Ministrul german al Educaţiei demisionează în urma acuzaţiilor de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Annette Schavan a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei după ce Universitatea din Dusseldorf i-a retras titlul de doctor, pe motiv de plagiat
Annette Schavan a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei după ce Universitatea din Dusseldorf i-a retras titlul de doctor, pe motiv de plagiat

Ministrul german al Educaţiei, Annette Schavan, o apropiată a cancelarului german Angela Merkel, a demisionat sâmbătă, în urma acuzaţiilor de plagiat, relatează AFP

Ministrul german al Educaţiei a demisionat după ce şi-a pierdut titlul de doctor din cauza unui plagiat în teza ei de doctorat în urmă cu 33 de ani.

Opoziţia germană i-a cerut încă de acum trei zile demisia Annettei Schavan, după ce Universitatea din Düsseldorf a anunţat recent retragerea titlului de doctor acordat ministrului.

Decizia a fost luată după constatarea unui plagiat „sistematic şi deliberat“ în redactarea tezei.

"Annette Schavan mi-a prezentat demisia şi eu am acceptat-o, cu inima grea", a declarat Merkel la Berlin, în cadrul unei întâlniri cu presa alături de ministrul demisionar.

Titlul de "Doktor" are o mare importanţă socială în Germania şi orice uzurpare este pasibilă cu amendă.

În 2011, două scandaluri similare au izbucnit în Germania, iar unul dintre ele a condus la demisia, în martie, a ministrului Apărării Karl-Theodor zu Guttenberg.

Acelaşi lucru s-a întâmplat trei luni mai târziu cu deputata europeană liberală (FDP) Silvana Koch-Mehrin, care a renunţat la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European şi la cea de preşedinte al grupului FDP din PE cu puţin înainte de a-i fi retras titlul de doctor.

De fiecare dată acuzaţiile au fost lansate pe Internet.

Annettei Schavan a fost înlocuită cu Johanna Wanka, 62 de ani, născută în fosta Germanie de Est, la fel ca şi Angela Merkel.  Noul ministru al Educaţiei are o experienţă îndelungată în domeniul învăţământului, ştiinţelor şi culturii, domenii în care a ocupat deja funcţii politice la nivel regional.

Născută la 1 aprilie 1951, la Rosenfeld , Wanka este matematician de profesie. Şi-a început cariera politică în calitate de vicepreşedinte a consiliului ştiinţelor şi cercetării în landul Saxonia-Anhalt (est), iar în paralel a devenit rectorul şcolii superioare din Merseburg (1994-2000). Până atunci fără afiliere politică, Wanka a devenit membru al CDU, partidul Angelei Merkel, în martie 2001.

Între 2000 şi 2009, Wanka a fost ministru al culturii, ştiinţelor şi cercetării în statul Brandenburg, apoi, din aprilie 2010, a devenit ministru al ştiinţelor şi culturii în Saxonia Inferioară.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite