Cum faci cea mai bună zacuscă după o rețetă de acum 100 de ani. Secretul preparatului gustos și sănătos

0
Publicat:

Cu cea mai veche reţetă de zacuscă tradiţională nu dai niciodată greș. Deși nu se prepară ușor, această reţetă este, de departe, cea mai gustoasă. Ca să fie delicioasă, gospodinele sunt sfătuite să coacă legumele pe tablă sau pe grătar.

Zacusca tradițională, un preparat gustos FOTO Shutterstock

Ingrediente

  • 2 kg ardei kapia;
  • 6 kg vinete;
  • 2 kg ardei gogoșari;
  • 2 kg roșii;
  • 500 ml ulei;
  • 1 kg ceapa;
  • usturoi;
  • foi de dafin;
  • 100 gr zahăr;
  • piper;
  • sare neiodata.

Un secret care dă aromă deosebită preparatului se referă la coacerea legumelor. Conform Antena 3, acestea pot fi coapte pe tablă sau pe grătar, dar în aceeaşi măsură pot fi pregătite şi la cuptor. Singura diferenţă este că vor fi mai închise la culoare. De asemenea, nu uitați să înţepaţi vinetele înainte de a le băga la cuptor, pentru a se elimina aburul în exces.

Mod de preparare:

 Vinetele se coc pe tablă, se curăță, apoi se lasă să se scurgă bine. Dacă nu le preparați în maximum 2 zile, le puteți congelați.

Ardeii şi gogoşarii se coc la fel, iar apoi este necesar să pregătiti bulionul sau sucul de roşii. Ceapa se toacă mărunt după care se pune în uleiul încins, într-un ceaun mare. Se lasă să se calească amestecând periodic.

După 15 minute adăugați bulionul de roșii şi amestecați. Lăsați compoziţia să fiarbă pentru aproximativ 20 minute. Vinetele se mprunțesc în robot sau mașina de tocat carne. La fel veţi proceda şi în cazul ardeilor.

Zahărul se regăseşte în cea mai veche reţetă de zacuscă tradiţională. Acesta va lua din acididatea rosiilor.

Într-un alt ceaun turnați puțin ulei, vinetele, ardeii și le lăsați să se călească 20 minute. Amestecul de vinete îl turnaţi în ceaunul cu ceapă și bulion.

Amestecați, potriviți de sare și când începe să fiarbă bine faceți focul mic și lăsați vreao 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic. Este foarte important să aveți răbdare să o fierbeți cât mai mult . Preparatul este gata în momentul în care zacusca devine lucioasă și densă, iar uleiul iese la suprafața. Preparatul astfel obținut se pune fierbinte în borcane curate și uscate, după ce au fost sterilizate la cuptor 30 de minute, la 150 grade.

Mai multe pentru tine:
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Ilie Bolojan și Ioana Fâșie, căsătorie în secret. Cine este femeia care aduce fericire în viața premierului. Ce studii are și cu se ocupă?