Nouă ţări europene semnează un acord pentru o „iniţiativă europeană de intervenţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă ţări europene se angajează luni în vederea unui nou mecanism de cooperare europeană în materie de apărare, denumit „iniţiativa europeană de intervenţie“, a anunţat ministrul francez al Apărării, Florence Parly, într-un interviu apărut duminică seară pe site-ul cotidianului francez „Le Figaro“.

„O scrisoare de intenţie (...) va fi semnată luni în Luxemburg de Germania, Belgia, Danemarca, Olanda, Estonia, Franţa, Portugalia, Spania şi Regatul Unit“, a declarat ea, citată de agenţia Belga.

Italia, care se afla printre ţările interesate de această iniţiativă, dar care are de curând un nou guvern, încă analizează posibilitatea de a se alătura acestui mecanism de cooperare europeană, a precizat Parly.

Iniţiativa privind această forţă comună europeană i-a aparţinut preşedintelui francez, Emmanuel Macron, care a prezentat ideea încă din luna septembrie a anului trecut, la Sorbona. Însă controversele pe marginea acestui subiect nu au lipsit, în contextul în care proiectul se derulează în afara structurilor UE şi NATO.