S-a încheiat campania pentru turul doi. BEC avertizează că este interzisă continuarea propagandei electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale s-a încheiat sâmbătă, la ora 07:00. Biroul Electoral Central (BEC) avertizează că este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei.

FOTO: Alina Mitran
FOTO: Alina Mitran

Prin continuarea propagandei electorale se înţelege:

* afişarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea şi/sau difuzarea de materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) de orice tip care se referă la alegerile pentru preşedintele României;

* difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile prezidenţiale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;

* sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi.

De asemenea, după încheierea campaniei, menținerea materialelor cu caracter electoral publicate pe internet în perioada campaniei, fără a fi promovate, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, cu excepţia versiunii respectivului material care a fost redistribuită ulterior încheierii campaniei.

În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale şi până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală, iar transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmăreşte influenţarea opţiunii privind exercitarea dreptului de vot se califică ca fiind o acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea acesteia.

Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice fel pentru participarea la vot sau pentru manifestarea unei anumite opţiuni de vot, precizează BEC.

În preziua şi în ziua votării, îndepărtarea materialelor publicitare politice din clădirea sediului secţiei de votare din ţară va fi dispusă de preşedintele biroului electoral al secţiei şi va fi dusă la îndeplinire de persoanele desemnate de primar, de îndată.

***

Votarea în ţară începe duminică, la ora 7:00, şi se încheie la ora 21:00.

Diaspora s-a prezentat la urne încă de vineri.

Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este de 17.988.218 cetăţeni.

De asemenea, numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.327 de persoane.

Până la ora 08:00, s-au prezentat la urne 232.047 votanți.

Cum decurge procesul de votare

Votul pentru turul II al alegerilor prezidențiale 2025 a început deja în diaspora. 

Primii care au votat în diaspora au fost românii din Noua Zeelandă, însă cei mai mulți alegători sunt așteptați la urne azi și mâine.

Votul în diaspora se desfășoară pe 3 zile, după următorul calendar:

- Vineri, 16 mai, de la ora 07:00 (ora locală) - la ora 21: 00 (ora locală)

- Sâmbătă, 17 mai, de la ora 07:00 (ora locală) - la ora 21:00 (ora locală)

- Duminică, 18 mai, de la ora 07:00 (ora locală) - la ora 21:00 (ora locală, dar fără a depăși ora 21.00 a României)

Pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la închiderea acesteia, există posibilitatea prelungirii programului cu încă trei ore.

În ţară, votarea la cele 18.979 de secţii de votare începe duminică, 18 mai 2025, ora 07:00, şi se încheie la ora 21:00, ora României, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, la sediul secţiei de votare. 

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite