Cum faci cel mai bun galaktoboureko, plăcinta grecească cu griş, însiropată

0
Publicat:

Grecia este destinaţia preferată de vacanță a multor români, dar ne putem bucura de aromele unice ale preparatelor grecești şi acasă. Iată un desert tradiţional delicios.

Galaktoboureko, o delicioasă plăcintă cu cremă de griș FOTO Shutterstock

Galaktoboureko este un desert popular în bucătăria grecească și poate fi întâlnit în diverse variante și în alte țări din zona Mediteranei. Numele este format din două cuvinte grecești: galaktos înseamnă lapte (deoarece prăjitura are o cremă pe bază de lapte), iar boureko este o plăcintă făcută din foi subțiri.

Acest desert este o plăcintă cu foi și o umplutură densă și dulce, însiropată după coacere cu un sirop aromat, care îi dă și o textură umedă.

Galaktoboureko este unul dintre cele mai populare deserturi grecești, alături de portokalopita și de bougatsa.

Iată rețeta pentru plăcinta cu griș galaktoboureko

Ingrediente

  • 12 foi subțiri de plăcintă
  • 100 g unt topit și răcit

Pentru umplutură:

  • 120 g griș
  • 120 g zahăr tos 
  • O linguriță extract de vanilie
  • 1 l lapte integral
  • 4 ouă

Pentru sirop:

  • 200 ml apă
  • 250 g zahăr tos
  • 1 lingură miere, opțional 
  • coaja de la o lămâie netratată
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 baton scorțișoară, opțional

Pentru sirop, pui toate ingredientele într-un vas și lași să fiarbă până ce zahărul s-a dizolvat. Adaugi, dacă dorești, și o lingură de miere, amesteci și dai deoparte la răcorit.

Pentru umplutură, torni într-o cratiță laptele și zahărul, apoi pui pe aragaz, la foc mediu. Când amestecul ajunge în punctul de fierbere, adaugi grișul în ploaie amestecând constant, ca să nu se formeze cocoloașe. Pui vanilia, reduci focul la mediu și amesteci cu un tel până ce compoziția devine cremoasă. Stingi aragazul și acoperi cu un capac, apoi lași compoziția la răcorit. Când e rece, încorporezi ouăle, unul câte unul.

Ungi o tavă cu unt topit și răcit o tavă dreptunghiulară (35x20 cm). Așezi la bază șase foi de plăcintă, unse între ele cu unt, torni umplutura și nivelezi. Așezi restul de foi de plăcintă, unse între ele cu unt. Tai cu un cuțit subțire și bine ascuțit pătrate cu latura de 7-8 cm.

Dai tava la cuptorul preîncălzit la 170 °C, aproximativ o oră, până ce plăcinta are o crustă rumenă. Imediat ce o scoți din cuptor, cât este fierbinte, torni siropul rece. O lași la răcit, apoi o ții la frigider câteva ore înainte de servire.

Mai multe pentru tine:
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Motivul halucinant pentru care Emmanuel Macron a apărut cu pantofi cu două numere mai mari. Imaginile sunt reale și au încins Internetul
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Gestul răvășitor al lui Eugen Cristea, la 7 luni de la decesul soției: „Îi simt prezența în casă, mai pun o farfurie pe masa de Crăciun”. Cine îi alină suferința?