Portokalopita: prăjitura grecească pe care românii o adoră în vacanțe. Rețeta rapidă și ușoară

0
Publicat:

Pe lângă gyros, tzatziki și fructe de mare, această prăjitură tradițională, însiropată cu suc de portocale, este unul dintre preparate preferate ale românilor în vacanțele din Grecia.

Portokalopita: prăjitură tradițională grecească, însiropată cu suc de portocale FOTO Shutterstock

Portokalopita se prepară în multe zone ale Greciei și, cu toate că originea ei nu este pe deplin cunoscută, se pare că acest desert s-a născut din sărăcie. Mai ales în zonele rurale, mâncarea nu se irosea niciodată, iar toate alimentele erau consumate sau retransformate. Astfel, prăjitura cu suc de portocale a apărut ca urmare a faptului că rămâneau resturi de foi de plăcintă de la alte preparate, iar acestea au fost transformate într-un desert delicios.

Din câteva ingrediente simple poți obține un desert ușor și aromat, cu specific mediteraneean. Această prăjitură grecească cu suc de portocale e un deliciu din care toată lumea va vrea și a doua porție!

Iată cea mai simplă rețetă de portokalopita

Ingrediente

  • 20 foi subțiri de plăcintă
  • 4 ouă
  • coaja rasă de la 1 portocală netratată
  • 200 g iaurt grecesc (10% grăsime)
  • 1 linguriță praf de copt
  • 150 g zahăr
  • 100 g unt topit și răcit
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • unt, pentru uns

Pentru sirop:

  • 150 ml apă
  • 100 g zahăr
  • coaja rasă de la 1 portocală bio

Pasul 1

Decongelezi foile de plăcintă și le rupi în bucățele mici. Le pui într-un castron încăpător.

Pasul 2

În alt bol, mixezi ouăle, iaurtul, zahărul, extractul de vanilie, coaja rasă de portocală, praful de copt și sucul de portocale. Adaugi și untul topit și răcit și mai mixezi puțin.

Pasul 3

Torni amestecul lichid peste foile de plăcintă rupte, amesteci, lași la infuzat 2-3 minute, apoi torni compoziția într-o tavă cu pereții înalți, unsă cu puțin unt. Dai la cuptorul preîncălzit, 30 minute la 170-180 ºC.

Pasul 4

Pentru sirop, pui la fiert apa cu zahărul și coaja rasă de portocală. După ce fierbe la foc mediu 3-4 minute, dai deoparte. Scoți prăjitura din cuptor și torni peste ea imediat siropul. Lași la răcorit, apoi dai tava la frigider o oră. Decorezi desertul cu felii de portocală și îl poți servi cu înghețată de vanilie.

Mai multe pentru tine:
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Cu cea mai spectaculoasă tiară a ei! Prințesa Kate a captat atenția tuturor la Banchetul de Stat de la Windsor, alături de William
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid