Porcul tăiat în gospodărie, înlocuit cu carnea la kilogram de la carmangerie sau supermarket

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechiul obicei al tăiatului porcului a început să se întâlnească tot mai rar în Bistriţa-Năsăud, locul lui Ghiţă fiind luat de carnea la kilogram cumpărată de la carmangerie  sau din supermarket. „De vină” pentru asta este tocmai preţul care a ajuns încet, încet prohibitiv, un porc ajungând să coste cât un salariu mediu.

Zarvă mare în carmangeriile din Bistriţa-Năsăud şi în supermarketuri deopotrivă. Bistriţenii au ajuns să caute porcul în magazin şi nu la târg sau în gospodăriile ţăranilor din judeţ.

Motivul pentru care bistriţenii se depărtează încet, încet de o tradiţie ce încă reuşeşte să adune membrii familiei în acelaşi loc este tocmai preţul pe care a ajuns să-l aibă „Ghiţă”. Un kilogram de carne de porc în viu costă 10 lei dacă animalul are până în 100 de kilograme, iar preţul poate fi negociat până la 8,5 lei dacă greutatea lui Ghiţă trece de 150 de kilograme.

Astfel, un porc de 150 de kilograme, care, ce-i drept satură luni bune o familie numeroasă, ajunge să coste 1500 de lei, cât un salariu mediu.

Cei care încă doresc să păstreze tradiţia şi să-şi achiziţioneze un porc pe care să-l sacrifice în propria gospodărie o mai pot face de la târgurile de animale din Beclean, Năsăud sau Lechinţa sau direct din curtea ţăranilor, care mai nou au apelat la Internet pentru a-şi face cunoscută marfa.

Pentru cei care nu sunt dispuşi să scoată din buzunare peste 1000 de lei pentru un porc stau la dispoziţie carmangeriile care deşi practică preţuri mult mai mari decât ţăranii dau posibilitatea cumpărătorilor să achiziţioneze cantităţi mai mici.

În carmangeriile  şi supermarket-urile din Bistriţa-Năsăud pulpa de porc poate fi găsită cu 25 de lei kilogramul, ceafa de porc cu 23 de lei/kg, carnea tocată cu 18 lei, iar măruntaiele şi organele au preţuri cuprinse între 12 lei şi 15 lei.

Şi porcul din magazin le poate asigura o masă tradiţională bistriţenilor, majoritatea pregătind din carnea cumpărată cârnaţ şi caltaboş, pe care mai apoi îi afumă pentru a obţine acelaşi gust de care se bucură cei păstrează obiceiul şi sacrifică porcul.

Astfel, 10 kilograme de carne tocată, pe care dai 180 de lei îţi asigură cam 10 cârnaţi, iar 5 kilograme de măruntaie şi organe 8-10 bucăţi de caltaboş.



Vă mai recomandăm:

Cu cât îşi cumpără clujenii carnea de porc pentru sărbători

A început goana după carnea de porc. Comercianţii vasluieni au crescut preţurile în această perioadă cu 20 %

Mai multe pentru tine:
AUR ajunge la 40,8% în intenția de vot pentru parlamentare. Diferența dintre Putere și Opoziție se subțiază
Satul din România care are un singur locuitor: „Nu a vrut în ruptul capului să plece”
Copiii care merg la școală cu ghiozdane goale, manuale lipsă și haine insuficiente: „Pentru mulți rămâne un loc al stresului și rușinii.” Studiul care dezvăluie realitatea cruntă
Cum arată fiica adolescentă a lui Kim Jong Un. Apariția spectaculoasă a lui Kim Ju Ae alături de liderul corean la Beijing, la prima ieșire internațională
Motivul despărțirii dintre Dan Bittman și Liliana Ștefan, mama celor trei copii ai artistului: „De asta s-a și ajuns unde s-a ajuns”
Aşa arată acum şcoala unde s-a filmat celebra peliculă „Liceenii”. Clădirea liceului „Alexandru Ioan Cuza” din București a rămas doar un schelet de beton
Scandalul în urma căruia Chivu a fost făcut „țigan” în Italia. Românul, bântuit de „Bătrâna Doamnă”
În urma asasinării șocante a lui Charlie Kirk, rămân în urma sa, îndurerați, o soție și doi copii
Catherine Zeta-Jones, pusă la zid din cauza unui comentariu deplasat despre un băiat de 12 ani
Daciana Sârbu și-a refăcut viața după divorțul de Victor Ponta. Cine este bărbatul care l-a înlocuit pe fostul premier al României?
Singurul dictator sovietic înlăturat din funcție: «Hrușciov a demascat cultul lui Stalin după moartea lui, iar noi demascăm cultul lui Hrușciov cu el în viață»