Portokalopita: prăjitura grecească pe care românii o adoră în vacanțe. Rețeta rapidă și ușoară

0
Publicat:

Pe lângă gyros, tzatziki și fructe de mare, această prăjitură tradițională, însiropată cu suc de portocale, este unul dintre preparate preferate ale românilor în vacanțele din Grecia.

Portokalopita: prăjitură tradițională grecească, însiropată cu suc de portocale FOTO Shutterstock

Portokalopita se prepară în multe zone ale Greciei și, cu toate că originea ei nu este pe deplin cunoscută, se pare că acest desert s-a născut din sărăcie. Mai ales în zonele rurale, mâncarea nu se irosea niciodată, iar toate alimentele erau consumate sau retransformate. Astfel, prăjitura cu suc de portocale a apărut ca urmare a faptului că rămâneau resturi de foi de plăcintă de la alte preparate, iar acestea au fost transformate într-un desert delicios.

Din câteva ingrediente simple poți obține un desert ușor și aromat, cu specific mediteraneean. Această prăjitură grecească cu suc de portocale e un deliciu din care toată lumea va vrea și a doua porție!

Iată cea mai simplă rețetă de portokalopita

Ingrediente

  • 20 foi subțiri de plăcintă
  • 4 ouă
  • coaja rasă de la 1 portocală netratată
  • 200 g iaurt grecesc (10% grăsime)
  • 1 linguriță praf de copt
  • 150 g zahăr
  • 100 g unt topit și răcit
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • unt, pentru uns

Pentru sirop:

  • 150 ml apă
  • 100 g zahăr
  • coaja rasă de la 1 portocală bio

Pasul 1

Decongelezi foile de plăcintă și le rupi în bucățele mici. Le pui într-un castron încăpător.

Pasul 2

În alt bol, mixezi ouăle, iaurtul, zahărul, extractul de vanilie, coaja rasă de portocală, praful de copt și sucul de portocale. Adaugi și untul topit și răcit și mai mixezi puțin.

Pasul 3

Torni amestecul lichid peste foile de plăcintă rupte, amesteci, lași la infuzat 2-3 minute, apoi torni compoziția într-o tavă cu pereții înalți, unsă cu puțin unt. Dai la cuptorul preîncălzit, 30 minute la 170-180 ºC.

Pasul 4

Pentru sirop, pui la fiert apa cu zahărul și coaja rasă de portocală. După ce fierbe la foc mediu 3-4 minute, dai deoparte. Scoți prăjitura din cuptor și torni peste ea imediat siropul. Lași la răcorit, apoi dai tava la frigider o oră. Decorezi desertul cu felii de portocală și îl poți servi cu înghețată de vanilie.

Mai multe pentru tine:
Tragedia care i-a marcat viața lui Horia Moculescu. A avut un fiu care a murit la 31 de ani. Mariana Moculescu, confesiuni dureroase: „Nu mai răspundea la telefon”
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor
Black Friday la Flanco: Top oferte la soundbar-uri, sisteme audio și boxe portabile
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Ce i-a provocat unei jurnaliste cancer intestinal la 44 de ani? Nu fuma, nu bea și avea o greutate normală
Promoții de iarnă PetMax: Suplimente veterinare esențiale pentru câini și pisici cu reduceri de până la 69%
Imagini impresionante cu Kate Middleton în lacrimi! Sobră, Prințesa de Wales a onorat o tradiție specială
Fashion Days Black Friday 2025 – ultimele ore de reduceri de până la 90%. Transformă-ți outfitul în cel mai spectaculos mod, cu opere de artă
VIDEO Informații înfiorătoare despre unul dintre cele mai scandaloase cazuri din istorie. Safari uman la 70.000 de lire sterline. Mai mulți bogați au ucis cu cruzime copii și femei, familii întregi. Cum s-au organizat excursiile de vânătoare umană
A murit Horia Moculescu! Mesajul cutremurător transmis de fiica celebrului compozitor: „Mă sufocă și mă strânge lumea, tată! Nu pot să respir. Nu știu să trăiesc.”
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €