Biden se va întâlni cu Zelenski în Franța și la Summitul G7, în Italia. Ce vor discuta

0
Publicat:

Preşedintele SUA Joe Biden se va întâlni cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia festivităţilor celei de-a 80-a aniversări a Debarcării în Normandia, apoi la summitul G7 din Italia, a anunţat marţi Casa Albă la scurt timp după plecarea preşedintelui american în Franţa, relatează AFP, citată de Agerpres.

Zelenski primit de Biden la Casa Albă - FOTO EPA EFE

 „În cursul deplasării sale în Normandia, el va avea ocazia să discute cu preşedintele Zelenski pentru a discuta despre situaţia actuală din Ucraina şi despre cum putem continua să aprofundăm sprijinul pentru Ucraina", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională, Jake Sullivan, la bordul Air Force One. 

Președinția franceză a anunțat marți că președintele francez Emmanuel Macron îl va primi pe Volodimir Zelenski vineri la Palatul Elysée, a doua zi după festivitățile celei de-a 80-a aniversări a Debarcării în Normandia, pentru a discuta despre "nevoile Ucrainei" în fața Rusiei, conform AFP. 

Rusia, care susține că a realizat progrese constante în ultimele săptămâni în estul și nord-estul Ucrainei, a declarat marți că nu exclude posibilitatea ca forțele sale să atace instructorii francezi pe teritoriul ucrainean. Rusia susține că aceştia sunt deja prezenţi la faţa locului.

Totodată, preşedintele american Joe Biden va discuta cu ceilalţi lideri ai statelor grupului G7, la viitorul summit din 13-14 iunie din Apulia (Italia), despre folosirea activelor suverane ale Rusiei pentru a ajuta Ucraina, a informat marţi Casa Albă, potrivit Reuters.  

Preşedintele şi liderii G7 vor discuta despre o serie dintre cele mai presante subiecte globale, inclusiv sprijinul neabătut al G7 pentru Ucraina”, a afirmat purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre într-un comunicat.  

„Liderii vor face să avanseze eforturile de a utiliza activele suverane imobilizate ale Rusiei pentru a ajuta Ucraina, precum şi acţiuni de a continua să impună costuri Rusiei şi celor care sprijină efortul de război al Rusiei”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe în comunicatul menţionat.