de dafin, 2-3 boabe de ienibahar, 3 fire de usturoi verde, punem capacul şi lăsăm la foc mic circa 30 minute. Adăugăm apă atât cât este nevoie.
”Luăm zece roşii, pe care le tăiem cubuleţe şi le adăugăm peste carne. Amestecăm bine şi acoperim, gătind în continuare la foc mic încă 30 minute. Când carnea este fragedă, adăugăm cârnaţii afumaţi şi două linguri de bulion de ardei, plus o linguriţă de zahăr. Amestecăm bine, acoperim pentru încă 10 minute ca să fiarbă şi să se omogenizeze bulionul. Închidem focul şi adăugăm 5 căţei de usturoi striviţi şi tocati fin”, spune Chef Cristi ”Ice”.
Servim cu mămăliguţă dreasă cu unt, brânză veche de capră sau oaie, ochiuri la capac şi un pahar de vin demisec rosé, puţin acidulat.