Ziua tortului Sacher. Cum se prepară celebrul desert vienez pentru care s-a dus o luptă în instanță

0
Publicat:

Sachertorte, o prăjitură din ciocolată iubită în întreaga lume, este sărbătorită în fiecare an pe 5 decembrie. 

Tortul Sacher a fost creat în 1832
Tortul Sacher a fost creat în 1832 FOTO Shutterstock

Tortul Sacher este un desert creat de ucenicul bucătar Franz Sacher, în 1832. Sacher, care avea 16 ani, îl înlocuia, de fapt, pe bucătarul-şef, care se îmbolnăvise și a avut ideea acestui desert de geniu, pe care l- creat pentru o recepție a cancelarului austriac Klemens von Metternich.

Eduard Sacher, fiul lui Franz, a perfecţionat reţeta tortului lucrând în laboratoarele Casei Demel. Ulterior a deschis Casa Sacher în 1876 luând cu el şi reţeta tortului şi denumind-o Sachertorte. A avut loc o bătălie juridică pentru a stabili cine putea să eticheteze tortul lor drept "Tortul Sacher original". În 1963 s-a ajuns în cele din urmă la o înţelegere prin care hotelul Sacher din Viena a primit drepturile asupra etichetei, dar Demel putea să-şi decoreze torturile cu inscripția „Eduard-Sacher-Torte“, potrivit Agerpres.

Original Sacher Torte are două straturi de blat moale de ciocolată care sunt separate de gem de caise. Este acoperit cu glazură de ciocolată şi este servit cu frişcă neîndulcită. Reţeta este un secret bine păzit, deşi tortul în sine este unul dintre cele mai recunoscute din lume. Hotelul Sacher din Viena este singurul care deţine astăzi reţeta originală şi vinde anual peste 270.000 de torturi.

Cum se prepară celebrul tort Sacher, după o rețetă care a recreat aproape fidel originalul.

Ingrediente

Pentru blat

120 g unt

140 g făină

120 g ciocolată amăruie (55-60% cacao)

6 ouă

180 g zahăr

1 praf de sare

200 g gem de caise

30 ml rom

Pentru glazură:

200 g ciocolată amăruie (55-60% cacao)

150 ml smântână lichidă (20% grăsime)

Pentru decor:

300 ml smântână neîndulcită pentru frișcă (35% grăsime)

Preîncălzești cuptorul la 170 ˚C şi tapetezi cu hârtie de copt o formă de tort cu inel detaşabil. Pentru blat, topeşti ciocolata şi untul pe baie de aburi, apoi lași amestecul la răcorit. Separi albuşurile de gălbenuşuri. Mixezi gălbenuşurile cu 100 g zahăr până când îşi dublează volumul, apoi încorporezi treptat ciocolata topită.

Baţi spumă tare albuşurile cu sarea şi cu restul de zahăr tos. Încorporezi în gălbenuşuri un sfert din cantitatea de făină, apoi un sfert de albuşuri şi repeţi alternativ până ce termini ingredientele. Pui compoziţia în formă şi o ţii la cuptor 40-45 de minute. Blatul trebuie să fie uşor umed. Îl laşi la răcit înainte să-l tai transversal, în două felii.

Pui gemul şi romul într-o cratiţă, pe foc mic, amestecând doar cât să se încălzească. Întinzi gemul peste prima felie de blat şi o aşezi pe a doua deasupra.

Pentru glazură, rupi ciocolata bucăți și o topești împreună cu smântâna, pe foc mic. Amesteci şi o laşi să fiarbă până când se omogenizează şi se îngroaşă uşor. O dai deoparte, o laşi la răcorit apoi torni glazura peste tort, având grijă să „îmbrace“ și marginile.

Pentru frișcă, mixezi smântâna rece, ținută în prealabil la frigider. Când frișca este aerată și tare, e gata. Servești tortul cu frișcă, decorat după imaginație.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite