Cel mai bun desert românesc, după o reţetă veche de 100 de ani, cu „pita săracului“ în loc de blat FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitat la Adevărul Live, chef Cosmin Ioan Toma, specialist în reinterpretarea preparatelor vechi, a vorbit despre gastronomia românească şi dezvăluie reţeta a ceea ce consideră a fi cel mai bun desert autentic românesc.

Este unul dintre cei mai renumiţi bucătari din România. Originar din Alba Iulia, chef Cosmin Ioan Toma este „bucătar de centenar“ şi cel care a lansat cea mai mare carte de bucate. Specialitatea sa este reinterpretarea reţetelor vechi. Una dintre acestea este chiar „Tortul Centenarului“, o reţetă veche de 100 de ani, culeasă de la bătrânii din Munţii Apuseni.

„Are la bază «pita săracului». Înainte pâinea se făcea o dată la o săptămână, nu ca astăzi. Şi atunci când se întărea, gospodinele nu o aruncau. O amestecau cu lapte, cu ouă, cu miere sau zahăr şi magiun de prune. Le puneau în tavă şi le coceau în cuptorul de pită. Desert mai bun nu găsiţi“.

Pentru blat

300 g pâine uscată

150 ml lapte gras

100 g magiun de prune

4 ouă

100 g miere

Pentru cremă

700 g ciocolată amăruie

270 g cremă de brânză

2 g cimbru

250 g fructe de pădure

1 praf de sare

3 g seminţe de fenicul

Mod de preparare:

Tai pâinea cubuleţe, iar ouăle le baţi bine. Încălzeşti laptele şi încorporezi în el mierea, apoi amesteci pâinea cu laptele îndulcit, cu ouăle şi cu magiunul. Omogenizezi ingredientele şi răstorni compoziţia într-o tavă de tort tapetată, apoi o dai la cuptorul încins 30-40 de minute. Laşi blatul la răcit.

Pentru cremă, topeşti ciocolata pe baie de aburi, apoi o laşi 5 minute „să se ducă o ţâră la Dumnezeu“. Amesteci crema de brânză cu sarea, cu cimbrul şi cu feniculul, apoi o încorporezi în ciocolată, amestecând energic. Adaugi fructele de pădure, omogenizezi şi răstorni crema peste blatul rece. Ţii tortul la frigider 2 ore înainte de a-l servi.

Chef Cosmin Ioan Toma, alături de creaţia sa

Mai multe pentru tine:
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Prima Doamnă din Oman primește o distincție fără precedent! I-a fost înmânată chiar de soțul ei, sultanul Haitham bin Tarik Al Said
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
Din ce cauză tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer de colon. Mâncarea care îi îmbolnăvește
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Top 15 băuturi pentru Sărbători 2025–2026: vinuri medaliate cu aur, ediții rare de colecție și reduceri uriașe de până la 8.500 lei
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE