Cum a ajuns Babicul de Buzău cel mai apreciat salam din lume. „Combinaţia perfectă între gust, arome şi consistenţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Babicul se produce în zona Buzăului

Picantul Babic de Buzău este cel mai apreciat salam din lume, conform unui site croat cu specific culinar. Dacă nu l-aţi gustat încă, nu pierdeţi această şansă. Îl puteţi procura din carmangeriile situate de-a lungul rutei către ţinutul Vulcanilor Noroioşi.

Tasteatlas.com, un agregator de articole despre mâncare şi turism culinar, gândit ca o hartă a gastronomiei mondiale, a lansat recent ”Top 10 cele mai apreciate salamuri şi cârnaţi din lume”. 

Înaintea unor mezeluri din Croaţia, Germania, Turcia sau Spania apare Babicul de Buzău. Poziţia din clasament nu-i surprinde deloc pe buzoieni. Salamul picant este foarte căutat de turiştii care ajung în zona Vulcanilor Noroioşi.

”Se opresc de obicei când merg spre Vulcanii Noroioşi, mulţi vor babic, ghiudem, cârnaţii de Pleşcoi. Babicul este foarte căutat, pentru că i s-a dus vestea că este foarte gustos”, ne spune Mirela Băncilă, comerciant din Berca.

Babicul produs în Buzău este prezentat de site-ul cu specific culinar ca fiind un salam tradiţional românesc, crud, uscat. Conţine de obicei un amestec de carne de porc şi de vită, condimentat cu sare, boia de ardei dulce şi iute. 

Amestecul de carne este introdus în maţe subţiri de vită, care sunt apoi presate, afumate şi uscate în lunile reci de iarnă. Savoarea şi iuţimea babicului pot diferi de la un producător la altul, în funcţie de reţetele alese de fiecare.

”Ca şi compoziţie, este carne de porc şi vită şi are o perioadă de procesare foarte mare. Ca termen de valabilitate ajunge la 60 de zile. Gustul, intensitatea aromelor, consistenţa, toate variază în funcţie de proporţiile de carne şi condimente utilizate. Este un produs natural sută la sută”, ne explică Mihaela Marchidan, angajata unei carmangerii din Pleşcoi.

Andrei Marica este unul dintre producătorii de babic din zona Berca. Foloseşte o reţetă preluată de la bunicul lui, Nea` Ticu, renumit producător de cârnaţi de Pleşcoi, pastramă şi babic. 

”Produsul scade undeva la 40 la sută după procesul de zvântare, are un gust un pic dulceag şi apoi iute datorită pastei de ardei. Este combinaţia perfectă între gust, arome şi consistenţă. Sunt mici secrete despre care se ştie doar în zona Buzăului”, declară Andrei Marica, producător de mezeluri tradiţionale.

Împreună cu celebrii cârnaţi de Pleşcoi, babicul este nelipsit din meniurile pensiunilor din judeţul Buzău. Se consumă ca aperitiv, dar şi în diverse preparate româneşti, cum ar fi omlete, pilafuri sau tocăniţe.

”Babicul este cât trebuie de picant şi poate fi servit ca aperitiv, înainte de masă. De exemplu, bărbaţii mănâncă babic şi beau ţuică, afinată. Cine mănâncă o dată, va fi cucerit de gustul babicului de Buzău”, spune Nicoleta Marin, proprietara pensiunii Cob Village, din Berca.

Acest tip de salam iute provine de la populaţii venite odinioară de la sud de Dunăre şi stabilite lângă Buzău. Pe lângă carmangeriile autorizate să producă babicul, în Buzău sunt câteva zeci de gospodari care îl prepară după reţete moştenite de la bătrânii familiei.

”La fum îl ţin o zi, o zi şi jumătate, apoi îl scot de la fum şi îl dau la aer. Azi îl scot, mâine îl ţin la aer în pod, unde îl ţin până la cinci săptămâni”, spune Ion Cristea, gospodar din comuna Smeeni.

În clasamentul publicat de tasteatlas.com, pe locul şapte a fost plasat Salamul de Sibiu. Prezentat ca fiind preparat după o reţetă veche de peste 100 de ani, salamul de Sibiu este un cârnat de porc crud şi apoi afumat, produs în provincia românească Sibiu. 

Mai apar produse din Croaţia, Germania, Portugalia, Turcia, Bulgaria şi Spania. Pe locul doi este Kulen, un produs tradiţional croat, iar pe locul trei, Fuet, un cârnat uscat din regiunea catalană a Spaniei.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Mai multe pentru tine:
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
O tânără prezentatoare a murit la nici 30 de ani
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Prețurile au sărit în aer la Târgurile de Crăciun din Capitală! Cât au ajuns să coste vinul fiert, sărmăluțele și fasolea cu ciolan?! Vizitatorii au rămas uluiți!
A iertat-o pe bunica regină, care l-a lăsat fără titlul de prinț. Nikolai, apariție spectaculoasă alături de Margareta a Danemarcei
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Cât costă șuba ciobănească îmbrăcată de Diana Șoșoacă de 1 Decembrie? Verdictul dur al stiliștilor: „Se poartă numai la stână!” Moda e lansată, de fapt, de Gigi Becali
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online