VIDEO Scandal de plagiat la Eurovision Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu trece niciun an fără ca Eurovisionul să nu aibă partea lui de scandaluri, cele mai multe legate de plagiat. Şi această ediţie şi-a făcut debutul „cu dreptul“, cu acuzaţii de plagiat la adresa reprezentanţilor Germaniei, trupa Cascada.

Grupul Cascada, care va reprezenta Germania la Eurovision 2013, a fost acuzat de plagiat: piesa cu care a câştigat selecţia naţională semănă cu melodia câştigătoare de anul trecut, „Euphoria“, a câmtăreţei suedeze Loreen. Televiziunea publică din germania (NDR), care difuzează competiţia, a mandatat un expert care să verifice acuzaţiile, potrivit Mediafax.

Televiziunea publică germană a anunţat, luni, că a cerut „un audit muzical“, angajându-se să comunice rezultatele. „Producătorii grupului Cascada dezmint acuzaţiile de plagiat“, a precizat postul NDR.

Cântecul „Glorious“, al grupului Cascada a fost ales joi, de telespectatorii germani, dintre alte 12 piese candidate.Totuşi, au fost observate anumite asemănări între această piesă şi „Euphoria“, astfel că postul NDR a fost obligat să reacţioneze.

Şi melodia care a câştigat selecţia din Germania în 2012 a fost în centrul unui scandal de plagiat (după cântelece unor artişti precum David Guetta şi Rihanna), dar acuzaţiile s-au dovedit, în final, nefondate.

„În fiecare an, există anumite tentative de destabilizare, prin scandaluri, a Eurovisionului şi a artiştilor care iau parte la concurs, acuzaţii de plagiat, fotografii şi alte aşa-zise dezvăluiri“, se mai arată în comunicatul emis de postul NDR.

Plagiatul este luat foarte în serios în Germania, aşa cum o demonstrează demisiile a doi miniştri din guvernul Angelei Merkel în ultimii ani, criticaţi pentru faptul că au copiat pasaje întregi din alte cărţi în tezele lor de doctorat.