VIDEO Agricultorii au blocat circulaţia pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii care protestează de câteva zile în faţa Guvernului de la Chişinău au blocat circulaţia pe Bulevardul Ştefan cel Mare marţi, 15 decembrie, în jurul orei 14.00. Aceştia au scos tractoarele în drum după ce nimeni din oficiali nu a ieşit din sediu Guvernului ca să-i asculte.

Manifestanţii au încercat iniţial să intre în Guvern, însă clădirea a fost încercuită de către forţele de ordine, care nu au permis accesul în instituţie. După mai multe tentative eşuate de a intra în sediul Executivului, fermierii au decis să-şi manifesta prin a ieşi cu tractoarele pe carosabil şi blocând circulaţia rutieră. 

Circulaţia rutieră pe Bulevardul Ştefan cel Mare, în perimetrul Pieţii Marii Adunări Naţionale, a fost blocată pentru circa 10 minute, după care manifestanţii au renunţat la această idee şi s-au retras.

Manifestanţii sunt nemulţumiţi de prevederile politicii bugetar-fiscale, în special majorarea cotei TVA la producţia agricolă primară, de la 8% la 12%. Agricultorii cer demisia ministrului agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Ion Perju, dar şi demisia Guvernului, transmite IPN.

Directorul Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, a declarat că agricultorii sunt indignaţi de ignoranţa cu care autorităţile responsabile îi tratează, deja de jumătate de an. Acest fapt îi impune să iasă în stradă. El a făcut apel la conştiinţa fiecărui deputat care mai are în el bunul simţ” – să nu permită votarea în Parlament a politicii bugetar-fiscale propuse de Guvern. Vasile Mîrzenco spune că documentul prevede măriri neargumentate de cheltuieli pentru unele instituţii. În opinia sa, banii ar trebui redirecţionaţi unde există necesitate stringentă. Agricultorii nu au acum cu ce semăna câmpurile şi au nevoie de susţinere.