Intrăm în Postul Crăciunului. Cum faci cele mai bune sarmale de post cu ciuperci și nuci

0
Publicat:

Marți 15 noiembrie, începe al doilea mare post al anului: Postul Crăciunului 2022. Respectarea lui o adevărată provocare, ținând cont de faptul că durează nu mai puțin de 40 de zile.

Sarmalele de post sun savuroase FOTO Shutterstock

Pe lângă semnificația spirituală pe care o are, postul este o alternativă sănătoasă, iar unii nutriționiști îl consideră chiar o metodă de detoxificare. În perioada postului restricțiile sunt severe și se elimină multe alimente, unele deloc benefice (grăsimi rele, mâncare procesată etc).

Postul Crăciunului 2022 este unul dintre cele mai lungi din an, durează 40 de zile, din 15 noiembrie 2022 până în 24 decembrie 2022. Totuși, este cel mai permisiv, cu foarte multe dezlegări la pește, în aproape toate zilele de sâmbătă și duminică, dar și în alte zile.

Sarmalele sunt unul dintre cele mai iubite preparate din bucătăria românească, iar varianta de post, cu ciuperci și nuci, e delicioasă.

Sarmale de post: cum se prepară

Ingrediente

  • 1 varză murată (1,5 kg)
  • 250 g orez
  • 250 g ciuperci proaspete
  • 100 g miez de nucă, opțional
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 300 ml suc de roșii
  • sare
  • piper
  • 50 ml ulei
  • 1 legătură pătrunjel

Lași varza la desărat în apă rece, o oră, apoi alegi frunzele mari și intacte. Dacă sunt prea mari, le tai jumătăți.

Tai cepele și morcovul cubulețe, apoi le călești în ulei, 4-5 minute, la foc mediu, amestecând ocazional. Adaugi ciupercile spălate şi tăiate fin, gătești încă 5 minute și pui orezul spălat în mai multe ape.

Torni 300-400 ml de apă şi laşi să fiarbă până ce lichidul e absorbit în totalitate. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, adaugi verdeaţa tocată, miezul de nucă mărunțit, amesteci şi laşi la răcorit.

Tai fin frunzele mici de varză murată și așezi jumătate din cantitate într-o cratiță (de fontă sau vas de lut). Umpli frunzele mari cu compoziţia de orez şi le aranjezi în cratiţă. Așezi deasupra încă un strat de varză tocată, torni sucul de roșii și apă cât să acopere sarmalele.

Aşezi vasul pe foc și, după ce dă în clocot, reduci focul la mic, acoperi cu un capac și fierbi aproximativ o oră. Transferi sarmalele la cuptor, fără capac, la foc mediu (170-180 °C) și le mai ții aproximativ 30-45 de minute, până ce se rumenesc ușor. Se pot mânca reci sau calde.

Mai multe pentru tine:
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
A plecat din Kenya în căutarea unui trai mai bun în România, însă salariul l-a dezamăgit. Iată în ce țară vrea acum să se mute acum
Cel mai emoționant moment din semifinalele Vocea României 2025. Tânăra care i-a făcut să plângă pe Horia Brenciu și Theo Rose: „Ești un test pentru noi”
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor